Shutterstock

Inside Melk

'Hoge voerkosten drukken marges melkveebedrijf'

25 September 2019 - Kimberly Bakker

De wereldwijde zuivelmarkt is in het tweede kwartaal van 2019 redelijk goed in balans gebleven, zo concludeert Rabobank in een nieuwe zuivelupdate. Wel schrijft de bank dat de hogere voerkosten de marges drukken. Voor de tweede helft van het jaar verwacht Rabobank dat de groei in de melkproductie bescheiden zal zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde Europese melkprijs is over de maanden juli en augustus met €0,09 gestegen tot €33,51 per 100 kilo. De stijging wordt echter vooral veroorzaakt door een seizoensgebonden premie in onder meer Frankrijk, want bij de meeste grote coöperaties bleef de prijs aan de start van het derde kwartaal stabiel. Voor de laatste 4 maanden van het jaar verwacht Rabobank geen grote wijzigingen in de gemiddelde melkprijs van de Europese Unie.

De gemiddelde boterprijs in de Europese Unie is in de eerste 2 maanden van het derde kwartaal overigens wel gedaald: -€335 naar €3.631 per ton. Toch verwacht Rabobank dat deze prijs het dieptepunt dit jaar al gezien heeft en daarom in de komende maanden niet veel verder zal zakken. De prijs voor magere melkpoeder heeft daarentegen juist een stijgende lijn vastgehouden. Over juli en augustus is de prijs met €71 toegenomen tot €2.091 per ton (+3,5%).

Beperkte groei in productie
Uit de gegevens van Rabobank blijkt dat de melkproductie in de grootste zuivelexporterende landen met 0,05% afgenomen is, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018. Nieuw-Zeeland had bijvoorbeeld een flitsende start, maar de volumes zijn in deze periode van het jaar doorgaans klein. De Verenigde Staten hebben in de afgelopen 2 maanden zelfs een daling in de productie laten zien. Ook voor de tweede helft van het jaar houdt Rabobank rekening met een beperkte groei in deze regio's.

Melkproductie Verschil ten opzichte van 2018
(percentage)
Verschil ten opzichte van 2018
(in kilo)
Europese Unie* +0,1% +34.000.000
Verenigde Staten -0,2% -43.000.000
Nieuw-Zeeland +3,0% +39.000.000
Australië -8,9% -174.000.000
Argentinië -1,5% -39.000.000
Uruguay -4,3% -21.000.000
Brazilië** +3,0% +107.000.000
* Betreft een schatting en ** Betreft de periode april-juni

De redenen voor de zwakke groei van de melkproductie zijn onder meer droogte en tekorten in de bodemvocht. In delen van Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen spelen deze 2 zaken nog steeds een rol. "Daarbij zijn de marges verder onder druk komen te staan, als gevolg van de hogere voerkosten", zo schrijft het. De bank verwacht concreet dat de groei in de tweede helft van het jaar onder de 0,5% zal blijven.

Nederland laat juist een tegengesteld beeld zien. In de eerste 8 maanden is de melkproductie weliswaar gedaald (-2,1%), maar in augustus werd het kantelpunt bereikt. In die maand lag de melkproductie namelijk 9 miljoen kilo hoger dan in het tweede kwartaal van 2018. Rabobank verwacht dat dit vooral komt door de lage referentiemaanden aan het einde van vorig jaar. De bank verwacht verder dat de melkproductie ook in de resterende maanden van dit jaar door zal zetten, waarna de productie net iets onder het niveau van 2018 uitkomt. Voor heel Europa verwacht de bank dat de productie 0,6% boven het niveau van vorig jaar uitkomt.

'Marges staan onder druk'
Doordat veehouders in het begin van het jaar met lage voervoorraden en een beperkte grasgroei kampten (wegens de droogte), is in er Noordwest-Europa relatief veel bijgevoerd. Dat uit zich eveneens in de productie van melkvet en melkeiwit, want die cijfers namen met respectievelijk 1,1% en 1,4% toe. "Kortom: er wordt dikkere melk geleverd", zo meldt de bank. Het gebrek aan voldoende ruwvoer maakt ook dat de voerkosten opgelopen zijn. "Dit betekent, in combinatie met de huidige melkprijzen, dat op veel bedrijven de marges onder druk staan."

De bank verwacht dat de gevolgen van de droogte ook in de tweede helft van 2019 en in het begin van 2020 zichtbaar blijven. "In de winter zijn de voervoorraden in de belangrijke melkproducerende regio's waarschijnlijk beperkt. Ook wijzen de marges en het sentiment onder melkveehouders niet op een forse groei van de melkproductie in de komende maanden." Wel verwacht de bank dat de melkprijzen de komende 2 maanden veelal stabiel blijven en dat het betere weer ervoor kan gaan zorgen dat de ruwvoervoorraden enigszins aangevuld kunnen worden. 

Positieve verwachtingen buiten Europa
Voor diverse landen buiten de Europese Unie heeft Rabobank eveneens positieve verwachtingen. De melkprijs in de Verenigde Staten is sinds de maand januari met 12,7% gestegen tot $18,70 per cwt (wat circa €16,99 per 50,8 kilo is). De bank denkt dat de voerkosten in dat land op termijn gaan dalen, waardoor verwacht wordt dat de marges voor de melkveehouders verder verbeteren. Ook in Nieuw-Zeeland voorziet de bank een gezonde marge, met een melkprijs van $7,15 per kilogram vet en eiwit (€4,11).

Hoewel de voorspellingen voor de melkprijzen positief zijn, is Rabobank gematigder als het gaat om de melkaanvoer in beide landen. Zo verwacht het dat de Amerikaanse melkproductie voor heel 2019 een plus realiseert van slechts 0,2%. In 2020 wordt een groei van circa 1% verwacht. "De groei van de Amerikaanse consumptie wordt voor 2020 ingeschat op circa 0,8%, waardoor de toename van de Amerikaanse exportoverschotten beperkt blijft." In Nieuw-Zeeland verwacht de bank, afhankelijk van het weer, een groei van de productie tussen de -1% en +1%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden