DLG

Achtergrond DLG Group

Hoe presteert de Deense broer van ForFarmers?

29 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Deense concurrent van Europa’s grootste veevoerbedrijf ForFarmers maakt zich geen zorgen om een krimpende Duitse veestapel. De laatste jaren realiseert de DLG group stabiele winstcijfers. Beide ondernemingen hebben, naast hun omvang, gemeen dat ze een belangrijk deel van de omzet in Duitsland en Polen realiseren.

De Noord-Duitse dochteronderneming HaGe van DLG realiseert een jaarlijkst omzet van meer dan 2 miljard, goed voor een aanzienlijk deel van de totale omzet van de DLG groep: €6,6 miljard in 2018. DLG heeft een belang van 54% in HaGe. De laatste jaren zijn vooral de activiteiten in de Zuid-Duitse markt winstgevend. Ook de dochteronderneming Team AG Energy , goed voor meer dan 30% van de totale omzet van DLG groep, rendeert goed in Duitsland. Inclusief de omzet van premix dochteronderneming Vilofoss realiseert DLG groep 60% van de omzet in Duitsland.

Jubileumjaar
Onder meer om het belang van de Duitse markt te beklemtonen, wordt het hoofdkantoor verplaatst van de Deense hoofdstad Kopenhagen naar het veel kleinere Fredericia op Jutland, niet ver van de Duitse grens. Jutland is het thuisland van de DLG groep, een coöperatieve onderneming in eigendom van Deense boeren, die dit jaar het 50 jarig bestaan viert.

In tegenstelling tot ForFarmers is DLG op mineralen en vitaminen na niet actief in het Verenigd Koninkrijk, terwijl de andere Deense multinationals in agrofood (zoals Arla en Danish Crown) dat wel zijn. Daarentegen heeft DLG in de Baltische staten en Scandinavische landen stevige marktaandelen. Dit zijn landen waar ForFarmers niet of nauwelijks omzet boekt.

Frankrijk speerpunt
Ook verschilt het productportfolio van beide ondernemingen, naast de al genoemde activiteiten van dochteronderneming Team AG Energy (verkoop van onder meer brandstof en smeermiddelen). Waar ForFarmers afscheid heeft genomen van de bedrijfsactiviteiten buiten de veehouderij en zich op Europees marktleiderschap in veevoerproductie heeft toegelegd, is DLG niet alleen actief in de veehouderij (30% van de omzet) maar ook in de akker- en tuinbouw en in landbouwzaden. In de verwerking van graan is DLG zelfs de grootste van Europa.

ForFarmers en DLG hebben gemeen dat ze beschikken over een winstgevende divisie die mineralen en vitaminen produceert. De Vilofoss divisie is een dochteronderneming van DLG die actief is over de hele wereld, tot in China toe. Recent kwam een joint venture tot stand met het Franse ARC, om zo toegang te krijgen tot de markt voor biggenvoeders in Frankrijk. Vergroting van de omzet in Frankrijk is een belangrijk speerpunt in de strategie van de DLG groep.

Droogte drukt resultaat 2019
Medio augustus presenteerde DLG halfjaarcijfers die als solide werden omschreven: het bedrijfsresultaat (EBITDA) bedroeg €79,6 miljoen en de winst voor belastingen van €20,2 miljoen. De omzet bedroeg het eerste halfjaar van 2019 €3,28 miljard. Dit is vergelijkbaar met het eerste halfjaar van 2018.

De graanhandel was, vanwege de veel lagere opbrengst in het hele Oostzeegebied door de extreme droogte in 2018, zo'n €600 miljoen lager dan vooraf ingeschat. Winst en omzet bleven op peil. Dit dankzij de verkoopcijfers van veevoergrondstoffen en mengvoer in de belangrijkste drie markten, Denemarken, Duitsland en Zweden. Zowel in 2017 als in 2018 realiseerde de DLG groep een omzet van €6,6 miljard. De winst voor belastingen bedroeg €75 miljoen in 2018 en €100 miljoen in 2017.

Verschil in eigen vermogen
Weliswaar presenteert DLG jaar op jaar stabiele winstcijfers, maar de grote broer van ForFarmers in het Oostzeegebied beschikt over amper de helft van het eigen vermogen dat ForFarmers achter de hand heeft. De solvabiliteit bedroeg in het boekjaar 2018 nog geen 30%. Overigens heeft de Noordduitse dochteronderneming HaGe wel een solvabiliteit die overeenkomt met het eigen vermogen van ForFarmers, rond de 50%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers meldt weer winst en tankt vertrouwen

Nieuws Voer

Karteldienst zit ForFarmers dit keer niet dwars

Nieuws Voer

CFO ForFarmers maakt verrassende transfer

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox