Nieuws Stikstof

RIVM geeft dataset stikstofemissie vrij

8 Januari 2020 - Susan Drenth

Het RIVM heeft dinsdag (7 januari) de volledige dataset van de stikstofemissie in Nederland vrijgegeven. Hier was al geruime tijd om gevraagd door de stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. De organisaties vragen zich af of de conclusies die het RIVM trekt over de stikstofemissie door de Nederlandse landbouw ook werkelijk kloppen.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim hebben in december vorig jaar nog een kort geding aangespannen om alle data boven tafel te krijgen. De dataset die het RIVM eerder had vrijgegeven was onvolledig, waardoor de berekeningen uiteindelijk niet konden worden uitgevoerd. Volgens het RIVM kon deze informatie drie weken geleden niet worden vrijgegeven, omdat er mogelijk nog vertrouwelijke informatie in stond.

De rechter gaf in het vonnis aan dat het RIVM de cijfers vrij moest geven, maar zelf het tijdstip mocht bepalen. Toeval of niet, een dag na de uitspraak stemde de Eerste Kamer in met de Noodwet Stikstof. Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim gaan nu door eigen specialisten de berekeningen opnieuw maken. Het RIVM laat in Trouw weten dat als deze rekenmeesters hun calculaties goed uitvoeren, de conclusies precies hetzelfde moeten zijn als zijzelf heeft getrokken. 

Jan Cees Vogelaar, voorzitter van Stichting Mesdag Zuivelfonds, houdt vast aan zijn stelling dat landbouwminister Carola Schouten de Tweede Kamer eerder onjuist heeft geïnformeerd door te zeggen dat alle stikstofemissiecijfers openbaar waren. Dat blijkt uiteindelijk niet zo te zijn. Volgens hem moet dit consequenties hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden