Shutterstock

Nieuws Importheffing

Toch geen importheffing op Goudse en Edammer kaas

3 Oktober 2019 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De Verenigde Staten voeren toch geen importheffing (van 25%) in op Goudse en Edammer, al zijn er wel andere kaassoorten waarop een importheffing komt. Ook varkensvlees en boter uit Nederland staan op de lijst die de Verenigde Staten woensdag 2 oktober gepubliceerd heeft.

De Verenigde Staten hebben 2 oktober een lijst gepubliceerd met daarop alle producten uit de Europese Unie waarop vanaf vrijdag 18 oktober een importheffing komt. Het gaat onder meer om kaas, varkensvlees en boter uit Nederland. Opvallend is dat Edammer en Goudse kaas toch van de lijst gehaald zijn, terwijl vergelijkbare Duitse kazen wel met een heffing te maken krijgen.

Het besluit is een opluchting voor de kaasexporteurs uit Nederland. Dit omdat het merendeel deel van de kaasexport naar de Verenigde Staten uit Goudse kaas bestaat. Jaarlijks gaat er naar schatting voor circa €60 miljoen aan kaas naar de Verenigde Staten (met name Gouda en Edam). Daarnaast voert het land ook heffingen in op onder meer Franse wijn, Spaanse olijfolie en Schotse whisky.

Illegale steun
De importheffingen zijn een reactie op de Europese steun aan de Duitse vliegtuigbouwer 'Airbus', wat de evenknie van het Amerikaanse Boeing is. De steun zou, volgens de Wereldhandelsorganisatie, negatieve gevolgen hebben gehad voor de Verenigde Staten. Daarom heeft de organisatie al toestemming gegeven aan de Verenigde Staten voor het instellen van importheffingen op $7,5 miljard aan Europese goederen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Robert 4 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884208/toch-geen-importheffing-op-goudse-en-edammer-kaas]Toch geen importheffing op Goudse en Edammer kaas[/url]
De code waaronder Gouda verscheept wordt naar de USA is HS 0406.9078.

Deze code staat op de lijst en kan in de VS dus alleen tegen het verhoogde tarief worden geimporteerd.

Dit geldt voor elke EU oorsprong.
vince 9 Oktober 2019
@robert...lezen is ook een kunst.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden