Nancy Beijersbergen / Shutterstockcom

Nieuws Stikstof

Farmers Defence Force boos op Schouten

10 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 86 reacties

Farmers Defence Force (FDF) is boos op landbouwminister Carola Schouten. Volgens de boerenbeweging houdt de bewindsvrouw zich niet aan de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met het Landbouw Collectief. "Het lijkt erop, dat Schouten liever blijft kiezen om niet mét maar zónder de boeren te komen tot een aanpak van de stikstofproblematiek."

Dit schrijft FDF-voorzitter Mark van den Oever in een digitale brief aan zijn volgers op Telegram. De organisatie stoort zich aan de zogeheten internetconsulatie van de Concept-Regeling Spoedaanpak Stikstof Bouw en Infrastructuur die Schouten net voor de Kerst is gestart. Deze regeling is specifiek bedoeld als aanvulling op de Spoedwet Stikstof om - kort gezegd - bouwprojecten mogelijk te maken. Deze consultatie is gisteren (donderdag 9 januari) gestopt.

Strijdig met afspraken Landbouw Collectief
Zowel het Landbouw Collectief als FDF hebben een brief naar Schouten gestuurd om tegen deze regeling bezwaar te maken. Volgens de organisaties zijn diverse onderdelen in de spoedaanpak strijdig met de afspraken die het Landbouw Collectief heeft gemaakt met het kabinet in het zogeheten Catshuis overleg. Daarbij doelen de organisaties onder meer op het feit dat bouwers straks volgens de regeling gebruik kunnen maken van stikstofruimte die ontstaat uit de warme sanering van de varkenshouderij en het veranderen van de samenstelling van veevoer.

"De veehouderij kan op geen enkele manier profiteren van de vrijgespeelde stikstofruimte, niet wat betreft aanwending noch wat betreft vergoeding van de kosten of inkomsten via een verdienmodel", schrijft Van den Oever. De organisaties doen dan ook een dringend beroep op Schouten om af te zien van de vaststelling van de spoedaanpak stikstof voor de bouw in de huidige en het overleg met het Landbouw Collectief serieus te nemen. Gebeurt dit niet, dan zegt Van den Oever "passende acties" niet uit de weg te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
86 reacties
peter 10 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885257/farmers-defence-force-boos-op-schouten]Farmers Defence Force boos op Schouten[/url]
Hadden jullie boertjes dan iets anders verwacht van de "legale maffia" in den Haag?
jan4072 10 Januari 2020
De internationale maffia verplaatst zich naar NL. Raar? Helemaal niet; soort zoekt soort. Ze voelen zich dus helemaal thuis in Den Haag. En als er dan eens eentje sneuvelt dan is dat jammer maar wie met pek omgaat wordt met pek besmeurd.
Boer Harm 10 Januari 2020
Zelfinzicht is bij FDF ver te zoeken. Eerst dacht ik dat ze mijn belangen behartigden, maar het zijn een stelletje schreeuwende hardliners. We moeten er samen uitkomen en dat betekent een compromis van alle kanten.
Jonge boerin 10 Januari 2020
FDF is altijd boos :-) Hun standpunten; uit de EU, kabinet per gisteren laten vallen en agrarische sector hoeft zich nergens aan te houden omdat ze voedsel produceren. Tja, met zulke standpunten maak je jezelf alleen maar belachelijk en kom je niet verder. Het was leuk voor even, maar laten we nu even serieus aan tafel gaan om inderdaad een compromis te sluiten waarbij alle partijen wat geven en nemen, zoals boer Harm stelt!
willie van Gemert 10 Januari 2020
Nogmaals bevestiging van onbetrouwbare overheid. In dit geval een minister van CU huize.
Ruud Beijer 10 Januari 2020
Zolang de boeren op het cda christenen dienen alla stemmen of of op de huichelaars van de C U raken ze alles kwijt waar hun ouders en grootouders voor gewerkt hebben.
.. 10 Januari 2020
Boer Harm en jonge boerin hebben geen ambitie boer te blijven. Het collectief heeft een plan neergelegd. Schouten doet daar niks mee. Schouten praat zogenaamd met het collectief, maar doet daar wederom weer niks mee. Schouten trekt haar eigen plan en heeft overal scheit aan. Behalve aan die lunkse rakkers in Den Haag, waar ze zelf ook onder valt. Ik snap echt niet dat jullie dat nu nog niet snappen.
Als er afspraken niet nagekomen worden, wordt ook schouten daar op aangesproken.
Jonge boerin 10 Januari 2020
Nee puntje puntje puntje, jonge boerin en boer Harm snappen inderdaad dat tijden veranderen en dat de agarische sector ook moet veranderen. Inmiddels snappen de VION, Campina etc dat ook... We moeten naar meer plant en minder dierlijk en meer natuur. Ik snap dat veranderen eng is, maar zeg nou zelf het huidige systeem is ook niet zaligmakend, gezien alle boosheid en frustatie bij de boeren. We produceren voor een markt die keihard aan het veranderen is. Zelfs ik eet af en toe al een vleesvervanger als melkveehouder en in onze boerenvriendengroep gebeurt dat steeds meer. Hoe stom is het dan om lekker in je eigen cocon te zitten en niet in te spelen op de veranderende eisen van de consument/markt... Maar goed ik spreek jullie nog wel over 10 jaar... dan zien we er gelijk heeft.
Mart 10 Januari 2020
Volgens mij zijn 'boer Harm' en Jonge boerin' geen boeren, maar één milieu-freak. Boeren verkopen niet van zulke onzin.
Boer Henk 10 Januari 2020
Ik ben het als melkveehouder helemaal met Jonge boerin eens. De markt vraagt naar andere Produkten en productiemethodes. Het heeft geen zin om aan het oude vast te willen blijven houden als er geen of steeds minder vraag naar is.
gwoon 10 Januari 2020
Christenunie is Groen links met de bijbel, je hoeft er helemaal niets van te verwachten.
Boer tinus 10 Januari 2020
je kunt merken aan de reacties dat het een zachte winter is, de mollen zijn nog niet in hun winterslaap.... ( - ;
hanso 10 Januari 2020
plankgas Rechtss scheuren ...is blijkbaar voor enkele niet-buiten-hun-erf kijkende boeren het Heilig moeten geworden. Laat dat LinksRechts nou eens weg en kijk naar een gezamenlijk voorruit !!!
Abonnee
betweter 10 Januari 2020
daarom is er een collectief

de brief van FDF is ondertekend door het collectief

dus niet FDF hierop aanspreken
Johan 10 Januari 2020
FDF heeft gelijk. als wij ons niet aan afspraken houden worden we ook teruggefloten of krijgen dikke boetes opgelegd. Dat niet aan alle eisen wordt voldaan, dat heet compromis sluiten. Maar dat moet niet van één kant komen. Ook Schouten heeft daar in haar rol. En moet de boeren seriues nemen.
Het heeft niks met wat 'Jonge boerin' zegt te maken.
Dit gaat puur om het nakomen van gemaakte afspraken.

Boertje 10 Januari 2020
Zolang Schouten het niet goed heeft gemaakt met de nvwa wijn etiketten affere van de winkel van christenen van Israel, zal haar geen wijsheid toegekend te worden om orde op zaken te stellen met de stikstof. Zij weet dat HEEL goed.
Jan 10 Januari 2020
Gelukkig ze zijn weer bos
Paula 10 Januari 2020
Jonge boerin, graag een toontje lager! Sinds ik het bedrijf van mijn vader over heb genomen heb ik al heel veel MOETEN veranderen. Het is allang geen vrij beroep meer. De rek is eruit. Als jij zo stellig bent zorg dat je de eerste bent met je vernieuwing en ik wens je oprecht succes ermee met een ministerie waar geen afspraak mee te maken valt. Miss schouten een boerendochter? Zonder boerderij? Mijn neus.
Maria Bakker 10 Januari 2020
Een boer is boer en Schouten en de rest staan niet achter de boer maar er tegen over. Ze zullen het nooit eens worden. FDF staat er voor de boer ons voedsel uit ons land voor een eerlijke prijs. Wie dat niet snapt ........ niet.
Klaas Russcher 10 Januari 2020
Jonge boerin en Harm vergeten dat je als eenheid moet blijven strijden voor de belangen. Deze twee opmerkingen duiden op of LTO lid of alleen denkend voor eigen situatie
oude boerin 10 Januari 2020
jonge boerin je gaat toch niet aan de vleesvervanger
je eigen sector de das om doen !
denk je daar iets mee te bereiken .
waarom doet schouten niets met dat collectief
afspraken na komen
m heida 10 Januari 2020
schouten is een jonge hond, ze balft maar wat.
Hans 10 Januari 2020
Denk dat Schouten met Brussel in haar maag én hoofd zit.
Uiteindelijk zullen we in Brussel moeten zijn. Samen met de Ierse, Duitse, Franse en Belgische boeren.
Dus een enorme meerdaagse actie in Brussel.
Bolle boer 10 Januari 2020
"Jonge boerin je gaat toch niet aan de vleesvervanger
je eigen sector de das om doen !
denk je daar iets mee te bereiken .
waarom doet schouten niets met dat collectief
afspraken na komen"

Jonge boerin ziet mijns inziens het grotere belang dan alleen de eigen sector.
Vlees eten om niet de sector de das om te doen? Hoor je wel hoe gek dat klinkt? Vlees eten is dus een liefdadigheid. Duizenden varkens, kippen en koeien slachten alleen om de boer in leven te houden.
Dit geeft maar weer aan dat de fdf boeren echt niet verder kijken dan hun eigen erf en zeker niet verder dan een week vooruit.
Gelukkig zijn er steeds meer boeren die wel inzien dat er grote veranderingen doorgevoerd moeten worden om de boeren bedrijven een toekomt te laten hebben. FDF en zijn aanhangers zijn dat in elk geval niet.
Rob poot sr 10 Januari 2020
Oppleuren met dat wijf lult te veel en stuurt de boeren elke keer weg GOOI HEEL T BINNENHOF VOL KOEIEN STRONT DIE TRUT MAAK ALLES KAPOT DR OUDERS MOETEN ZICH ROT SCHAMEN VOOR DIE OVERLOPER ( LINKSE RUTTE AANHANGSTER)
Haas 10 Januari 2020
van een aantal reaguurdes geloof ik niet dat het daadwerkelijk echte boeren/boerinnen zijn. maar goed, tegenwoordig noemt iedereen zich ineens zo. Heb je een voedselbos of 2 ha grond dan ben je boer denkt men. Tja, dan snap ik de vlees vervangers. Zdlf ken ik geen oorspronkelijke boeren die aan de vleesvervangers gaan. We zijn al een weg van veranderingen ingeslagen en het kan vast nog beter, maar om dat een doodlopende weg te noemen slaat nergens op.
Frans 10 Januari 2020
Vleesvervangers bestaan niet, wel chemische rotzooi uit Frankenstein fabrieken. Die mij maar een natuurlijk biefstukje of schnitzel.
???!!! 10 Januari 2020
ik eet mijn vleesvervangers het liefst onbewerkt.
bijvoorbeeld gewoon als groente.
Helemaal lekker met een stukje vis/kip/varken/rund of ander beest.

eet gezond eet onbewerkt.
Mike Voorhand 11 Januari 2020
Boer Harm en jonge boerin zijn echte Helden. Die durven verder te kijken dan hun klompen. Maar gelukkig zij staan niet alleen, het worden er meer en méér. Boeren die af willen van Sicco Mansholt's mantra van alleen maar schaalvergroting zonder daarbij rekening te houden met de omgeving.
Ik lees net een heel leuk stukje over boer Dijkstra, ook al zo'n held. Hierbij een stukje uit het interview, er zit Fries bij maar dat maakt het weer authentiek.
...`Dijkstra worstelt met de huidige praktijk van de veehouderij. Na het afschaffen van het melkquotum is er een vaste reflex ontstaan: gaat de melkprijs omlaag, dan produceert de boer alleen maar meer. ,,Fan dat automatisme moatte wy ôf.’’ Zoekt de boer het in bijvoorbeeld een duurzame productie, dan levert dat minder melk op, maar dan heeft hij iets om de consument aan zich te binden: ,,Dan kinst ek mear freegje foar dyn produkt’’. Het is een heel ander verhaal dan het gangbare, waarbij de consument er op aangekeken wordt dat die niet wat meer wil betalen voor zuivel van betere kwaliteit. Dijkstra: ,,Mar dy konsumint hat rjocht fan sprekken, want yn de lânbou giet in hiel soad subsydzje om. Mienskipsjild dat brûkt wurdt foar in produkt dat foar 70 prosint nei it bûtenlân giet.’’ De zoektocht naar verbreding begint met de overgang naar de biologische productie van melk en vlees. Daar zit hij middenin. Begin vorig jaar heeft hij nog een keer kunstmest gestrooid, nu is dat voorbij. Ook doet hij aan weidevogelbeheer...`

Ps ik ben een consument en plattelanders en woon naast een grote kippefarm.

tot hier en niet verder 11 Januari 2020
Beste Mike, ik gun Boer Harm en jonge Boerin hun feestje, maar laat mij dan tegen lage kosten bulkproducten produceren, en niet met de losgeslagen idioten overheid zijn speeltjes om de productie om zeep te helpen mee te doen, hun gelukkig met hun keuze, en ik ook, maar waarom heb ik geen keuze en moet steeds dingen doen die nergens op slaan?????????
Am 11 Januari 2020
Rob poot sr geeft precies het niveau aan waar de meeste boeren zich bevinden,--10.
Ongelooflijk, geen greintje kennis en fatsoen.
Ronald 11 Januari 2020
Bericht aan alle boeren hou je poot stijf .Jullie zijn nog de enigste beroepsgroep met ballen .De rest van Nederland laat alles gebeuren en maar of Social media klagen .Gooi het hele land plat en begin bij de voordeur van Rutte want die zet overal zijn handtekening onder in Brussel.
schoenmakers 1 11 Januari 2020
Bedankt voor het compliment An, want is het niet zo dubbel - zichzelf omzet naar een+
Geertje 11 Januari 2020
Waarom heb ik toch sterk het gevoel dat jonge boerin en boer Harm helemaal geen boeren zijn maar altijd de boel hier op zitten stoken.
slimme boerin 11 Januari 2020
Ja klopt Geertje en wat dacht je van Bolle boer is hier ook al weken bezig.
Jonge boerin 11 Januari 2020
Wat een commentaar op mijn vleesvervanger. Proef zelf eens een kaassnitzel, niets mis mee! Ik geloof erin dat je alles met mate moet eten, ook vlees en zuivel. Maar misschien komt het omdat wij midden in Utrecht boeren en daardoor midden in de maatschappij ondernemen. Geloof me, de consument hebben we achter ons, maar omdat de ruimte schaarser wordt hebben we wel een licentie to produce nodig. Die krijg je niet meer met het huidige systeem. En zeg nou zelf; wat is er mooier om in balans met de natuur en ons zelf en de maatschappij veilig voedsel te produceren. Zeker als je het vergelijkt met de huidige ratrace om zo veel mogelijk tegen een lage kostprijs te produceren. In de kern zijn veel agrariers het huidige systeem ook zat, maar als je dat toegeeft wordt je uitgemaakt voor een nepboer of LTO er. Prima , zegt meer over hun dan over mij. Veel veehouders noemen zichzelf ondernemer maar met zo'n zwart witte blik op het huidige systeem en de maatschappij isdie titel voor velen helaas niet houdbaar (in NL)
Geertje 11 Januari 2020
Er zijn hier duidelijk klimaat-gekkies aan het werk op dit forum.
slimme boerin 11 Januari 2020
Juist Geertje ze denken zeker dat wij dat niet doorhebben haha.
Jonge boerin 11 Januari 2020
Weet je wat pas gek is...dat als je er voor uit durft te komen dat je een andere mening hebt over het huidige agrarische systeem en je vervolgens wordt uitgemaakt wordt voor klimaatgekkie of nepboer ondanks dat je de HAS Dronten heb gedaan, 150 melkkoeien melkt en bestuurlijk aan het werk bent voor een fokkerijorganisatie en en een grote voercoöperatie...

Ieder doet het op zijn manier, en ja ik pas me aan in plaats van overal tegen aan te schoppen, kijken wie het verst komt...

Fijn weekend allemaal!
W Bemelmans 11 Januari 2020
ik snap niet wat ze allemaal aan het lullen zijn over vlees vervangers
er zit toch niks van vlees in die rotzooi, zo zie je maar hoe gek ze de
mensen krijgen.zo was er in Dld in 1935 tot 1945 ook een die ze alles
geloofden.
Jonge boerin 11 Januari 2020
Wat een commentaar op mijn vleesvervanger. Proef zelf eens een kaassnitzel, niets mis mee! Ik geloof erin dat je alles met mate moet eten, ook vlees en zuivel. Maar misschien komt het omdat wij midden in Utrecht boeren en daardoor midden in de maatschappij ondernemen. Geloof me, de consument hebben we achter ons, maar omdat de ruimte schaarser wordt hebben we wel een licentie to produce nodig. Die krijg je niet meer met het huidige systeem. En zeg nou zelf; wat is er mooier om in balans met de natuur en ons zelf en de maatschappij veilig voedsel te produceren. Zeker als je het vergelijkt met de huidige ratrace om zo veel mogelijk tegen een lage kostprijs te produceren. In de kern zijn veel agrariers het huidige systeem ook zat, maar als je dat toegeeft wordt je uitgemaakt voor een nepboer of LTO er. Prima , zegt meer over hun dan over mij. Veel veehouders noemen zichzelf ondernemer maar met zo'n zwart witte blik op het huidige systeem en de maatschappij isdie titel voor velen helaas niet houdbaar (in NL)
Ronald 11 Januari 2020
Beste Jonge boerin ik ben die consument en ik sta er niet achter...Volgens mij ben jij geen boerin anders praat je niet zo.
Jonge boerin 11 Januari 2020
Beste Ronald, de gemiddelde consument zit ook niet op dit forum voor boeren :-)
Ronald 11 Januari 2020
Ik heb je door je ben Carola Schouten onder een valse naam.
Jonge boerin 11 Januari 2020
Haha dan ben jij Thierry Baudet natuurlijk
Abonnee
A. J. van Woerkom 11 Januari 2020
We moeten ophouden te katten. Waar gaat het over in dit stuk? Er zijn gesprekken geweest tussen betrokken partijen en Carola en het ministerie. Heb begrepen dat er goed geluisterd is en er verwachtingen gewekt zijn. Nu luisteren kunnen ze goed en ook lang volhouden maar ernaar handelen ho maar. Nooit zijn ze open en nemen geen standpunt in dus nemen de vrijheid datgene te doen wat politiek het beste past.
Nu even de problemen. Heb met enkele mensen al jaren contacten met het ministerie. Hebben meerdere keren mee gewerkt en inhoudelijke input geleverd met betrekking tot beleidsvoornemens van eerdere ministers. Als ik kijk wat ermee gedaan is, en het gevoerde belijd opgeleverd heeft in vergelijking tot de voornemens is het dramatisch. We zijn uiteindelijk in een negatieve neergang terecht gekomen die NIET alleen de schuld is van de sector. Heb wederom deelgenomen met de voorbereidingen van Carola’s visie document. Heb onderweg meerdere keren ook aan haar aangegeven waar het mis zou gaan. Hebben ook aangegeven waar de oplossingsmogelijkheden liggen, ook door meerdere erkende wetenschappers onderbouwd. Geef er een paar. Het ammoniak (stikstof) probleem, het CO2 probleem, Lucht-bodem-grondwater verontreiniging, Biodiversiteit probleem, Bodem kwaliteit daling, Antibiotica probleem, Chemisch gewasbeschermingsgebruik, Mest probleem, Achteruit gang van de gezondheid in het algemeen en bij de mens in het bijzonder, en als klap op de vuurpijl het verdienmodel zonder dat het de maatschappij geld gaat kosten.
Nogmaals uitgebreid uitgelegd en ondersteund door wetenschappers, zelfs energie om er een pilot van aan te leggen is er niet. Mensen laten we als sector ons geen oor aan naaien en straks weer overal de schuld van krijgen. Kijk wat deze onwil nu het laatste jaar aan geld en energie gekost heeft en nog geen wezenlijke stap verder gebracht heeft.
Welke politieke agenda zit hier achter? En straks niet snappen dat er voor de gevestigde orde zo’n rare verkiezing uitslag tevoorschijn komt.
Boeren hebben de oplossing voor veel problemen maar wel met boeren en niet beslissen over boeren heen. In boerenland zit meer kennis als men denkt al moet je hem wel willen zoeken. Een reactie van een oudere ondernemer vanuit zorg voor de goedwillende jonge ondernemers. Zorg dat jullie management kwaliteiten ontwikkelen je zal het nodig hebben in deze complexer wordende maatschappij. P.S. de kans licht bij puur voedsel dat voldoende voed,… natuurlijk zo weinig mogelijk bewerkt, vanuit het natuurlijk denken. Nep (kunst) en processed food kan nooit de voedingsbalans benaderen waar ons lichaam om vraagt.
De tuinder 11 Januari 2020
Wat een ophef, en ik kan het begrijpen ook, want de oveeheid li jkkt de weg kwijt. Het concept wat bio-boeren gebruiken qua gesloten mineralenkringloop ontneemt den Haag een stok om mee te slaan. Dit kan ook met meerdere bedrijven samen; intensieve veehouderij, verse mestvergister en akkerbouwbedrijven in een samenwerkingsverband. Verse mestvergister is het beste qua emissie daling.
Frank 11 Januari 2020
Zijn boeren nu zo dom? Met het loslaten van de melkquote zijn boeren massaal meer vee gaan houden en meer melk gaan produceren. Ik leerde op school al dat meer aanbod tot lagere prijzen leidt. De opec-landen verminderen de productie als de prijs te laag is. Die snappen het tenminste. Maar de boeren willen nog steeds meer, meer en nog meer. Natuurlijk moeten vrijgekomen rechten niet worden omgezet in meer vee. Sorry boeren, gebruik nou eens jullie verstand en halveer de veestapel. Zowel in jullie eigen belang als voor de leefbaarheid. Jullie zijn ook hypocriet. Op de dam pleiten jullie voor lokale producten en ondertussen exporteren jullie 80% bulkvlees met achterlating van stront, urine en stikstof. Jullie zijn vast niet de enige beroepsgroep die het bedrijf niet aan kinderen kunnen overdragen. Dus stop met die huilverhalen. En waag het niet nogmaals het land plat te leggen, mijn sympathie zijn jullie al lang kwijt.
pater 11 Januari 2020
Hallo jonge boerin ik ben het met je eens overal tegen aan schoppen
helpt niet het stikstof probleem word nooit opgelost zolang de varkens zo duur zijn er zijn een heleboel boeren die spijt hebben van hun beslissing van een paar jaar geleden .Deze bedrijven moesten 2020 gestopt zijn maar nu er zoveel verdiend word willen ze niet stoppen .
Ik zou als overheid zeggen alles leeg en echt stoppen ze hebben 5 jaar geprofiteerd zonder kosten te maken. Deze stikstof en van de stoppers van nu uit de markt halen tegen een fatsoenlijke vergoeding En op een manier boeren die de maatschappij wil is oké maar dan moet de maatschappij zijn verantwoordelijkheid ook nemen door deze producten te kopen tegen een prijs zodat een boer ook een goed inkomen heeft en niet voor een klein inkomen maar een zeer goed inkomen we zijn zeven dagen 24 uur voor het bedrijf bezig en we hebben ook grote risico s
ps 11 Januari 2020
Zo zie je weer de RVO is niet je vriend, maar een onderdeel van de staat,Mensen vandaag nog die toeslagrechten opdoeken, dan heeft de staat en EU EG niet meer iets bij landbouw boeren burgers buitenlui te zoeken met regels en toeters en bellen ,kunnen ze je ook niet meer chanteren met allerlei controles van verschillende Brussel semi overheden en overheid en raken veel mensen van hoe het ook spijt ,hun kunstmatige gecreëerde gesubsidieerde jobs kwijt, Boeren leven werken eten produceren eerste klas voedsel en wonen dagelijks in de natuur , maar ondanks dat haalt retail supermarkten inkopers het liever in buitenland daar zijn de kwaliteitsnormen minder streng en niet duur,Harmonisatie van regelgeving in de EU is ver te zoeken Maar hier in Nederland zien ze de boer liever opdoeken, maar hopelijk keert op tijd het tij als er niet meer zijn is het te laat dan ben je helemaal niet meer blij,
Mike Voorhand 11 Januari 2020
@ Frank, punt. Klopt als een bus.
ps 11 Januari 2020
Zo zie je weer de RVO is niet je vriend, maar een onderdeel van de staat,Mensen vandaag nog die toeslagrechten opdoeken, dan heeft de staat en EU EG niet meer iets bij landbouw boeren burgers buitenlui te zoeken met regels en toeters en bellen ,kunnen ze je ook niet meer chanteren met allerlei controles van verschillende Brussel semi overheden en overheid en raken veel mensen van hoe het ook spijt ,hun kunstmatige gecreëerde gesubsidieerde jobs kwijt, Boeren leven werken eten produceren eerste klas voedsel en wonen dagelijks in de natuur , maar ondanks dat haalt retail supermarkten inkopers het liever in buitenland daar zijn de kwaliteitsnormen minder streng en niet duur,Harmonisatie van regelgeving in de EU is ver te zoeken Maar hier in Nederland zien ze de boer liever opdoeken, maar hopelijk keert op tijd het tij als er niet meer zijn is het te laat dan ben je helemaal niet meer blij,
Geertje 11 Januari 2020
Frank je zegt waag het niet om het land nogmaals plat te leggen ,wie ben jij om dat te bepalen ???? eigendunk zeg bahbah
tot hier en niet verder 12 Januari 2020
Zo`n figuren als Frank die zullen nooit ook maar iets positiefs voor de samenleving gaan betekenen, ze zullen ook nooit zelf iets kunnen bereiken, enkel over de rug van een ander, het zou zomaar een ambtenaar kunnen zijn die al deze ellende over ons heen gebracht heeft, ze zijn de doodsteek voor een gezonde samenleving, heel ernstig zulke figuren.
Ronald 12 Januari 2020
Ik heb het gevoel dat er heel veel Groen links mollen meedoen met deze discussie .
Linden 12 Januari 2020
Ruim 100.000 mensen meer in Nederland (door immigratie) vorig jaar. Die allemaal eten en huizen moeten hebben. Daarvoor moeten er boeren zo behandeld worden dat hun toekomst weg is en hun bedrijven te koop komen. Dan komt er land vrij voor de nodige huizen en fabrieken en kantoren. De bedoeling is toch dat die mensen een toekomst krijgen in Nederland. En na jaren van onderhouden (subsidie) worden in die fabrieken gaan werken
Bob 12 Januari 2020
Er reageren hier mensen (zoals Frank) die vinden dat 80% export niet kan,dan kunnen we de hele industrie en de Rotterdamse haven ook wel opdoeken
johny pop 13 Januari 2020
ben wel heel blij 30 jaar geleden naar canada geemigreerd te zijn,
onvoorstelbaar de politieke idioterie die op did moment plaats vindt,
jullie als boeren hebben mijn sympathy
Linden 13 Januari 2020
Inderdaad bob er wordt constant gefocust op de boer, maar als iedere werknemer verplicht wordt b.v. binnen 5 km van zikn woonadres te werken zijn de 7 infrastructuur projecten (snelweg erbij) niet nodig. Scheelt alweer veel stikstofruimte. En denk eens aan het huidige fileleed, ook opgelost. Die afstand is goed te fietsen en eventueel te lopen. Worden we veel gezonder van ook.
Mike Voorhand 13 Januari 2020
Als je op een kuil blok zit, laat onderstaande nu es rustig tot je door
dringen. Dan smaakt die vega schnitzel een stuk lekkerder. Want meer een meer consumenten gaan het eten. Probeer es een koploper te zijn ipv achter op de wagen te hangen.

Tien boeren in het boek 'Nieuw Boeren' van Kees Kooman zijn het met elkaar eens: het zal anders moeten omdat het niet anders kan. Dat wil zeggen: er moet op een nieuwe manier geboerd worden. Zij durfden allemaal het roer om te gooien.

Succes!
Boerin Dieuwke 13 Januari 2020
Mijn medeboeren zijn zeikers: keffen altijd op anderen. Witte mannen steek je handen in eigen boezem en zeg: "Wij zullen onze vuiligheid zelf opruimen en dat zonder die verslavende subsidies. Wij gaan het beter doen met unieke gewassen Jullie kunnen het watjes(!)
Ton Westgeest 13 Januari 2020
Hoe zit het eigenlijk met de privacy? Als de burger zijn eigen dossier opvraagt bij de belastingdienst krijgt hij het zwartgelakt.
Bij de RVO willen ze nu praktisch alle bedrijfs- en persoonsgegevens als ‘verzameldoel’ voor publicatie openbaar maken….zoals fosfaatrechten, Kamer van Koophandel gegevens, banknummers en burgerservicenummers van de agrariërs. Onder het mom van staatssteun moet gepubliceerd worden!!!!
Ten eerste: fosfaatrechten zijn niet verzonnen door de boeren maar door de politiek.! Zelfs de subsidie uit Europa is door de politiek opgedrongen, om het eten zo goedkoop mogelijk te houden i.v.m. inflatie.
Ten tweede: gaan ze ook publiceren wie, hoeveel en hoelang iemand huursubsidie, hypotheekrente aftrek, wachtgeld, kinderopvang, uitkering en andere toelagen krijgt???
Ten derde: volgens de overheidsdienst is de publicatie in lijn met de regels die zijn gesteld voor de privacy (AVG). Dit betekent dan waarschijnlijk dat boeren helemaal geen privacy hebben volgens de politiek!!!
In Frankrijk hebben ze een team opgericht tegen agrarisch terrorisme, hier in Nederland maken ze het de agrarische terroristen wel heel makkelijk om hun terrorisme uit te dragen!!!

Als er straks narigheid van komt, waar is die domme overheid dan…..????
Dan hebben ze met hun selectieve geheugen weer geen actieve herinneringen!!!
Jannie 14 Januari 2020
Ton, landbouwsubsidies worden niet verstrekt om prijzen voor consumenten laag te houden, maar om boeren te onderhouden en te laten bestaan. Ton, draai mensen geen rad voor de ogen of je zelf een goed gevoel te geven. Prijzen komen helaas door marktwerking tot stand. Boeren moeten uniekere producten leveren, meer dan homogene grondstoffen.
Ton Westgeest 14 Januari 2020
Of je kunt of je wilt het niet zien Jannie, maar de landbouw subsidies is niet door de boeren ontstaan, die hebben er niet om gevraagd. De landbouw subsidies zijn door de politiek ingesteld, enerzijds om de productie op te voeren en anderzijds om de producten laag te houden in prijs. Het waren dan ook op de eerste plaats productie rechten.

Mij kan je er geen goed gevoel bij geven ik ben altijd al tegen structurele subsidies, altijd al geweest ook. Je krijgt daardoor namelijk geen prikkel om het anders te gaan doen, het is niet echt innovatie stimulerend.

Marktwerking, ja Jannie als je alles, zelfs de zorg, marktwerking maakt kun je niet makkelijk de prijzen gaan reguleren. Dan kom je toch ook weer bij de politiek uit.
Jannie 14 Januari 2020
Ton, tijden zijn veranderd. We leven niet meer in de tijd van Mansholt, 60-70 jaar terug. Mensen, dus ook boeren, moeten op hun donder krijgen om het roer om te gooien en minder van overheden afhankelijk te worden. Stokslagen.
Ton Westgeest 14 Januari 2020
Ja meesteres Jannie, voor stokslagen lijk jij mij de geschiktste persoon te zijn!! Maar als ik het AD lees vanmorgen, werken zelfs jullie tegenwoordig met geldslaven....

By the way, acht miljoen mensen en instanties leven van een structurele subsidie of uitkering. Ook activisten en instanties als Natuurmonumenten en Milieu Defensie etc.

Ze moeten mij maar niet consulteren om het straks recht te zetten, als alles in het honderd is gelopen bij de overheid, want dan ga ik ALLES schrappen!!!
schoenmakers 1 14 Januari 2020
Beste Jannie, ik zou wel onafhankelijk willen zijn van de overheid, ik kan dat ook heel goed, ik heb ze werkelijk nergens voor nodig, MAAR de overheid kan niet zonder mij, dat vindt ik het ergste, dat de overheid dit ook nog steeds mag, ik heb er veel meer ongemak als plezier van
Jannie 14 Januari 2020
Accoord we zijn ziek. Een redelijk bestaansinkomen moet het uitgangspunt, zonder subsidie en toeslagen. Zeg dat ook tegen LTO. We reageren als verslaafden: meer, meer. Ziekelijk, houd je eigen broek op
Abonnee
pruikenmaker 17 Januari 2020
Wat jullie vergeten in deze discussie dat men veel prijzen van producten gehalveerd zijn en daarvoor in de plaats hebben we zogenaamde toeslagen gekregen.
Deze toeslagen zijn niet veel later subsidies gaan heten.
Men heeft als overheid een systeem opgetuigd om het voedsel goedkoop te houden en de consument een instrument te geven dat boeren subsidievreters zijn.
Geef het volk brood en spelen en hou de mensen dom.
jannie 17 Januari 2020
Onzin pruikenmaker, prijzen worden niet kunstmatig laag gehouden, dat komt omdat de vraag kleiner is dan het aanbod. Boeren produceren teveel van hetzelfde! Het verdienmodel van de vorige eeuw moet op de schop. Leer van de sierteelt.
schoenmakers 1 17 Januari 2020
Hoezo niet kunstmatig laag gehouden, hoe kun jij het dan verklaren dat uit het buitenland de producten heel andere normen hebben voor residuen en dierwelzijn als hier?
jannie 17 Januari 2020
Schoenmaker 1, we moeten de fouten bij ons zelf zoeken en niet naar andere landen of anderen wijzen. Wij zijn te intensief bezig. Nl is na de VS het 2e exportland van vlees in de wereld. Prachtig, maar de nadelen zijn hier dan ook veel groter dan elders. Dan krijg je noodgedwongen andere regels.
Abonnee
Roy 17 Januari 2020
Je kan wel lekker betweterig lopen doen Jannie. Maar feit is dat een deel van de economie nu wordt gesloopt door mensen met dezelfde ideen als jou. 500 varkensboeren uitkopen met belastinggeld voor een niet bestaand stikstofprobleem om huizen te bouwen voor immigranten. Dat is pas zonde.
Door iedere boer zijn 10 mensen aan het werk. Begrotingsoverschot zal rap verdwijnen. Bezuinigingen komen eraan dus, maar op de linkse hobbies bezuinigen dit keer dan?
schoenmakers 1 17 Januari 2020
jannie, waarom mag ik niet naar andere wijzen, voorbeeldje, op de aardappel die van ver komt mag volgend seizoen iets van 0,3 cloor zitten, of dat goed of fout is weet ik niet, maar als op de aardappel van hier minder als iets van 0,0000001 mag zitten dan kan ik jou logica hierin niet volgen, het heeft niks meer te maken of iets goed of fout is voor de consument, maar het is gewoon discrimineren, wij mogen dat buitenlanders ook niet doen, dan zou het logisch zijn dat ze dat ons boeren ook niet doen. En van deze voorbeelden zijn er nog zeer vele.
jannie 17 Januari 2020
S 1, Dat kan en mag niet waar zijn. Een vastgesteld residu in Nederland geld voor alle producten: van hier en importen. Waar kan ik de beide getallen vinden?
Kjol 18 Januari 2020
Wordt een goed jaar voor de vergisters met alle chloorprofam overschrijdingen. En vergeet niet de leverplicht als je een afgekeurde partij met chloorprofam hebt, veel succes!
Abonnee
paul 18 Januari 2020
jannie je heb veel huis werk, s1 heeft helemaal gelijk, het zelfde geld voor ontsmettingsmiddel voor suikerbieten- en uienzaad. Hier verbieden en residu tolerantie voor import met factor 8 verhogen. Ook met stikstof discriminatie, alle veehouderijen hebben een vergunning met quota, merendeel van de industrie geen vergunning, dus uitstoot onbekend, luchtvaart heeft remkes nu gezegd boven 900 m uitstoot telt ook mee, buitenlandsvrachtverkeer telt niet mee, uitstoot dus onbekend. Dan roepen dat stikstof voor 46% door landbouw komt is onterecht. Eerst alle bronnen in beeld en dan percentage vaststellen.
Wat betreft de export : 80% van de nederlandse productie wordt geëxporteerd en 60% van de consumptie wordt geïmporteerd. Die export blijft voor het overgrote deel binnen Europa waarvan het meeste ook nog binnen een straal van 500 km. In Amerika praten ze dan over streekproduct.
Waarom vindt je die landbouw export zo'n probleem? Rotterdam is een overslaghaven, daar is waarschijnlijk meer dan 80% voor het buitenland. Schiphol is een overstap luchthaven. Rotterdam en schiphol ook alleen open voor nederland?
Lekker hypocriet volk leeft hier
schoenmakers 1 18 Januari 2020
Jannie, ik kan niet helemaal aangeven waar de getallen staan, ik ben ze afgelopen tijd tegengekomen, ik hoop dat jij er ook bij uitkomt, als je gericht zoekt vindt je ze ongetwijfeld, evenals de andere strijdigheden, wat denk je van andere gewasbeschermingsmiddelen die hier verboden zijn, wel in import mogen zitten, Albert Heijn heeft op een gegeven moment reclame gemaakt met vlees waar geen verboden groeihormonen in zouden zitten, maar het land waar toen dat vlees vandaan kwam was het gewoon toegestaan, dan ook nog de andere normen voor biologisch in het buitenland, wat hier ook gewoon op de markt mag komen, de plofkip, die ook gewoon geimporteerd mag worden. De landbouw hier is uitblinker in alles, maar door de regelgeving, de onbenullige verboden die op import niet gelden worden we gewoon uitgeroeid.
Willie Dille, Theo van Gogh, Pim Fortuyn 18 Januari 2020
Wat klagen jullie nou het politieks systeem is door en door verrot, wij worden gechanteerd door subsidiedictatuur: Je zou stelen van je eigen portemonnee als je je geld niet terugpakt en dit wilt behouden bij herverkiezingen.

Zij die zich verzetten zitten in een safehouse of liggen onder grond!

Als we begrijpen waar de ziekte vandaan komt kunnen wij deze bestrijden.

Zo werkt de boer.
Dag in dag uit voor de subsidie van commissies en andere tollenaars:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/18/politiek-probleem-voila-een-haagse-commissie-a3987324
Piet 18 Januari 2020
Klopt.

Boeren zijn als eerste wakker uit de dodemansrit van Rutte
waarbij wachten op het einde geen optie is.

Gegroet.
jannie 18 Januari 2020
Stoere taal opschrijven, maar het is gewoon wartaal. Grote mond onder pseudoniem en onder elkaar. Klein hartje van kwajongens. Past niet bij de boeren met toekomst. Ik ga vroeg naar bed, morgen weer vroeg om mijn 158 schatjes van koeien te melken. Heb er zin in!
schoenmakers 1 18 Januari 2020
Deze reactie valt me heel veel van je tegen Jannie
schoenmakers 1 19 Januari 2020
Een boer als Jannie heeft geen toekomst, is een boer met slappe knieën, die wordt door de harde samenleving gewoon ondergeschoffeld
Abonnee
laapc 19 Januari 2020
Arbeidsvreugde en niets verdienen.
Worwj 19 Januari 2020
Volgns mij hebben julllie allemaal ruim genoeg diergeneesmiddelen gesnoven om zo tegen elkaar te keer te gaan.
Wat een gezever.
jannie 19 Januari 2020
Het gaat met mijn bedrijf prima, altijd ben ik bezig wat is goed voor mijn koeien en belasting voor het milieu en natuurlijk voor mij. Ik ben pro-actief bezig met voer, denk daar over na en laat mij niet ringeloren door de veevoederfabrikant. Ik bepaal en zij niet! Ik geef de koeien minder voeder dan zij adviseren, ik strooi minder kunstmest dan de adviseur zegt. Mijn grasland hoeft geen biljartlaken te zijn. Mijn tractor is een maatje kleiner dan de adviseur promoot. Daarmee zijn de kosten veel lager dan gemiddeld. Wees geen slaaf van de leveranciers, is mijn motto. Jullie zeggen dat mijn bedrijf geen toekomst heeft.
Onzin, denk ik.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden