Shutterstock

Achtergrond Kalverhouderij

Van Drie: 'Kalversector krijgt flinke klap'

16 April 2020 - Chanti Oussoren - 9 reacties

Ook de kalverhouderij ontkomt niet aan de nadelige gevolgen van de coronacrisis. Er is veel minder vraag naar kalfsvlees en de afzetaantallen nemen fors af. Volgens Marijke Everts, Director Corporate Affairs bij de VanDrie Group, krijgt de kalversector een flinke klap te verduren, maar blijft de sector wel verenigd.

De kalverhouderij wordt hard geraakt omdat de horeca volledig stil is komen te liggen. De duurdere stukken kalfsvlees worden nu veel minder verkocht. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar ook in de belangrijke afzetlanden, zo weet Marijke Everts. “Juist in die afzetstroom kunnen wij de meer luxere vleesdelen kwijt die tegen een hogere prijs worden afgezet en dat is nu allemaal komen te vervallen.”

Prijsnoteringen
De prijs van kalveren is door de ontstane situatie erg hard gedaald, zo blijkt uit de prijzen van Vee en Logistiek Nederland. Sinds week 11 is er een forse keldering te zien in de prijsnoteringen. Waar zwartbonte stierkalveren met extra kwaliteit in week 11 nog op zo’n €105 noteerde is de prijs inmiddels meer dan gehalveerd en noteert het in week 15 op €50.

Ook de prijs van zwart- en roodbonte vaarskalveren met eerste kwaliteit is flink gezakt sinds week 11. De waarde bedroeg toen nog €45 maar is zelfs teruggezakt tot €5 in week 15.

Kalveroverschot
Omdat de vraag naar kalfsvlees enorm is afgenomen, worden er veel minder dieren geslacht en blijven er dus kalveren over. Het aanhouden van kalveren voor de boeren komt met de nodige bijkomende kosten. Daarnaast kunnen melkveehouders in de knel komen met de fosfaatwetgeving wanneer zij de kalveren aanhouden maar hiervoor niet over de nodige fosfaatrechten beschikken.

Everts geeft aan dat de VanDrie Group zich erg bewust is van haar rol in de gehele keten. “We doen er alles aan om de jonge kalven op de kunnen vangen in de keten maar dit wordt helaas wel steeds moeilijker. Uiteindelijk is het niet meer haalbaar om dezelfde prijzen te kunnen blijven hanteren en gaan de prijzen waarschijnlijk toch verder omlaag.”

Ook veehandelaren beamen dat de huidige situatie erg moeilijk is. Wat de prijzen gaan doen en wat de impact op de langere termijn gaat zijn is volgens een aantal handelaren niet in te schatten. Wel wordt er opgemerkt dat de kalveren weggaan voor een lagere prijs, met het aanhouden van kalveren zijn de boeren wat voorzichtiger.

Economische schade
Hoe hoog de economische schade gaat oplopen is sterk afhankelijk van de duur van de coronacrisis en de maatregelen daaromheen. Wanneer de situatie gaat verbeteren is afhankelijk van de afzetmarkt en met name de afzet naar belangrijke buitenlandse markten. Volgens Everts kijkt VanDrie Group goed naar wat er momenteel gaande is. “We zijn met SMART aan het kijken wat Europese lidstaten gaan doen, maar het economisch perspectief wordt natuurlijk niet beter zolang de huidige maatregelen niet veranderen.”

Ook wordt er als branche in zijn geheel sterk met elkaar opgetrokken. “We zijn verenigd net als voor de crisis. Er wordt opgetrokken met Stichting Brancheorganisatie kalversector (SBK), en de COV maar ook met de overheid om te kijken welke steunmaatregelen er mogelijk zijn”, aldus Everts.

Tot slot benadruk Everts nog dat de situatie erg moeilijk is maar er veel respect is voor de intensieve inzettingen binnen de sector. “We hopen de hele keten zo goed mogelijk op de been te kunnen houden. En we hebben ook enorm veel respect voor zowel de melkveehouders, kalverhouders, transporteurs als de medewerkers die zich dagelijks intensief inzetten voor de sector.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
tem 16 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886734/van-drie-kalversector-krijgt-flinke-klap]Van Drie: 'Kalversector krijgt flinke klap'[/url]
laatste zin valt te bezien.
pater 16 April 2020
De klappen krijgen de melkveehouders die krijgen niets voor de kalveren Van Drie besteed geen eigen vermogen aan zijn bedrijf .
Hij kan alleen maar geld op een hoop schuiven meer dan 500 miljoen vermogen verdiend door de sector te dicteren
voor niks melker 16 April 2020
Goed gesproken PATER
Grunninger 16 April 2020
Stiertjes maar zelf opfokken zonder fosfaatrechten gewoon op vleesvee zetten volgend jaar is het weer anders
Abonnee
Dirk 16 April 2020
zelf opfokken zijn we in de melkveehouderij nauwelijks voor ingericht.
wordt echt een moeilijk verhaal.
nog even, en we zijn al blij als ze ze nog ophalen.
zal van drie ook wel weten
Abonnee
mt 16 April 2020

De blauwe vaarskalveren blijven voorlopig maar eens thuis.... Maken er zelf wel een dikbil van
Abonnee
bertje6 16 April 2020
De enigste die er beter van worden is de VanDrie Group met hun macht positie, slinkse jongens. En de boer ploegt voort.
schoenmakers1 16 April 2020
Rutte kan ook overwegen dat er normale regels voor de landbouw gaan gelden, en niet allen verstikkende
piet 16 April 2020
nou zolang er ook nu nog steeds kalveren geimporteerd worden snap ik van 3 niet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox