Ulf Wittrock / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Aldi verhoogt melkprijs onder druk van boeren

5 Mei 2020 - Wouter Baan

Het boerenprotest bij onze oosterburen heeft gewerkt: de Duitse supermarktketens Aldi Nord en Aldi Süd hebben de prijzen voor consumptiemelk en andere vloeibare zuivelproducten aanzienlijk verhoogd.

Begin maart kwam de gezamenlijke inkooporganisatie van Aldi Nord en Süd in opspraak, omdat de coronacrisis werd aangegrepen om de inkoopprijzen van melk te drukken. Dat leidde toen tot veel opschudding, onder meer de Duitse politiek roerde zich in de discussie. Melkveehouders in Duitsland, verspreid over het hele land, kwamen in actie en blokkeerden distributiecentra.

De supermarktketen draaide door de tumult als een blad aan de boom: in plaats van een verlaging werden de halfjaarleveringscontracten voor consumptiemelk met 5 cent per liter verhoogd.

Melkprijs omhoog, boterprijs omlaag 
Nu blijkt dat Aldi Nord en Süd de hogere inkoopkosten doorberekend naar de consument. Zo zijn de prijzen van melk, kwark en room in supermarkten van verhoogd. De goedkoopste drinkmelk (1,5% vet) steeg met 6 cent tot €0,71 per liter.

Volgens Duitse media is het waarschijnlijk dat andere supermarktketens het voorbeeld volgen, gezien Aldi leidend is in de prijszetting van zuivelproducten. De boterprijs werd door Aldi wel verlaagd, als gevolg van lagere commodityprijzen.

Dankzij de protesten
Melkveehoudersvakbond BDM ziet de prijsverhoging als ‘loon na protesteren’. Wel wordt benadrukt dat de zuivelmarkt hiermee niet is gered, omdat het volume consumptiemelk slechts 11% van de totale Duitse melkplas bedraagt. De voorzitter zegt dat de dalende boterprijs zwaarder weegt dan de hogere consumptiemelkprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Nieuws melk

Duitse zuivel voorziet zelfde melkprijs als in 2023

Nieuws melk

Ammerland overtroeft DMK met melkprijs in Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden