Shutterstock

Nieuws FAO voedselindex

Zuivel drukt voedselindex van FAO verder omlaag

5 Juni 2020

De FAO-voedselprijsindex, de graadmeter voor de mondiale voedselprijzen, is de laatste paar maanden gedaald door de negatieve effecten van de coronacrisis. Inmiddels heeft de index zelfs het laagste puntenaantal sinds december 2018 bereikt. Zuivel is de snelste daler. 

De prijsindex behaalde over de maand mei een gemiddeld puntenaantal van 162,5 punten. Hiermee zakt de index met 1,9% terug in vergelijking met de voorgaande maand. Met deze afname wordt de vierde opeenvolgende maandelijkse daling ingezet en bereikt de index het laagste puntenaantal sinds de afgelopen 17 maanden.

Zuivel daalt het hardst
De zuivelprijsindex heeft over de maand mei de hardste daling ondergaan. De index nam 7,3% af tot 181,8 punten. De noteringen van alle index vertegenwoordigende zuivelproducten zijn gedaald maar de boter en kaas telde het zwaarst mee in de daling.

De graanprijsindex zakte terug met 1% tot een gemiddelde van 162,2 punten. De daling is afkomstig van de afwaardering voor grove granen. De Amerikaanse producten daalde met maar liefst 16%. De vleesprijsindex behaalde in mei een gemiddeld puntenaantal van 168. Hiermee zakt de index terug met 0,8%. De internationale noteringen van pluimveevlees en varkensvlees zijn blijven dalen als gevolg hogere voorraden in grote producerende landen.

Suikerprijsindex stijgt
De suikerprijsindex is de enige index die tegen de richting in zwemt en niet met de neerwaartse trend meegaat. De index nam met 7,4% toe tot een 155,6 punten. De stijging is grotendeels toe te schrijven aan een lagere oogstuitkomst bij grote producenten zoals name India en Thailand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijsindex staat op hoogste niveau sinds 1990

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox