Agrifoto

Inside Voer

Voermarkt bevindt zich in afwachtende fase

3 September 2019 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De voermarkt bevindt zich op dit moment in een afwachtende fase. De prijzen noteren met name zijwaarts, al zet de prijs voor weidehooi wel een stap omlaag. Voor de meeste (melk)veehouders is het de komende 2 weken echter wachten totdat de eerste nieuwe snijmaïs zich aandient.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er momenteel niet veel handel is op de voermarkt, komt ook doordat (melk)veehouders wachten tot de nieuwe oogst van snijmaïs op de markt komt. Volgens handelaren worden een aantal vroege percelen al geoogst, maar wil niemand nog wat loslaten over de prijs. Wel wordt verwacht dat deze onder het niveau van vorig jaar uitkomt, omdat er nog veel product van vorige oogst beschikbaar is. Dat zou betekenen dat de prijs onder het niveau van €72,50 per ton franco boerderij komt te liggen.

De maïs van de oude oogst blijft deze week stabiel op gemiddeld €65 per ton franco boerderij. De goede kwaliteit (39% à 40% droge stof, 380 gram zetmeel en 1.000 VEM) wordt nog wel verkocht voor een prijs rond de €70 per ton franco boerderij. De onderkant van de prijsrange komt uit op zo'n €50 per ton.

Aardappelproducten zijn schaars
Er is steeds meer vraag naar aardappelproducten, al is het aanbod is zeer schaars; aardappelschillen en -persvezels zijn bijna niet te verkrijgen. De prijs voor aardappelvezels ligt deze week op €36 per ton franco boerderij. De verwachting is dat de markt komende week ietwat harder kan draaien, omdat Avebe dan meer fabrieken openstelt. Ook verwachten handelaren dat verderop in het seizoen meer aanbod komt.

Daarentegen is van stro juist ruim voldoende aanbod, waardoor de prijs vorige week noodgedwongen een stapje omlaag moest doen. Deze week blijft de prijs (zowel tarwe- als gerstestro) stabiel op €100 per ton franco boerderij, al komt de prijs bij lange na niet in de buurt van vorig jaar. In 2018 kwam de prijs voor gerstestro in week 36 namelijk uit op €130 per ton franco boerderij. In Duitsland en Frankrijk ligt de prijs voor stro op een vergelijkbaar niveau.

Ook de prijs voor bierbostel blijft stabiel en noteert deze week €2,25 per procent droge stof, al wordt er in sommige gebieden ook gehandeld op €2,30 per procent droge stof. De vraag naar corngold is ietwat afgezwakt, waardoor de prijs voor dit product deze week op €2,35 per procent droge stof uitkomt. Niet alleen de vraag naar corngold is minder, want er is ook bijna geen vraag naar Engels raaigras. De prijs blijft deze week staan op €110 per ton franco boerderij.

Kuilgras is ook niet in trek, waardoor de prijs stabiel blijft op €50 per ton franco boerderij. Daarmee staat de prijs al sinds begin mei op dit niveau. De prijs voor weidehooi zet wel een enorme stap naar beneden, want de gemiddelde prijs komt in deze week uit op €140 per ton franco boerderij (-€10). Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de bovenkant nog altijd op €150 ligt, maar het betreft dan product van zeer goede kwaliteit.

Bekijk hier alle prijzen en mutaties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden