Shutterstock

Analyse Kaas

Kaasmarkt zet stijgende lijn door

3 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De stemming op de kaasmarkt is ook deze week positief en de ondertoon blijft vast. Dit sentiment zorgt ervoor dat de DCA-foliekaasnoteringen (van Gouda en Edam) opnieuw een stapje omhoog kunnen zetten.

Het beeld op de kaasmarkt is eenduidig: er is behoorlijk wat vraag naar kaas, maar het aanbod blijft beperkt. Daarbij bevindt de melkaanvoer in de Europese Unie zich in deze periode van het jaar doorgaans op een van de laagste niveaus, al lijkt de productie langzaamaan weer iets aan te trekken.

Overigens is het nog onduidelijk welk effect de importheffingen vanuit de Verenigde Staten hebben. Hoewel Gouda en Edam uit deze lijst geschrapt zijn, gelden de heffingen wel voor andere markten in Europa (zoals Italië). Voor nu stijgt de DCA-foliekaasnotering voor Gouda met €0,01 naar €2,93 per kilo, terwijl de notering voor Edam met €0,02 toeneemt naar €2,88 per kilo.

Daling in het verschiet?
Kijken we verder vooruit, dan wordt een kentering in de markt verwacht. Volgens de insiders zal de markt in oktober een vaste ondertoon houden, maar zullen de prijzen voor foliekaas daarna weer dalen (veelal vanwege een groter aanbod). Voor levering in november/december wordt op dit moment gesproken over prijzen tussen de €2,90 en €2,92 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox