Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Melkveehouder in VS op rand van afgrond

8 Mei 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

Na enkele moeilijke jaren zagen Amerikaanse melkveehouders licht aan het einde van de tunnel, totdat de coronacrisis roet in het eten gooide. 2020 had voor de Amerikaanse melkveehouders hét jaar moeten worden. Inmiddels staan velen van hen aan de rand van de financiële afgrond.

De hoop is nu vooral gevestigd op de financiële steun vanuit de Amerikaanse overheid. Waar de verwachting voor 2020 positief gestemd was ten opzichte van voorgaande jaren, is dat sentiment als een blad aan de boom gedraaid. Men sprak van een verwachte opbrengststijging van 2,8%, maar dat is inmiddels bijgesteld naar een verwachte omzetdaling van 2% ten opzichte van vorig jaar. Dat zou uitdraaien op een verlies van meer dan $20 miljard voor de melkveehouders.

20

miljard

verlies voor melkveehouders VS

Lage opbrengsten, hoge kosten
Eind 2019 kroop de Amerikaanse melkprijs langzaam weer uit de put. De vooruitzichten waren positief, maar inmiddels is de prijs alweer met één derde gekelderd naar $0,36 per liter. Er wordt geanticipeerd op een verdere prijsdaling, die absoluut niet wenselijk is. Er wordt gesproken van een inkomensdaling van 58% over 2020. De gemiddelde verliezen per melkveebedrijf worden geschat op $345.000.

De kans is groot dat deze financiële tegenslagen voor veel melkveehouders het laatste zetje over de rand gaat zijn. In 2019 stopten er al 3.281 melkveehouders met melken. Familiebedrijven konden in voorgaande jaren al niet meekomen door de stevige invloed van de agribusiness. Daarbij heeft de handelsoorlog met China ook veel melkveehouders op faillissement aangestuurd, net als de lage opbrengsten en hoge kosten van de afgelopen jaren. Veel melkveehouders kunnen nóg een slecht jaar simpelweg geen weerstand bieden. Zij zullen uiteindelijk bezwijken onder de druk die de coronacrisis met zich meebrengt.

Steunpakket niet voldoende
Naast de melkveehouders heeft ook de zuivelbusiness het moeilijk. In het afgelopen half jaar hebben al 2 grote spelers op de zuivelmarkt hun faillissement aangevraagd. Zowel Dean Foods als Borden Dairy konden de druk niet aan. Door de coronacrisis heeft de Amerikaanse overheid nu flink de portemonnee getrokken, maar dat gaat voor de zuivelindustrie waarschijnlijk niet voldoende zijn. Zeer positief voor de melkveehouders is dat het grootste gedeelte van de $19 miljard op hun erf beland, de zuivelindustrie profiteert hier minder van.

De miljarden steun die de overheid haar agrarische sector aanbiedt wordt sterk gewaardeerd, maar er wordt ook kritisch naar gekeken. Volgens verschillende sectoren is de behoefte aan steun vele malen groter dan het bedrag dat nu uitgetrokken wordt. The National Milk Producers Federation (NMPF) heeft haar waardering uitgesproken naar de overheid voor het steunpakket, maar heeft daarbij wel aangegeven dat er waarschijnlijk meer nodig is om de melkveehouders er weer bovenop te helpen, al komt het voor sommigen waarschijnlijk alsnog te laat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
mt 8 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887133/melkveehouder-in-vs-op-rand-van-afgrond]Melkveehouder in VS op rand van afgrond[/url]

Gaat hier dezelfde kant op

Torenhoge kosten staan niet in verhouding met opbrengst

Onhoudbaar, op een bij de tijd en levensvatbaar bedrijf, over te dragen
hans 9 Mei 2020
"Torenhoge kosten staan niet in verhouding met opbrengst.
Onhoudbaar, op een bij de tijd en levensvatbaar bedrijf, over te dragen"

Je praat jezelf tegen.
Of het bedrijf is levensvatbaar, dus heeft lagere kosten dan opbrengsten, of niet.

Boeren werken zichzelf uit de markt.
Bedrijven met winst doen alles om geen belasting te betalen. Vaak is dat investeren in groei. Bij die groei hier 1- te dure productiefactoren (grond, gebouwen, quota) en 2- mechaniseren anders kan men het werk niet aan. De kosten per eenheid lopen dan snel op. De verwachte winst wordt dan al snel verlies, en groot verlies want verlies per eenheid x het grotere aantal eenheden.

Een levensvatbaar bedrijf betaalt gewoon jaarlijks belasting, hoe meer, hoe beter.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden