Rijksoverheid

Nieuws PAS

'Ik wil praktische oplossing voor weidevergunning'

12 Juni 2019 - Wouter Baan - 18 reacties

De Raad van State heeft recent een stevige uitspraak gedaan door een streep te halen door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer. Om de getroffen bedrijven snel tegemoet te komen, streeft ze naar pragmatische oplossingen die ze nog voor het zomerreces wil aandragen.

In de Kamerbrief schrijft Schouten dat ruim 3.300 (boeren)bedrijven hun vrijstelling van een vergunningsplicht voor de natuurbeschermingswet zagen ontvallen. De minister zegt in de brief dat ze de gevolgen van de uitspraak zo snel mogelijk in kaart wil brengen.

Pragmatische oplossingen
Schouten heeft daarom afgelopen week overleg gehad met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en gedeputeerden van de provincies, om zodoende te kijken hoe het Rijk kan inspelen op de uitspraak van de Raad van State. Tijdens dit overleg is besloten om teams van specialisten te laten werken aan oplossingen. De minister laat weten nog voor het zomerreces met antwoorden te willen komen.

"Er moet bijvoorbeeld onderzocht worden hoe er omgegaan moet worden met de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten", zo schrijft ze. De minister meldt te streven naar een pragmatische oplossing hiervoor. De vergunningsplicht voor weidegang leidde onder melkveehouders tot veel ophef. Op sociale media uiten zij hun ongenoegen onder #wereldopzijnkop.

Herbezinning stikstofbeleid
Hoewel het PAS niet meer gebruikt wordt, betekent de uitspraak niet dat alle vergunningsverleningen komen te vervallen. Middels een individuele beoordeling per aanvraag is dit wel mogelijk, al moet de stikstofdepositie dan niet verder toenemen. Schouten wijst op de mogelijkheden omtrent stalderen (intern en extern). Ook kan worden teruggevallen op de ADC-toets als tijdens de beoordeling niet gegarandeerd kan worden dat de stikstofdepositie niet toeneemt.

Minister Schouten benadrukt tot slot dat de uitspraak noopt om tot een fundamentele herbezinning van het stikstofbeleid te komen. Daarom zal ze de regie nemen om, samen met de Kamer en andere overheden, te werken aan een aanpak hiervoor. 

Klik hier om de hele Kamerbrief te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Hans 12 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882816/ik-wil-praktische-oplossing-voor-weidevergunning]'Ik wil praktische oplossing voor weidevergunning'[/url]
Vergunningverlening voor beweiding?
Ik denk dat we geen discussie hoeven te voeren over de noodzaak hiervoor.
Ik vind het knap dat zelfs "onze" minister serieus dit onderwerp bespreekt.
Ik denk dat je wel heel diep afgedaald moet zijn om deze discussie serieus te willen nemen.
Ga er ook vanuit dat wij als boer hier ons nuchtere boerenverstand gaan gebruiken en ver van deze bestuurlijke onzin verwijderd willen blijven.
Gewoon beweiden en bemesten zoals we altijd hebben gedaan.
Succes Collega"s!
pipo 12 Juni 2019
gewoon deur open , koeien naar buiten en verder geen geneuzel AUB dit kan echt weer alleen in Nederland , we zijn echt verworden tot een pipo de clown natie , be er onderhand ook ZO ONTZETTEND KLAAR MEE MET AL DAT EEUWIGE GEZIJK
schoenmakers1 12 Juni 2019
het is natuurlijk wel van de zotte dat 100% opstallen een hogere uitstoot geeft als gedeeltelijk weiden, ik zou het liefst zien dat weiden verboden wordt, dit in het kader van dierwelzijn en milieu
schoenmakers1 12 Juni 2019
ik vindt het verschrikkelijk als ik de koeien in de brandende zon zie staan, of in een hoekje bij elkaar met regen.
schoenmakers1 12 Juni 2019
en alleen maar water verstrekken in de wei om aan de stomme regel van weidegang te voldoen
Bob 13 Juni 2019
Ik zou zeggen,doe eens normaal of doe eens lief !!!
Ze zijn gek in Den Haag!!!!
Karel 13 Juni 2019
Laat al het vee binnen
peter 13 Juni 2019
wat betekent het woord "normaal" ?
Het betekent als de meerderheid van de bevolking "dom" is en het goed vind om over onnozele vergunningen te praten t.b.v. zelf werk te (be) houden als ambtenaren dan is dat dus tegenwoordig normaal!

In 1940 werd iedereen opgeruimd die in de ogen van die tijd niet normaal was oftewel niet productief voor het land etc. (anders als meerderheid bevolking) tegenwoordig is dus het tegenovergestelde normaal!!!
Sjoerd 13 Juni 2019
De enige praktische oplossing is NBwet aanpassen en schrappen van de status Natura 2000 voor veel gebieden. Kan nog wel gewoon natuur blijven, maar niet die extra N2000 status, waardoor het onder deze rigide en ridicule regelgeving valt.

En ondertussen moet landbouw gewoon bezwaar maken tegen elke andere ontwikkeling die landbouwruimte kan opsnoepen. Laat de gewone burger het nu ook maar eens merken met welk onnozel gedrocht qua wetgeving we te maken hebben.
Jb 14 Juni 2019
Ik doe ze naar buiten wanneer ik dat wil en haal ze stal wanneer ik dat wil heb geen vergunning nodig als we met ze allen massaal de regels overtreden kunnen hun het niet meer handhaven
gerrit 14 Juni 2019
Veel geleerd weinig verstand ,dat is toch niet te geloven .
Dat die malloten in de regering zitten .
Zijn er echt geen goede bestuurders te vinden ,wat een triest land zijn wij .
Abonnee
LNV vroeger 15 Juni 2019
Boerderijen zijn in brussel door LNV destijds niet aangemeld .Daarom is het makkelijk hakken nu .
duurzaam producent 15 Juni 2019
weide vergunning van de overheid bij wet geregeld.
een boete van de zuivelindustrie van € 7000,-- per jaar bij niet beweiden.

wij als melkveehouder moeten terug naar een nationale wetgever; en geen boete opleggende SUB wetgevers meer dulden.
Baron 16 Juni 2019
Ik vind het geweldig goed dat er eindelijk eens iemand het lef heeft om de idioterie dat je zomaar je eigen koeien op je eigen land laat lopen aan te pakken. Dat dit tot op heden zonder vergunning kon is van de gekke. Ik vind ook dat daar behoorlijke bedragen voor gerekend moeten worden, kost een hoop ook om de vergunning te regelen, misschien iets van 100 euri per dag of zo plus een gering bedrag per koe natuurlijk. Ik zag onlangs ook kippen buiten lopen, die hebben toch ook wel vergunning nodig zeker. Ik vind ook dat je een aparte vergunning aan moet vragen als het aantal wijzigt, anders is het einde helemaal zoek.
Wullum 16 Juni 2019
Misschien kunnen er ook vergunningen komen om met honden te mogen wandelen
peter 16 Juni 2019
Bijna ieder veehouder heeft inmiddels een NB vergunning. Deze ambtenaren hebben nu dus geen werk meer.
Deze ambtenaren bedenken dus deze idioterie.

Ik stel voor geef deze ambtenaren 2000 of 3000euro per maand en stuur ze naar huis en alle controleurs en mensen die willen profiteren over de rug van de boer naar huis sturen!! Boeren blij en deze Ambtenaren ook blij want deze zijn te moe om te werken voor hun geld zoals wij 24uur per dag 7 dagen in de week.

ik pleit dan ook voor::::

Denhaag geef deze ambtenaren gratis geld, dan hebben we van dit GEDROGT géén last meer!!!!!!!!!!
Abonnee
Shakespeare 17 Juni 2019
Ik heb veel kontakten in Frankrijk. Ze lachen ons uit !
Ze rijden daar met de ketsplaat mest uit. Als het bewolkt is mag het en met de ketsplaat aan de bovenkant.

De mest mag niet hoger dan 2 meter door de lucht vliegen. Als ze dan horen wat er in Nederland allemaal verzonnen wordt.........
Jp kievit 21 Juni 2019
Duizenden chinese miljonairs zijn bereid om een goede pris voor uw bedrijf te geven
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden