Agrifoto

Nieuws Stikstofcrisis

Drenthe ontmoedigt vrijwillige Haagse opkoop

19 Mei 2020 - Erik Colenbrander

De Provinciale Staten van Drenthe nemen morgen (woensdag 20 mei) vrijwel zeker een motie aan waarin landbouwminister Schouten wordt opgeroepen bij de stikstofaanpak de voorkeur te geven aan bedrijfsontwikkeling die de stikstofuitstoot tegen gaat, in plaats van opkoop.

Volgens VVD-Statenlid en landbouwwoordvoerder Johan Moes kennen alle politieke partijen in de Provinciale Staten de tekst van de motie en lijdt het geen twijfel dat een ruime meerderheid voor de motie gaat stemmen.

Opkoopregeling onveranderd
In tegenstelling tot wat RTV Drenthe beweert, houdt de motie niet in dat minister Schouten terug naar de tekentafel moet. Moes: “De vrijwillige opkoopregeling van de overheid kunnen wij niet tegenhouden. Daarom roepen we de minister op de nadruk te leggen op duurzame bedrijfsontwikkeling door innovatie. Extensivering in de buurt van Natura 2000 gebieden wordt ook genoemd in de motie. Misschien denkt minister Schouten er zelf net zo over als de strekking van deze motie. Uiteindelijk is het een vrije keuze van veehouders zelf of ze meedoen aan de opkoopregeling of investeren in verduurzaming en de daarmee samenhangende reductie van stikstofuitstoot.”

Nog steeds onzekerheid over PAS melding
Moes is mede initiatiefnemer van de motie, samen met het CDA. Ze willen dan ook dat de minister de zorgen en onrust bij boeren wegneemt. De boeren wachten op uitsluitsel over het legaliseren van activiteiten die onder het PAS legaal waren, zoals de meldingen en bemesten. Ook wordt in de motie Gedeputeerde Staten van Drenthe gesommeerd toe te zien dat ze bij het zogenaamde extern salderen (opkoop van stikstofrechten door niet agrarische partijen) de regie houden en leegstand door opkoop voorkomen.

IPO overleg eind deze maand
De motie is volgens CDA en VVD een belangrijk signaal richting het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO) dat eind deze maand met de minister vergadert over de definitieve uitwerking van de Spoedwet aanpak stikstof. Moes: “Hiermee kan onze gedeputeerde Jumelet het overleg en het beleid de juiste kant op sturen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden