Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

ABN Amro geeft agrarische groeiwaarschuwing af

10 December 2019 - Wouter Baan

De onzekerheid over stikstof en PFAS pakt negatief uit voor de agrarische sector. Vooral de melkveehouderij wordt geraakt, zo waarschuwt ABN Amro in een nieuw rapport.

De bank verwacht dat de stikstofcrisis (en het daarop gestoelde beleid) leidt tot een snelle krimp van de melkveestapel en het aantal bedrijven. Vanwege het nog onzekere beleid, is het lastig om die krimp concreet te maken, zo meldt Nadia Menkveld, sectorecononoom bij ABN Amro. Ook de dieraantallen in de varkenshouderij gaan afnemen, al was dat door de geplande warme sanering al ingecalculeerd.

Per saldo verwacht de bank voor 2020 een agrarische volumekrimp van 0,5%. Dit percentage houdt volgens Menkveld verband met de productie van de 'ruwe grondstof', zoals onder andere melk en aardappelen. Ook voor 2021 wordt op een krimp van 0,5% gerekend.

Bouw stevent af op crisis
De krimp in de bouw liegt er niet om. De bank verwacht dat de groei van 4% in 2019 volgend jaar omslaat in een krimp van 2%. Ook de industrie en de transportsector worden naar verwachting geraakt door de stikstof- en PFAS-crisis. De sectoren die daar geen last van hebben (bijvoorbeeld de IT-sector) kunnen wel op groei rekenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden