Shutterstock

Nieuws Duurzaamheid

CONO 'klimaatneutraal' gecertificeerd

3 Maart 2020 - Chanti Oussoren

CONO Kaasmakers, bekend van het merk Beemster kaas, is door Climate Neutral Group als eerste zuivelorganisatie van Nederland klimaatneutraal gecertificeerd. Sinds 1 januari 2020 is het productieproces bij CONO Kaasmakers klimaatneutraal.

Het maken van kaas vergt veel water en energie. CONO Kaasmakers heeft stappen gezet in het hergebruiken van deze middelen. Het melkwater wordt namelijk op deze nieuwe manier zoveel mogelijk hergebruikt. En er wordt bij de aangesloten leden melkveehouders duurzaam opgewekte stroom afgenomen. CONO Kaasmakers mag zich dankzij deze genomen maatregelen nu echt een groene kaasmakerij noemen.

Energiezuinige technologie
Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij zijn zoveel mogelijk duurzame materialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt. Daarnaast is er veel geïnvesteerd in energiezuinige technologie, zoals een duurzame ijswaterinstallatie en de ontwikkeling van duurzame centrifuges.

Algemeen directeur Willem Betten: “De melk die hier rechtstreeks vanuit de boerderij binnenkomt, moet eerst worden ontroomd. Dat gebeurt in zogeheten centrifuges. Die werken onder vacuüm, waardoor we veel minder energie nodig hebben om ze op toeren te houden.”

Opwekken van groene stroom
Bij de zuivelcoöperatie zijn 440 melkveehouders aangesloten. Van deze bedrijven wekt bijna 30% inmiddels zelf groene stroom op. Dit gebeurt via zonnepanelen en windmolens. “Het is onze ambitie om via de leden van onze zuivelcoöperatie uiteindelijk voldoende groene stroom op te wekken voor de hele kaasketen," zegt Betten.

Neutralisatie CO2-uitstoot
De zuivelcoöperatie zet daarnaast een CO2-compensatie in. Dit doen zij om ook de laatste, nu nog onvermijdbare, CO2-uitstoot te neutraliseren. Om dit te kunnen realiseren werkt het bedrijf samen met Climate Neutral Group. “We doen dat nu onder andere met een bosbehoud-project in Brazilië. Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot,” aldus Betten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Cono houdt voorschot voor vierde keer gelijk

Nieuws Melk

Kaasproducenten houden melkprijs gelijk

Nieuws melk

Cono houdt voorschot augustus gelijk

Nieuws Melk

Cono laat melkprijs onder 40 euro zakken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox