Shutterstock

Inside Voer

Nieuwe oogst zet prijs snijmaïs onder druk

20 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Nu veel veehouders met de nieuwe oogst van snijmaïs in hun hoofd zitten, begint de prijs van kuilmaïs onder druk te staan. De uitstekende kwaliteit is uitverkocht, waardoor een prijs van €70 niet meer haalbaar wordt geacht. Welke beweging zijn nog meer zichtbaar op de voermarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel veehouders wachten op de snijmaïs van de nieuwe oogst, wat maakt dat er momenteel nog maar weinig vraag is naar de huidige kuilmaïs. De maïs die op dit moment nog wel verkocht wordt, gaat veelal tegen lagere prijzen weg. Immers; de kuil moet leeg. Dit maakt dat de prijzen van de afgelopen weken, met de top op €72 per ton franco boerderij, niet meer gehaald worden.

Deze week komt de prijs voor snijmaïs/kuilmaïs uit op €65 per ton franco boerderij, voor de betere kwaliteit. Maïs van mindere kwaliteit wordt voor circa €60 per ton franco boerderij verkocht. Daarbij is de verwachting dat de eerste snijmaïs niet veel eerder dan normaal (medio september) van het land komt. Dat komt volgens handelaren en analisten vooral doordat de schade door droogte dit jaar meevalt.

Hooi relatief duur?
De prijs voor weidehooi deed vorige week een stap omhoog tot €150 per ton franco boerderij en blijft deze week op dit niveau staan. Daarbij geldt nog steeds dat de handel met name tussen boeren onderling plaatsvindt. Als we kijken naar de onderstaande grafiek, dan lijkt de prijs relatief laag te zijn. Echter, als de prijs wordt vergeleken met Duitsland, dan is deze juist hoog. In Duitsland wordt het duurste hooi verkocht in Nedersaksen en Brandenburg: €148 tot €150 (grote balen).

Ook in dat land is weinig vraag naar het product, waardoor de prijs ook daar al een paar weten op rij stabiel noteert. De gemiddelde prijs voor de grote balen hooi komt uit op €120 per ton. Het relatief goedkope hooi wordt verkocht in Saksen-Anhalt, want daar ligt de prijs op circa €90 per ton.

Wachten op Avebe
Op het moment is er wel vraag naar aardappelbijproducten, maar dit uit zich nog niet in de handel. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat de prijs van Avebe nog niet bekend is gemaakt. Fouragehandelaren hopen dat deze prijs eind volgende week duidelijk is, waarna verwacht wordt dat de handel een sprintje gaat nemen.

Over het algemeen zijn vraag en aanbod met elkaar in balans. Dit maakt dat de prijzen verder stabiel noteren. Zo blijft stro staan op €105 per ton franco boerderij en noteert bierbostel nog altijd €2,30 per procent droge stof. De prijs voor corngold lijkt wel een stapje omhoog te zetten (+€0,05) en komt daardoor op vrijwel dezelfde prijs uit als bierbostel.

Alle prijzen en mutaties zijn hier te bekijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden