Cuno de Bruin

Nieuws Boerenprotest

Boeren krijgen nul op rekest van RIVM

16 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 33 reacties

Zo'n 3.000 boeren hebben met hun trekkers woensdagmorgen 16 oktober het boerenprotest bij het RIVM bijgewoond. Daarbij stonden de toegangswegen bij Bilthoven vol met trekkers. Het RIVM heeft geen enkele toezegging gedaan en verklaart geen reden te zien om af te wijken van de huidige rekenmodellen.

Hans Brug, de directeur van het RIVM, sprak de boeren tijdens het protest in Bilthoven toe. “Het RIVM maakt zo zorgvuldig mogelijk berekeningen over de stikstofdispositie in Nederland. Volgens internationale standaarden gebeurt dit met goede modellen”, aldus Brug. Vervolgens verdween Brug weer snel van het podium, tot verontwaardiging van veel boeren,

De boeren waren uiteraard niet tevreden met de inbreng van het RIVM. Bij monde van Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, werd gesteld dat de stikstofdepositie helemaal niet wordt gemeten, maar alleen wordt berekend op basis van modellen. Hij stelde dan ook dat er eerst feiten op tafel moeten liggen voor er beleid gemaakt kan worden. Volgens hem begint de WUR en de politiek onder druk van de protesten eindelijk toe te geven dat er fouten zijn gemaakt.

Boeren komen terug
De boeren vertrokken rond half 11 richting Den Haag. Maar niet zonder het dreigement terug te komen als het RIVM haar modellen niet gaat verbeteren. “We blijven actie voeren totdat dat voor elkaar is. We willen dat het RIVM excuses aanbiedt en met betrouwbare meetmethodes komt”, zei Jeroen van Maanen, melkveehouder in Zeewolde, namens de Farmers Defence Force (FDF).

De boeren in Bilthoven werden gesteund door een afvaardiging van 12 Poolse landbouworganisaties. Zij stelden zich solidair met de Nederlandse boeren op. Nederlandse boeren geven volgens hen het goede voorbeeld voor alle Europese boeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
33 reacties
Zwerfkei 16 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884355/boeren-krijgen-nul-op-rekest-van-rivm]Boeren krijgen nul op rekest van RIVM[/url]
Super van die Polen, daar ligt onze kracht, namelijk zoveel mogelijk gezamenlijk optreden met andere landen als Duitsland, Belgié, etc. Desnoods half Europa plat met acties op exact hetzelfde tijdstip.
En nu doooooorrrrrrrr...............................................
Psychieater 16 Oktober 2019
Metingen zijn allemaal gedaan door links opgeleide, die gaan nooit een fout toegeven,die maken ze bewust.
Hallo 16 Oktober 2019
De (boeren) stikstof kun je toch niet zo omzetten in (industrie/bouw) stikstof !!!!!

En meten is weten

Maxwell 16 Oktober 2019
Prima mensen ik ben akkoord met de dooe jullie opgeiste wensen voor nog betere metingen.
Met nog nauwkeuriger metingen zal NOG DUIDELIJK ER blijken hoeveel stikstof boeren produceren en de overheid dwingen om nog hardere maatregelen te nemen.
Met jullie eis gaan jullie eigen vingers snijden want er zal uitkomen precies hoeveel jullie uitstoten.
Stom om dat te eisen maar goed dat jullie echt willen laten zien hoeveel vervuiling jullie veroorzaken. TOP actie net zo goed als deuren van Provincie huis met brute geweld forceren. Boeren geweld loont lijkt wel????
Goed bezig jongens
petatje 16 Oktober 2019
Maxwel dream on. De norm gaat gelijk worden aan de Duitse. Probleem voorbij. Is het niet onder dit kabinet, dan is het onder FVD aan de macht. Baudet is straks de held en CDA en VVD worden als blinden afgeserveerd bij gebek aan visie en door hun weke knieen. Dit pappen en nathouden samen met D33 en CU is onhoudbaar.
boerke 16 Oktober 2019
ze hadden jouw moeten laten zitten in de stal in boxtel
wim v/d molen 16 Oktober 2019
maxwel van welke planeet kom jij
als het eerlijk gebeurd dan nemen wij als veehouder wel maatregelen maar dit is de zoveelste regel die er maar weer bij komt op onze rekening en het HOUD EEN KEER OP
DE MAAT IS VOL
Zwerfkei 16 Oktober 2019
Maxwell, prima weg met al die boerenvervuiling en een ieder gaat voor zijn eigen voedsel zorgen en dan laten wij de natuur in al haar facetten haar gang gaan. En je weet de natuur is wreed en selecteert keihard, alle klungels vallen ten prooi. Bij deze wens ik jou alvast alle goeds toe in het groene hiernamaals!!
geert 16 Oktober 2019
De leugen regeert.
vaarwel Maxwell 16 Oktober 2019
ga lekker naar Noorwegen ofzo wonen. man man wat maak je je toch druk
Silvia Bouwmans 16 Oktober 2019
Idd Hallo, wordt het niet tijd dat de Organische Stikstof, door de landbouw uitgestoten, onderscheiden wordt van de "Synthetische"Stikstof, door de industrie uitgestoten.
Herm 16 Oktober 2019
de meetpunten van RIVM staan verkeerd opgesteld boven rioolputten dit is bewust gedaan.
Herm 16 Oktober 2019
de meetpunten van RIVM staan verkeerd opgesteld boven rioolputten dit is bewust gedaan.
adf 16 Oktober 2019
Ondertussen zijn de boeren natuurlijk wel boos op de verkeerde mensen. Het is niet Jesse Klaver of de PvdD die aan de knoppen draait. Het is niet de instantie als het RIVM die alleen maar meet.

Het zijn CDA/VVD, die ook verantwoordelijk zijn voor de wet die nu zoveel problemen geeft. Het zijn die partijen die al jaren inzitten op "groter en meer", zonder rekening te houden met het feit dat ons land nu eenmaal iets dichter bevolkt is dan Rusland of de VS.
Nuchter 16 Oktober 2019
Drie keer raden wat al die gastjes in Boxtel studeerden vast veel milieu en rechten studenten die mooi doorstromen naar dit soort instanties.
Psychiater 16 Oktober 2019
Je kunt ook een mail sturen met je klacht scheelt tractordiesel, naar DG@rivm.nl
Abonnee
Populisme = ruk 16 Oktober 2019
schreef:
Baudet is straks de held
Valt mij mee dat stikstof bestaat volgens meneer Baudet. Heeft hij de vluchtelingen al aangewezen als schuldige van de uitstoot?
Maxwell 16 Oktober 2019
Is D33 een politieke partij?? De kleine broertje van D66?? Precies de helft.
Baudet is wel echt een populistische kakker. Reken maar dat hij nooit één dag op een boerderij heeft gewerkt. Hij lurkt liever aan een dikke cigaar met een dure cognac in zijn grote villa filosoferen over een Boreale Nederland. Het water (door de stijgende zeespiegel door klimaat verandering) en de stront (door zijn schijt aan hebben aan stikstof problematiek) staan hem dan ook straks aan de lippen.
Maxwell 16 Oktober 2019
Goed gezegd adf
Marco 16 Oktober 2019
Even een simpel rekensommetje. Er zijn 600000 vliegbewegingen op Schiphol. Er zijn 110 miljoen dieren in NL. Waarvan 100 miljoen kippen. . Als ik dat vergelijk dan zijn er per vliegbewegingen 184 kippen jaar rond. Als ik dan de RIVM moet geloven stoten die 184 kippen 40 keer zoveel stikstof uit dan 1 vliegbewegingen. Ik ben niet academisch opgeleid maar mijn boeren verstand zegt dat dit niet klopt
Zuidboer 16 Oktober 2019
Dat hele stikstofprobleem is een complete hoax. Wat staan die meetinstrumenten boven op riolen en stallen te doen? Wat is dat voor een gekkigheid? En dan zullen de metingen nog hoger uitvallen volgens die halve gare Maxwell? Ga wat nuttigs doen samen met je linkse minderheid in plaats van hier te vervelen met die complete onzin en bangmakerij. Een boer hou je niet voor de gek. Dat lijkt me na vandaag toch zeer zeker duidelijk.
Abonnee
boereke 16 Oktober 2019
Jan cees vogelaar en prof hanekamp proberen al jaren wat van rivm over berekeningen en metingen te weten te komen is tot nu toe nog nooit gebeurd, we moeten hier op focussen want het is een linkse beerput bij rivm.
En een europesche norm voor depositie dan lossen andere landen het probleem voor ons op
andre vw 16 Oktober 2019
Pleegt D33 boeren democide?
adf 16 Oktober 2019
Democide? Doe normaal
jacques 16 Oktober 2019
RIVM en TNO hanteren het adagium bij het schrijven van rapporten: wie betaalt bepaalt. Dit gebeurde ook met de Catshuisbrand, de Kevin Sweeney zaak, de Schipholbrand en de vuurwerkramp in Enschede. De TNO-rapporten deugen niet. Even googelen en u weet waarom. CEO van TNO is de VVD'er Paul de Krom. Ook het RIVM heeft onbetrouwbare rapporten geschreven over het milieu. Reinout Woittiez was daarvoor verantwoordelijk. Later werd deze snorrowiets directeur van het NFI. Ook daar voldeed deze VVD'er niet en kreeg een schop onder zijn kont. Het OR was daarvoor verantwoordelijk.
Zuidboer 16 Oktober 2019
Op landelijk niveau afwijkingen van 30% en op gebiedsniveau van 70% tot 100% en daar baseert men heden ten dage het beleid op. Met deze modellen worden veehouderijen en landbouwbedrijven van de kaart geveegd, families geruïneerd en rechten ontnomen. Hier kun je met verstand laat staan je gevoel echt niet bij.
vrij grof 18 Oktober 2019
We denken te weten hoeveel uitstoot er is.
vraag, de amoniak stikstof is relatief zwaar en daalt eerder neer (meest in landbouwgebied) of niet?
Wij stoten dan wel 45% van de N uit maar hoeveel nemen wij, ontvangen dus op ons land terug??
Wij gebruiken geloof ik ca.55%van de oppervlakte in Nederland!!
wat neerdaalt in dorp of stad gaat richting rioolzuivering ! is vaak niet afgedekt en onderweg genoeg ontluchters!!
we zijn wel met miljoenen mensen meer of ben ik de enige met uitstoot via de 3 uitgangen die wij mensen hebben??
van dieren weten we blijkbaar alles maar van ons mensen zijn maar weinig harde getallen betreffende de uitstoot!!
Maxwell 18 Oktober 2019
Het is nodig dat de Nederlandse boeren en hun belangenbehartigers hun moreel kompas hervinden en het rentmeesterschap (weer) omarmen.
Net als andere sectoren en bedrijven moet landbouw gehouden worden aan de principes van 'people, planet profit'
En net als andere sectoren moet de landbouw veranderen bom toekomst te hebben in Nederland, Europa, en de wereld.
schoenmakers 1 18 Oktober 2019
Het is nodig dat Maxwell is volwassen wordt, en zijn verantwoordelijkeheid gaat nemen, desnoods via de rechtzaal, maar hier zoveel onzin verspreiden als onzin moet nu ophouden
schoenmakers 1 18 Oktober 2019
maxwell is gewoon een poppetje dat door de overheid betaald wordt om de boeren opstand via leugens te tekkelen, daar trapt toch niemand in
schoenmakers 1 18 Oktober 2019
als maxwell en zijn vriendjes zijn zin krijgen is de landbouw weggevaagd
schoenmakers 1 18 Oktober 2019
en als het anders is, BEWIJS HET, WE HOUDEN JE NIET TEGEN, NIEMAND NIET, maar jou onzin ben wel gepasseerd
schoenmakers 1 18 Oktober 2019
maar schijnbaar is in opdracht van de overheid een behoorlijk deel van de media overstag gegaan, zie Jensen34, HET LIJKT ER WEL OP, HOE KUN JE DE OORLOG WINNEN, waarheid is niet belangrijk, maar de invloed
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox