Shutterstock

Nieuws Enquête NOS

Bijna helft van veehouders denkt aan stoppen

25 September 2019 - Wouter Baan - 15 reacties

Bij een goede financiële uitkoopregeling is 4 op de 10 bedrijven in de grote veehouderijsectoren. Dat blijkt uit een enquête van de NOS heeft gehouden in samenwerking LTO-ledenblad Nieuwe Oogst. Daar hebben een kleine 6.000 melkvee-, vleesvee-, varkens- en pluimveehouders op gereageerd.

De drive tot stoppen komt vooral door de stikstofuitspraak die de Raad van State in mei deed, waardoor duizenden vergunningen in de land- en tuinbouwsector op de tocht staan. Uit de enquête komt naar voren dat veel leden in de veehouderij denken dat uitbreiden in de toekomst niet meer mogelijk is. 60% van de respondenten overweegt daarom te stoppen.

Leeftijd en bedrijfsopvolging
Ondanks dat stoppen steeds meer bespreekbaar is, wil slechts 3% zich op voorhand aanmelden voor een opkoopregeling. Voor 38% van de veehouders is dit op termijn wel mogelijk. Vooral veel varkenshouders overwegen hun laarzen aan de wilgen te hangen. Melkveehouders zijn minder happig. Een meerderheid zegt onder geen beding te willen stoppen.

De stoppersplannen hangen verder vaak samen met leeftijd en het beschikken over een bedrijfsopvolger. Ook de toenemende maatschappelijke- en politieke kritiek zijn de veehouders zat. Met name het voorstel van D66 om de veestapel te halveren, zet volgens de NOS kwaad bloed. Dit is een van de redenen waarom agrarisch Nederland op 1 oktober massaal naar Den Haag trekt om daar hun onvrede te uiten. 

Voor het onderzoek zijn niet alleen de leden van LTO uitgenodigd die Nieuwe Oogst lezen, maar ook zijn veehouders benaderd die geen lid zijn van de organisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Abonnee
mt 25 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884110/bijna-helft-van-veehouders-bij-lto-denkt-aan-stoppen]Bijna helft van veehouders bij LTO denkt aan stoppen[/url]

nog even, en de hele sector gaat eraan.

men is het zo beu, het werkplezier is weg, dan is het klaar.
prijzen van de vorige eeuw, ieder loopt tegen de muur kort of lang
Abonnee
Victor 25 September 2019
Jammer dat LTO zelf aangeeft dat vier procent van de actievoerders best wil stoppen. Politiek de perfecte informatie om sanering remkes te legitimeren: de boer wil het immers zelf!! Met dank aan LTO. actie op 1 oktober nu overbodig.
Glasbak 25 September 2019
Leden van LTO
Zegt al genoeg. meesten leden zijn 65 . Beetje ondernemer is hier geen lid meer van.
Helaas.
Bert 25 September 2019
Victor , goed lezen !! de NOS heeft een enquete gehouden en heeft deze conclusies getrokken .Niet de Lto.
Abonnee
Kjol 25 September 2019
Ga er maar vanuit dat er nog meer uit de doos van Pandora komt.
eiland 25 September 2019
dat is nog weinig ik denk dat meer dan de helft wil stoppen met lto abonnement
Rik Z. 25 September 2019
wat me verbaast is dat lto met dit onderzoek nu alle onderhandelingsruimte weggeeft. Voor Carola is het makkelijk rekenen: 40 procent die nu willen opkopen en klaar.
Jp kievit 25 September 2019
Als lto en pov niet meedoen met de demonstratie van 1 okt 2019 zijn over 5jaar niet meer hoe laf kun je wel contributie innen maar geen verantwoording nemen
vanplateringen 25 September 2019
Victor, als de overheid mij een miljoen geeft voor de hele toko, dan ben ik weg. Ga wel in Duitsland beginnen, door zijn ze nog trots op de heimat. Hier schijten ze op eigen volk. Voor 1 miljard kunnen ze alle boeren royaal opkopen en volgens Den haag hebben ze momenteel toch geld zat. Ze willen ruim 20 miljard in de economie pompen. Dus probleem opgelost.
RjKoopman 25 September 2019
Boeren zyn brood nodighoren beschermd te worden Europees erfgoed
Bert.schut 25 September 2019
Er komt een tijd dat ze de boeren weer hard nodig hebben voor hun eten maar dan is het te laat ja
Jos 25 September 2019
Boeren blijven nodig.en ik hoop dat er geen boeren meer hoeven te stoppen maar dat er nog boeren bijkomen. Natuurlijk wel op een andere mmanier dan nu
Doe eens ecologisch denk aan dier, natuur en omgeving. Het kan maar de wil moet er zijn. En ja, de rabo bank is daar niet blij mee.
Probeer eens een millieuvriendelijke bank.
wim 25 September 2019
Wat kan ik met deze stelling
Volgens mij zijn lang niet alle veehouders lid van die lto
Diegene die wel lid zijn hebben al weer wat koetjes uit Duitsland gehaald net als toen vlak voor 1 juli omdat ze bang waren voor een nieuwe peildatum
Farmer 26 September 2019
Boeren komen elke dag bij..................... Daar in denhaag
Ton Westgeest 26 September 2019
Ja Wim klopt, ze zijn alweer volop koeien aan het kopen met voorkennis. Dan zitten ze wel met hun fosfaat, maar door de stikstofgekte gaat de stikstof zwaarder tellen. Dan helpt het wel als er veel boeren stoppen, dan kunnen ze doorgroeien....

Dus niet stoppen, gewoon doorgaan!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden