Fonterra

Nieuws Jaarcijfers 2019

Fonterra stevent af op monsterverlies

12 Augustus 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Fonterra bevindt zich in zwaar vaarwater. De Nieuw-Zeelandse zuivelreus stevent af op een verlies van honderden miljoenen Nieuw-Zeelandse dollars. De leden-melkveehouders kunnen zodoende fluiten naar hun dividend.

Fonterra maakt de balans van het afgelopen boekjaar (van juli 2018 tot en met juni 2019) in september pas definitief op, maar inmiddels is al wel bekend dat die cijfers slecht uitpakken. Het verlies wordt geraamd tussen de $590 en $675 miljoen. Dit wordt dan het tweede verlies op rij, want de zuivelcoöperatie kwam vorig jaar ook al $186 tekort. In de jaren daarvoor schreef de coöperatie louter winstcijfers.

Veel tegenslagen
Fonterra kampt in verschillende markten met grote tegenslagen en moet zodoende fikse afschrijvingen doen. Zo moet de coöperatie $200 miljoen afschrijven in Brazilië op de joint venture 'Dairy Partners America'. Ook in Australië zit het tegen als gevolg van de droogte. De melkaanvoer is flink opgedroogd, waardoor de concurrentie tussen verwerkers is toegenomen en fabrieken niet op volle capaciteit draaien.

Daarnaast komen de activiteiten in China niet goed uit de verf. Fonterra investeerde afgelopen jaren honderden miljoenen in de ontwikkeling van melkveebedrijven in China. Die investering betaalt zich echter niet terug. De top van Fonterra overweegt daarom om dit project af te stoten. Ook wil Fonterra haar belang in de Chinese Beingmate via de aandelenbeurs verkopen. Deze joint-venture is al jaren een blok aan het been.

Geen dividend
Voor de ruim 10.000 leden-melkveehouders van de coöperatie zijn deze tegenvallende prestaties een hard gelag. Zij krijgen voor het eerst in de geschiedenis geen dividend uitgekeerd. Hurrel erkent dat zijn beleid op korte termijn niet populair is, maar het is volgens hem noodzakelijk om Fonterra op de langere termijn weer op de kaart te krijgen. De coöperatie probeert zich te herpakken door zich te focussen op de 'core business'.

(1 Nieuw-Zeelandse dollar = €0,57)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
J.p. Heermans 12 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883612/fonterra-stevent-af-op-monsterverlies]Fonterra stevent af op monsterverlies [/url]
Gelach???????
Ton Westgeest 12 Augustus 2019
Ja , Het gelach betalen, dat is een Nederlands spreekwoord. Wat ook direct slaat op een Nederlandse zuivelaar.....
Die ook van die arrogante bestuurders heeft die denken dat zij het zo
nodig in het buitenland (China/Pakistan) moesten gaan proberen. Dat zij te groot zijn voor dat kleine landje. Blijf maar met twee poten op de grond en zorg maar dat je een sterk bedrijf houdt, want er komt nog wel een beetje storm op ons af.....
Gerald 12 Augustus 2019
J.P. Heermans refereert aan een spellingsfout die inmiddels is gecorrigeerd; het is in goed Nederlands 'een hard gelag', met een G dus.

Fonterra moet nu hun rendement in het buitenland halen, wat ook betekent dat de nieuwe contracten met A-ware minder gunstig kunnen uitvallen voor de Nederlandse A-ware boeren. Het is niet te hopen dat de opruiming, van de kast van Fonterra's vorige CEO, ervoor zorgt dat de melkprijs hier nog eens een paar centen minder wordt voor de A-ware/Fonterra leveranciers. Dan wordt het ook hier 'in hard gelach'..
Abonnee
info 12 Augustus 2019
Een melkfabriek moet de door zijn leden aangeboden melk verwerken in producten die de markt vraagt , meer niet en heeft zich niet te bemoeien met HOE die melk wordt geproduceerd, dat menen ze wel te moeten en dat kost ze zoveel geld en tijd dat het ten koste gaat van de opbrengst voor de producent de boer. En wil een ander land onze producten kopen komt deze maar hier en moeten we niet naar dat andere land toe. Je kan vaak beter minder doen dan veel willen dit loont minder vaak.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden