Eigen foto

Nieuws Agribusiness Award 2019

CowManager wint Agribusiness Award 2019

18 December 2019 - Anne Jan Doorn

CowManager heeft de Agribusiness Award van 2019 gewonnen. Dit is woensdagmiddag 18 december bekend geworden op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. CowManager heeft een methode ontwikkeld om in een vroeg stadium zieke koeien, tochtigheid en voedingsstoornissen op een melkveebedrijf te detecteren.

Onder luid applaus nam CowManager de award in ontvangst. Het bedrijf was blij verrast met de prijs. CowManager heeft deze award in de wacht gesleept met de innovatieve oorsensor. Die sensor meet de temperatuur, de activiteit en het herkauw- en vreetgedrag van de koe. De vakjury stelt dat het vernuft van een oormeter en stappenteller ineen groot is. "Dat maakt het een bijzonder product."

De data van de sensor wordt verwerkt in eigen software, zodat de koe 24 uur en 7 dagen per week kan worden gemonitord. "Het effectief benutten van complexe data die hiermee is gemoeid, is een knappe prestatie voor een jong bedrijf als CowManager", zo stelt de jury.

Ontzorging
"Een van de voordelen van CowManager is dat het de boer ontzorgt. Het bedrijf slaat hiermee de spijker op z'n kop. Een melkveehouder is eerder in staat afwijkingen te detecteren binnen de melkveestapel, waardoor hij sneller en adequater kan reageren. Dat is goed voor het welzijn van de koe en beter voor de bedrijfsvoering van de boer", geeft de jury aan.

Ook het feit dat CowManager wereldwijd al een mooi marktaandeel te pakken heeft, is een reden voor het winnen van die Agribusiness Award. Het systeem wordt al door duizenden melkveehouders in meer dan 30 landen toegepast. Dit geeft aan dat de melkveehouders op dit systeem durven te vertrouwen.

Efficiency
Met name voor bovengemiddeld grote bedrijven (vanaf 60 tot 80 koeien) kan de sensor van dienst zijn. Dieze bedrijven zijn zo groot dat het meer tijd kost om koeien met het blote oog te monitoren. De techniek draagt dan bij aan een stuk efficiency. De terugverdientijd is afhankelijk van de bedrijfssituatie, maar de praktijk leert dat een gemiddeld melkveebedrijf er 1 tot 2 jaar over doet.

De vakjury, bestaande uit Aalt Dijkhuizen, Pierre Berntsen en Jan Omvlee, had overigens wel een zware dobber aan het selecteren van de winnaar. Het pionierende techbedrijf CowManager heeft volgens de jury de pluim van de Agribusiness Award echter meer dan verdiend.

Bekijk hier een video over het product van CowManager.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Cynthia Zhu

'Adoptie AI belangrijk om koppositie te behouden'

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden