Nevedi

Nieuws Stikstof

Nevedi: 'Schouten vaart haar eigen voerkoers'

7 Mei 2020 - Wouter Baan

Het nieuwe voerspoor van minister Carola Schouten is niet doelmatig, zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi. De regeling sluit niet aan bij de zienswijze van de voersector en het Landbouw Collectief. "De minister vaart haar eigen koers."

Flipsen zegt dat de regeling niet aansluit op de zienswijze van Nevedi en het Landbouw Collectief. Hij benadrukt dat Nevedi geen contact met het ministerie heeft gehad, nadat de gesprekken met het Landbouw Collectief zijn stukgelopen. De voorzitter vraagt zich af waarom de minister deze inspanning verlangt van de sector, die waarschijnlijk flink met de coronacrisis wordt geconfronteerd.

"Het enige positieve van de regeling is dat het tijdelijk is. Hopelijk kunnen we toe naar een structurele regeling vanaf 2021, gebasseerd op de zienswijze van het Landbouw Collectief." Inhoudelijk wil Flipsen nog niet op het plan van Schouten reageren. "Binnen Nevedi zijn we de regeling aan het onderzoeken of die bijvoorbeeld praktisch uitvoerbaar is. En wat het betekent voor het rantsoen op melkveebedrijven. Daarbij kijken we of de regeling juridisch wel kan." Flipsen verwacht in de loop van volgende week antwoorden hierop te hebben.

Agractie: 'donderslag bij heldere hemel'
Agractie noemt het nieuwe voerspoor een ‘donderslag bij heldere hemel’. Uit de Kamerbrief van 24 april valt volgens de organisatie op te maken dat de maatregelen geen effecten hebben op individueel bedrijfsniveau, terwijl dit nu toch het geval is. ‘Dit is een inbreuk op het vakmanschap van de boer’, zo valt in een persverklaring te lezen. De belangenbehartiger stuurt aan op een gesprek met Schouten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden