ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Fonterra rekent op relatief hoge melkprijs

3 September 2019 - Wouter Baan

Fonterra heeft zich opnieuw uitgelaten over de melkprijs voor seizoen 2019/2020. De relatief hoge prognose, die in eerder al kenbaar was gemaakt, blijft voorlopig intact.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie verwacht voor het lopende seizoen, dat in juni is begonnen en in mei eindigt, een melkprijs tussen de $6,25 en $7,25 per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). De voorlopige prik is gezet op $6,75 per kilo milk solids. Alleen in 2007, 2010 en 2013 eindigde de basismelkprijs op een hoger niveau.

De zuivelaar komt pas later met een indicatie voor het dividend, dat vergelijkbaar is met de prestatietoeslag van FrieslandCampina. Door de hoge verliescijfers wordt over het afgelopen seizoen voor het eerst geen dividend uitgekeerd. Dit geeft aan dat een nabetaling inmiddels geen vanzelfsprekendheid meer is.

Afwijken van prognose
Vorig jaar opende Fonterra het seizoen wordt met een melkprijsprognose van $7 dollar per kilo milk solids. Door verslechterde omstandigheden op de wereldmarkt daalde de uitbetalingsprijs gedurende het seizoen echter tot $6,30 à $6,40. De definitieve melkprijs wordt pas medio september, bij de presentatie van de jaarcijfers, kenbaar gemaakt.

Tijdens het seizoen stelt de zuivelcoöperatie de melkprijsprognose elke 2 maanden bij. De prijsrange wordt verkleind als de marktomstandigheden duidelijker worden. John Monaghan, de voorzitter van de coöperatie, zegt dat het een flinke uitdaging is om zo vroeg in het seizoen al een indicatie te geven van de melkprijs. Volgens hem is begin september namelijk pas 2% van de verwachte melkaanvoer voor dit seizoen daadwerkelijk gecollecteerd.

Hoewel de mondiale zuivelmarkt redelijk in balans lijkt, is het vaststellen van de melkprijsprognose volgens Monaghan niet zonder risico. Zo is er onzekerheid over de prijsontwikkeling van het melkvet. Daarnaast heeft China haar munt gedevalueerd als valutawapen in de handelsoorlog. Dit tast de Chinese koopkracht aan, wat de Nieuw-Zeelandse zuivelexport (met name volle melkpoeder) kan vertragen.

Westland en Synlait
Ook andere Nieuw-Zeelandse zuivelverwerkers als Westland, sinds kort onderdeel van het Chinese Yili, en het beursgenoteerde Synlait hebben de melkprijsprognose voor seizoen 2019/2020 gepresenteerd. Deze liggen redelijk in lijn met die van Fonterra. Zo verwacht Westland een melkprijs van $6,75, terwijl de prognose van Synlait $7,00 per kilo milk solids bedraagt.

* In dit artikel wordt gerekend met Nieuw-Zeelandse dollars. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden