Shutterstock

Nieuws Corona

COPA-COGECA: Steun voor veehouderij hard nodig

14 April 2020 - Jorine Cosse

De Europese koepelorganisatie COPA-COGECA pleit voor extra ondersteunende maatregelen voor de Europese veehouderij, zo laat zij in brandbrieven gericht aan de Europese Commissie weten. De extra steun is hard nodig nu de coronacrisis een groot deel van de veehouderij haar afzetmarkten heeft stilgelegd.

Eerder al nam de koepelorganisatie het op voor de groente- en fruitsector, nu wordt de veehouderij daar dus aan toegevoegd. Met het wereldwijd sluiten van horecagelegenheden is er een grote afzetmarkt voor de veehouders weggezakt. Zowel melk- als vleesproducenten merken hier de gevolgen van. Het sentiment op de zuivelmarkt is momenteel weinig positief en ook de vleessector heeft het moeilijk.

Brandbrieven
Daarom pleit de COPA-COGECA voor steun vanuit Brussel. De organisatie heeft meerdere brandbrieven naar de Europese Commissie gestuurd om het belang van steun duidelijk te maken. Hierin maakt de belangenbehartiger wel duidelijk dat de financiering van de steun niet afkomstig mag zijn uit de begroting van het gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Naast financiële steun wil COPA-COGECA ook graag dat Brussel particuliere opslag gaat stimuleren en vrijgeven. Er ontstaan nu grote overschotten aan zuivelproducten en vlees die niet afgezet worden. Zo zit de rosékalvermarkt in een diep dal nu er geen afzetmogelijkheden meer zijn naar horecagelegenheden en er ontstaan tevens grote overschotten aan zuivelproducten. Vooral de afzet van magere melkpoeder verloopt moeizaam, maar ook de kaas- en botermarkt ondervinden de nodige problemen.

Varkenssector onder druk
De COPA-COGECA geeft vooral aan dat de afzet van zuivelproducten, rundvlees en geiten- en schapenvlees problemen ondervinden, maar ook de varkenssector heeft het zwaar. Er heerst nog steeds veel onzekerheid op de varkensmarkt. De vleesafzet verloopt stroef en de prijzen blijven dalen. Daarbij is er meer aanbod dan er op het moment verwerkt kan worden, wat ook voor de nodige problemen zorgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden