Shutterstock

Nieuws Fonterra

Trekt Fonterra zich terug uit China?

4 Juni 2019 - Wouter Baan

Fonterra investeerde afgelopen jaren honderden miljoenen in de ontwikkeling van melkveebedrijven in China. Nu heeft het er alle schijn van dat de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie zich terugtrekt en de verliesgevende melkveebedrijven gaat afstoten.

Ongeveer 10 jaar geleden begon het Nieuw-Zeelandse Fonterra met de ontwikkeling van melkveebedrijven in China. In de loop der jaren werden maar liefst 7 grote bedrijven, met in totaal 31.000 koeien, op verschillende plekken uit de grond gestampt. In totaal investeerde de coöperatie circa $1 miljard in het project, maar daar plukt het dus nooit de vruchten van. De activiteiten zijn namelijk zeer verliesgevend. In de eerste helft van het gebroken boekjaar juli 2018 tot en met juni 2019 kostte het de coöperatie maar liefst $21 miljoen.

Wel of niet afstoten?
Fonterra dubt al langer of ze de Chinese melkveebedrijven moet afstoten, of wil behouden. "Voor beiden opties zijn voor- en tegenargumenten", zei Miles Hurrel, de CEO van Fonterra, in april. Bij behoud kan Fonterra melk blijven leveren aan snelgroeiende internetplatforms op de Chinese markt, zoals Heme Fresh van Alibaba.

Anderzijds wil Fonterra de Chinese consumenten juist bedienen met de Nieuw-Zeelandse weidemelk, die naar eigen zeggen geproduceerd wordt onder hoge dierenwelzijnsstandaarden. De topman erkende in april ook dat het opzetten van Chinese melkveebedrijven achteraf gezien een moeizaam proces is gebleken, maar wilde toen nog niet zeggen wat de plannen van Fonterra zijn in China. 

Koper lijkt gevonden
Er zijn nu sterke geruchten dat Fonterra een koper heeft gevonden voor de Chinese melkveebedrijven. Hurrel wil de geruchten nog niet officieel bevestigen, maar zegt wel dat er sprake is van serieuze interesse. De CEO belooft dat er een update komt als er sprake is van nieuws. De analisten gaan er niet van uit dat Fonterra het geïnvesteerde bedrag weet terug te verdienen. 

Ook de andere activiteiten van Fonterra in China zijn niet succesvol. Zo moest de coöperatie vorig jaar ook ruim $400 miljoen afschrijven op een investering in de Chinese melkpoederproducent Beingmate. Hoewel deze activiteiten op Chinese grond moeizaam verlopen, heeft de coöperatie in China wel succes qua export, want ruim 30% van de Chinese zuivelimport wordt geleverd door Fonterra. In 2018 was dat goed voor $3,8 miljard. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden