Shutterstock

Nieuws Handelsverdrag

VS krijgt voordeel in export hormoonvrij vlees naar EU

6 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De Verenigde Staten en Europese Unie hebben begin augustus een nieuw handelsverdrag ondertekend. Daardoor kunnen de Verenigde Staten de export van hormoonvrij vlees naar de Europese Unie verdriedubbelen. Aangezien de totale invoer in de Europese Unie niet uitgebreid wordt, krijgt het land met de deal een voordeel ten opzichte van andere landen.

Door het verdrag kunnen de Verenigde Staten de jaarlijkse belastingvrije export van hormoonvrij vlees naar de Europese Unie de komende 7 jaar verdriedubbelen. Amerikaanse vleesproducenten kunnen op dit moment 13.000 ton belastingvrij exporteren. Het plan is dat dit bij de start van het project 18.500 ton wordt en over 7 jaar uitgebreid is naar 35.000 ton. Het zou dan gaan om een totale waarde van $420 miljoen (€375 miljoen). Het verdrag moet overigens eerst nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Gemixte reacties
Het nieuwe plan levert gemixte reacties op. Volgens een Ierse vereniging van veehouders, Angus Woods, is de deal negatief voor de landen waarin deze sector zich al in een crisis bevindt. Dat komt onder meer doordat de invoer van hormoonvrij vlees in de Europese Unie niet uitgebreid wordt, maar blijft staan op 45.000 ton. Kortom: de Verenigde Staten krijgen een groter aandeel. Volgens de Ierse verenging heeft het land daarmee een voordeel op andere landen.

Sonny Perdue, de Amerikaanse landbouwminister, is het daar niet mee eens. "De Europese consument vraagt om kwaliteit en de Amerikaanse vleesproducenten kunnen die kwaliteit leveren", zo meldt hij. Ook Robert Lighthizer, de handelsvertegenwoordiger die de overeenkomst getekend heeft, is van mening dat de kwaliteit leidend is geweest. Diverse andere Amerikaanse belangenorganisaties laten weten blij te zijn met het plan, maar zouden nu graag zien dat de Amerikaanse president Donald Trump zich gaat focussen op de handelsspanningen met China en Mexico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden