Shutterstock

Nieuws Coronavirus

Run op plantaardige melk door coronavirus

10 Maart 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Verschillende markten krijgen te maken met zowel positieve als negatieve effecten van het coronavirus. Soms zijn deze markten 'opmerkelijk' te noemen, zoals de run op plantaardige melk in de Verenigde Staten (VS). 

Desinfecterende producten vliegen de schappen uit, zoals handgel. Er ontstaat bijna een chornisch tekort aan het product, zelfs in Nederland. Inmiddels is er ook een ander -vooral opvallend- product dat sterk profiteert van de ‘corona-angst’: plantaardige melk.

De vraag naar havermelk steeg in de Verenigde Staten (VS) in de laatste week van februari met maar liefst 323% ten opzichte van dezelfde week in 2019. Hiermee overtrof de vraag naar havermelk de vraag naar desinfecterende handgel. Deze vraag steeg namelijk met 313% ten opzichte van dezelfde week vorig jaar.

Houdbaarheid
Hoewel het een opmerkelijke ontwikkeling is, valt de toename te relativeren. Het is inmiddels bekend dat veel mensen aan het hamsteren geslagen zijn. Dit lijkt dan ook de reden van de toegenomen vraag. Plantaardige melk is namelijk veel langer houdbaar dan de melk van een koe. Het Zweedse Oatly, een bedrijf dat zich volledig richt op de plantaardige zuivel, meldt dat de plantaardige melk ongeopend niet gekoeld hoeft te worden waardoor het makkelijk te bewaren is.

Onzekere tijd voor zuivelmarkt
De afzet van koemelk daarentegen lijkt rake klappen te krijgen van het coronavirus. De markt uit al weken haar zorgen over de voortgang. De Rabobank liet er midden februari al een analyse op los waarin een flinke importdaling voorspeld werd. Eind februari zorgde corona in Italië voor lagere spotmelkprijzen en ook FrieslandCampina uitte haar zorgen door de omzetprognose bij te stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Thomas 10 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886142/run-op-plantaardige-melk-door-coronavirus]Run op plantaardige melk door coronavirus[/url]
Je hebt ook lang houdbare UHT melk. Maarja, dan moet bv Friesland Campina wel zo slim zijn om dat met grote letters op de verpakking te plaatsen, consumenten hebben daar anders totaal geen erg in!!
Abonnee
Rik 11 Maart 2020
Het verbaasd mij dat Boerenbusiness het over "Plantaardige Melk" heeft. Dat verwacht je van de Volkskrant of de Telegraaf. Er bestaat geen plantaardige melk. Het is het sap van haver en/of noten of bonen, inclusief minimaal 10 andere ingrediënten om het drinkbaar te houden. Qua nutriënten kan het niet eens in de schaduw van zuivel staan en wettelijk mag het in de EU niet zo genoemd worden.
Geert 11 Maart 2020
@Rik Ja, dat is nu de Linkse maffia.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden