Agrifoto

Analyse Countus Melkvee Index

Wat doet rendement van melkveehouders in 2019?

12 Juni 2019

Het rendement op de melkveebedrijven in Nederland scoort al het gehele jaar onder het gemiddelde, zo blijkt uit de Countus Melkvee Index. De verwachting is bovendien dat dit voorlopig zo blijft.

Verschillende zuivelverwerkers hebben de melkprijzen vanaf het tweede kwartaal bijgesteld. De gemiddelde melkprijs van Boerenbusiness is per maart met circa €0,25 gedaald tot €34,02 per 100 kilo (bij 4,41% vet, 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 800.000 kilo).

Hoewel verdere correcties niet voor de hand liggen, zijn verhogingen ook niet in zicht. Zo staan medio juni zowel de melkvetnoteringen (boter en room) als de kaasprijzen onder druk. De verwaarding van het eiwit zat de afgelopen weken wel weer in de lift, maar lijkt een plafond te hebben bereikt.

Prognose: geen zicht op verbetering
De beweging van de Countus Melkvee Index toont aan dat het rendement in de melkveehouderij ondertussen al maanden onder het langjarig gemiddelde beweegt. De afgelopen weken schommelde de Index tussen de 90 en 95 punten. De prognose voorziet bovendien dat deze tot week 50 in deze bandbreedte blijft.

De komende maanden kunnen de prijzen van de zuivelfabricaten echter dusdanig aantrekken dat hogere melkprijzen alsnog binnen handbereik komen. Kortom: het is nog te vroeg om te concluderen dat het rendement in de melkveehouderij ook in de tweede helft van 2019 lager blijft. Het neemt overigens niet weg dat dit een realistisch scenario is.

De Countus Melkvee Index in historisch perspectief. 
Sinds de nazomer van 2018 beweegt de Index onder de 100 punten.
De prognose voorziet weinig perspectief op herstel. 

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

EMB vraagt opnieuw om productiebeperking melk

Nieuws Melk

Arla en DOC Kaas verlagen melkprijs niet verder

Nieuws Melk

Nederland importeert fors meer zuivel uit EU

Nieuws melk

Melkprijs Nederland raakt verder achterop in Europa

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox