Shutterstock

Nieuws Sieta van Keimpema

Boeren gaan 10 jaar na dato weer melk dumpen

9 September 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

De illustere Europese melkstakingsactie van september 2009 wordt 10 jaar na dato nog eens dunnetjes herhaald. De inzet is om wederom aandacht te vragen voor een hogere melkprijs. Vanuit Nederland roept belangenbehartiger Dutch Dairymen (DDB) de melkveehouders op om massaal naar België te komen.

Op 16 september 2009 werd in het Belgische Ciney zo'n 3 miljoen liter melk over de velden uitgereden om aandacht te vragen voor de structureel te lage melkprijs. Beelden die massaal de nationale in internationale media haalden. Duizenden melkveehouders uit diverse Europese landen kwamen daar op af. Op 16 september aanstaande vindt volgens Sieta van Keimpema, voorvrouw van de DDB, in Ciney een grote 'herdenkingsactie' plaats. Ook in Frankrijk worden komend weekend diverse acties van de European Milk Board (EMB) georganiseerd. 

Melkprijs te laag
De acties zijn volgens Van Keimpema weer nodig, omdat in de afgelopen 10 jaar de situatie in de Europese melkveehouderij niet is verbeterd. Daarmee doelt de belangenbehartiger op de scheve balans tussen kosten en baten. "Op basis van onderzoek (die zijn gestoeld op Eurostatcijfers) blijkt dat de kostprijs op een gemiddeld melkveebedrijf €42 per 100 kilo melk bedraagt. Daarbij is de factor arbeid in meegenomen. De melkprijzen noteren circa €35, oftewel een negatief verschil van €7."

Melkveehouders 'overleven' door de factor arbeid niet mee te rekenen. Van Keimpema laat weten dat dit op de lange duur geen houdbaar verdienmodel is. "Wanneer een melkveehouder uitvalt, staan de baten niet toe om een vervanger in te huren. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Duizenden stoppers
Volgens Van Keimpema is de ondernemersspirit in de Europese melkveehouderij erg laag. Een teken aan de wand zijn de vele stoppers in de Nederlandse melkveehouderij, terwijl ook in Duitsland zo’n 1.000 melkveebedrijven te koop staan. "Het wordt tijd dat hier verandering in komt. Daar is deze actie voor bedoeld." 

Het is de bedoeling dat opnieuw zoveel mogelijk melkveehouders naar België afreizen, schetst Van Keimpema. "Degenen die met een trekker komen, krijgen daarvoor een vergoeding." Of de opkomst weer net zo groot wordt als 10 jaar geleden durft zij niet te zeggen. "Toen was er een acute prijscrisis en hing er een melkleveringsstop in de lucht. Dat is nu minder het geval." Dit neemt volgens haar niet weg dat de timing om in actie te komen goed is.

De nieuwe samenstelling van de Europese Commissie wordt binnenkort bekend gemaakt. Een commissie die in de komende regeerperiode waarschijnlijk flink gaat beknibbelen op het Europese landbouwbudget. "We hoeven niet wachten op het nieuwe GLB-beleid, de tijd is rijp voor een flink statement vanuit de melkveehouderij." Met een harde brexit op komst, hangt er volgens Van Keimpema een acute donkere wolk boven de Europese zuivelmarkt.

Marktregulering 
Als oplossingsrichtingen ter preventie van lage melkprijzen pleit Van Keimpema voor marktregulering. "Niet op de klassieke manier zoals we dat kennen, maar een Market Responsibility Programme waarbij de temperatuur van de zuivelmarkt wordt gemeten in een index. Op die manier kan een crisis worden voorspeld en kunnen de melkveehouders hier in een voorstadium alert op worden gemaakt."

"Als er toch een prijscrisis ontstaat, dan krijgen melkveehouders in dit systeem een bonus als zij de productie vrijwillig terugschroeven. Melkveehouders die in crisistijden uitbreiden, moeten worden gekort op hun melkgeld."

Klik hier voor de beelden van 10 jaar terug. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Robert 9 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883924/boeren-gaan-10-jaar-na-dato-weer-melk-dumpen]Boeren gaan 10 jaar na dato weer melk dumpen[/url]
'Krachtig' statement waar niemand van onder de indruk zal raken. Ik zie de krantenkoppen al voor me:

"Nederlandse Veehouders vervuilen eerst het millieu met melk productie en gooien de melk vervolgens weg in België."

3.000.000 liter melk weggooien met een waarde van € 10.000,-.

Je moet er maar op komen om zo je 'armoe' onder de aandacht te brengen.
duurzaam producent 9 September 2019
robert is een boer in hart en nieren en vind het schandelijk dat er iemand voor hem de kastanjes uit het vuur wil halen.
robert denkt dat de melkprijs belachelijk goed is die collega melkveehouders ontvangen.
ik denk ,maar ik zal het wel niet goed hebben dat ROBERT een wolf in schaapskleren is. daar bouw je geen faire melkprijs mee op met ROBERT.
Bert 10 September 2019
Er spelen zich op dit moment belangrijkere zaken in de nederlandse veehouderij die voor vele bedrijven bedreigender zijn dan de melkprijs.
Pas problematiek en uitspraken van d 66, maar DDB hoor je er niet over !
hans 10 September 2019
Ja, Bertje, als je maar kunt groeien !

Achterlijken als jij hebben de nederlandse landbouw naar de kloten geholpen, ikke ikke ikke en de rest kan stikken en als het maar wat lijkt, iig groter dan de buurman.

Idioot.
surrogaat 10 September 2019
Bert vind een faire melkprijs en fair boereninkomen ,niet zo belangrijk.
Bert wil veel vee blijven houden.
Bert wij denken dat jij meer van vee houdt ,dan van boeren?

Bert 10 September 2019
Even goed in de pas verdiepen voordat je maar wat schreeuwt.
De uitspraak van de hoge raad heeft op dit moment vooral al gevolgen voor bedrijven die helemaal niet willen groeien ,maar in het verleden een melding hebben gedaan in het kader van de verplichte NB wet vergunning aanvraag .
Vele krijgen hierdoor een verbod op bemesten en koeien weiden ,het verbod op weiden kan je oplossen door de koeien weer op te stallen ,maar je landt bemesten is toch essentieel voor je bedrijf .
En ik spreek niet voor mijzelf maar voor de collegas die met deze onzekerheid zitten.
Ik melk zelf 60 koeien heb ik de landbouw naar de klote geholpen Hans ?
Tevens wijs ik op de uitspraken van politici die de veestapel willlen halveren , de laatste decenia is de veestapel al bijna gehalveerd ,ten tijde van de aanwijziing van de natura 2000 gebieden door minister brinkhorst waren er een miljoen meer koeien , en de amoniak emmisies zijn door efficiente ook nog 65% gereduceerd we hebben al genoeg gedaan !
Maar als je dan zoals DDB gaat roepen dat we niets verdienen is dat koren op de molen van deze tegen standers om de sector maar te saneren !

Robert 10 September 2019
@ Duurzaam producent.

Ik heb een beter idee. Hou het bij 1 tanker melk en stort die in de tuin van Hein Schumacher. Die bepaald wat je voor je melk krijgt - niet Brussel.
hans 10 September 2019
Bert, de hele klerezooi aan regels is er omdat de melkprijs te laag is, en al tientallen jaren was.
Groeien in productie, meer melk en/of koeien werd door "de geleerden" als oplossing aangepraat. Dat die groei in productie zonder consequenties zou ziijn is een illusie die velen graag geloofden. PAS is één van die consequenties van productie uitbreiding.
Misschien(!) heb jij de landbouw niet naar de kloten geholpen, verdedig diegenen die dat wel gedaan hebben dan ook niet of je bent net zo schuldig.

Een werknemer werkt sinds 1980 veel minder uren voor veel betere arbeidsvoorwaarden.
Werkgevers/overige bedrijven kregen veel lastenverzwaringen direct fiscaal gecompenseerd, of kregen de vrijheid personeel of zelfs vestigingen van of naatr elders te vervangen, met alle financiele voordelen vandien.
Waarom hebben boeren in dezelfde periode alles weggegeven, en zichzelf slaaf van hun bedrijf èn de bank gemaakt?
peter 12 September 2019
@Hans waarom mogen we oost Europese arbeiders niet onder Nederlands minimumloon betalen bijvoorbeeld minimumloon van hun eigen land? Dit is strafbaar!, maar het is niet strafbaar voor multinationals om producten in deze lage loon landen te kopen en hier te verkopen! En hier doet de politiek niets aan.....
Als Nederland hele hoge welzijnsnormen hanteert en het buitenland niet dan kopen multinationals liever goedkoop in buitenland in! RFC is haar leden ook liever kwijt dan rijk want deze zijn veel te duur met hun melk t.o.v. kopen in lage loon-landen.

Oftewel als de politiek (zoals Trump nu al doet) geen importheffingen hanteert op producten uit lage-loonlanden dan zul je moeten concurreren met lage loonlanden en dit kan alleen met veel produceren tegen lage kosten. als de politiek importhefingen etc gaat heffen zal er een nieuwe valuta moeten komen echter dit senario durft géén enkele politici op dit moment aan! Ik denk dat Engeland een voorbeeld casus wordt. We zullen zien.........
hans 12 September 2019
Peter, je opmerking is juist, en gedeeltelijk wat ik ook bedoel.
De boeren zijn de eersten die gebruikt zijn om grote bedrijven van verzekerde winsten te voorzien. Daar waar de rest van de bevolking het veel beter kreeg, zijn de boeren, verraden door hun belangenbehartigers en afnemende bedrijven, nooit vooruit gegaan, alleen door meer werk en meer risiko.

Maar na de boeren zijn in onze kapitalistische,liberale maatschappij andere groepen net zo gepakt, mbv het EU complot.
EU is vrij verkeer van geld, goederen en personen, met (bijna)één munt. Alles slechts ten bate van de multinationals.

De munt is echter nog lang niet één, waarom willen banken anders zo graag in Z Europa investeren? Hogere rentes, vanwege zwakkere economien, zonder de mogelijkheid tot devaluatie. Zal de euro opdoeken, dan is de omrekening per land verschillend, maar anders dan bij de invoering.
De euro is er slechts voor dat multinationals hun zooi tegen vaste waarde kunnen slijten, en bij tegenwind in 1 land zal de rest van de EU garant staan.

Sociaal is de EU echter lang nog niet één, en mag dit ook niet worden. Inkomensverschillen zorgen voor de grootste winst der multinationals, inderdaad goedkope arbeiders voor productie, rijke bevolking voor afzet. Invoerheffingen zou dit verdienmodel in de weg staan.

Nu de EU de CETA en de MERCOSUR er voor de lidstaten door drukt, en men met China in gesprek is, zal de interne sociale verdeeldheid minder worden, en kunnen multinationals hun nog veel grotere winst uit verdere windstreken halen, met producten met veel lagere standaarten qua arbeid, veiligheid, milieu enz.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox