Agrifoto

Inside Voer

Bierbostel spelbreker op voermarkt

30 April 2019 - Kimberly Bakker

Hoewel op de voermarkt nog altijd terughoudendheid heerst onder kopers en verkopers, weten de meeste voerprijzen ook deze week stabiel te blijven. Bierbostel is de spelbreker op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De brouwerijen zijn weer volop actief en dat heeft gevolgen voor de prijs van bierbostel. Deze laat al een aantal weken een daling zien, en dat is deze week niet anders. De prijs zakt namelijk opnieuw met €0,10 en komt daardoor uit op €2,25 per procent droge stof. Daarbij is de vraag stabiel in vergelijking tot voorgaande weken. Door deze daling komt de prijs onder het niveau van vorig jaar uit, want toen noteerde de prijs in deze periode €2,40 per procent droge stof.

Ook de prijs van corngold heeft afgelopen week een daling laten zien en komt uit op €2,30 per procent droge stof. Deze daling komt voornamelijk door een toename in het aanbod, terwijl de vraag in de afgelopen weken juist wat is afgenomen. 

Hoge prijzen
De prijs voor snijmaïs blijft deze week staan op het huidige, hoge niveau van gemiddeld €60 per ton franco boerderij. Daarbij moet echter worden opgemerkt dat de zeer goede kwaliteit nog altijd verkocht wordt voor een prijs van €70 per ton franco boerderij. Het gaat hier om snijmaïs met 38% à 39% droge stof en een zetmeelgehalte van 380 à 400. Product van een lagere kwaliteit wordt verkocht voor prijzen rond de €50 per ton franco boerderij.

Kijken we naar de grafiek hieronder, dan zien we dat de prijs nog net iets boven de prijs van vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde noteert. Vorig jaar kwam de prijs in deze week uit op €56 per ton franco boerderij. Ook is te zien dat de prijs afgelopen jaar in week 19 een kleine stijging liet zien. Of dat ook dit jaar het geval gaat zijn, is twijfelachtig. Dit omdat er nog maar weinig product van goede kwaliteit beschikbaar is.

Ook de prijs van weidehooi noteert momenteel hoger dan gemiddeld en komt deze week uit op €210 per ton franco boerderij. Dat betekent dat de prijs gelijk is gebleven aan vorige week. De prijs voor stro (zowel tarwe- als gerstestro) blijft ook stabiel en komt daardoor uit op €132,50 per ton franco boerderij. De verwachting bij fouragehandelaren is niet dat hier op korte termijn veel verandering in gaat komen.

Terughoudendheid
Volgens deze fouragehandelaren heerst er veel terughoudendheid op de markt. De kopers vragen zich af of ze nu al moeten kopen, of dat ze toch nog wachten wat het voorjaar gaat doen. Daarbij telt mee dat veel koeien buiten te vinden zijn, en er meer dan voldoende gras beschikbaar is. De verkopers brengen daarnaast weinig product op de markt. Zij wegen voor zichzelf af of ze dit product niet zelf nodig gaan hebben; immers als er dit jaar toch sprake gaat zijn van een laat voorjaar, dan is nog niet zeker of de voorraad groot genoeg is.

Het bovenstaande zorgt onder andere voor een stabiele prijs van Engels raaigras. Deze komt daardoor uit op €145 per ton franco boerderij. Ook de prijzen van roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd blijven gelijk en noteren respectievelijk €180, €165 en €155 per ton franco boerderij. Daarentegen laat de prijs voor kuilgras weer een kleine stijging zien, waardoor deze op €50 per ton franco boerderij uitkomt. Echter, hierbij geldt wel dat de kwaliteit leidend is.

Alle mutaties van de voerprijzen op een rijtje zien? Bekijk dan onze noteringenpagina.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden