Nieuws Jaarcijfers 2019

Investeringsplannen Arla getuigen van ambitie

19 Februari 2020 - Wouter Baan

Dankzij de afzet van merkenzuivel zag Arla de omzet het afgelopen jaar licht toenemen tot €10,5 miljard. Om de groeiambities vorm te geven, gaat de Scandinavische zuivelcoöperatie dit jaar honderden miljoenen investeren in extra productiecapaciteit.

Het resultaat van Arla hield in 2019 vast aan de stabiele lijn. De afgelopen jaren neemt de omzet van Arla telkens met €100 miljoen toe, tot €10,5 miljard in 2019. Onder aan de streep bleef hiervan ruim €300 over aan winst (3%). Van de omzet wordt €319 miljoen gerealiseerd in het marktcluster Nederland, België en Frankrijk. 

De krap 10.000 leden melkveehouders van de coöperatie konden rekenen op een prestatieprijs van gemiddeld €36,60 per 100 kilo. Dit is nagenoeg gelijk aan afgelopen jaar. Op hoeveel nabetaling zij mogen rekenen, wordt binnenkort bekend gemaakt. De ledenraad van Arla buigt zich hier volgende week over. Afgelopen jaar werd de winst volledig uitgekeerd aan de aandeelhouders, als compensatie voor de droogte. 

Vooral in de afzet van merkproducten, zoals Arla Lactofree en Melkunie., zit volgens de zuivelcoöperatie potentie. Naar eigen zeggen is Arla Biologisch in Nederland marktleider binnen dit segment. Het afgelopen jaar groeide de afzet hiervan met bijna 8% tegenover het jaar daarvoor.

€619 miljoen in extra capaciteit
In merkenzuivel heeft Arla de smaak duidelijk te pakken. De bedoeling is dat in 2020 meerdere nieuwe producten op de markt worden gezet. Tevens wil de zuivelcoöperatie groeien in extra productiecapaciteit in de groeisectoren. In totaal wordt hier €619 miljoen voor vrijgemaakt, waarmee Arla het investeringsbudget fors opschroeft. Nooit eerder werd zoveel geïnvesteerd. Hiervan wordt €12 miljoen gestopt in de fabriek in het Gelderse Nijkerk. 

Daarbij is de bedoeling dat de nieuwe poedertoren in het Duitse Pronsfeld dit jaar operationeel wordt. Ook in thuisland Denemarken wordt extra capaciteit aangelegd. De omzet voor dit jaar wordt geraamd tussen de €10,4 en €10,8 miljard. Het nettowinstaandeel komt waarschijnlijk uit tussen de 2,8% en 3,2%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden