Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Melkveesector stuurt aan op nieuw voerspoor

18 Juni 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Partijen uit de voersector en het Landbouw Collectief werken aan een alternatief plan voor stikstofreductie via het voerspoor. Als de minister voor 1 juli een plan ontvangt dat juridisch stand houdt en aantoonbaar stikstof reduceert, laat zij haar eigen ontwikkelde reductieplan via het krachtvoer vallen.

De stikstofreductie als gevolg van het plan moet worden aangetoond via het ARIEUS-model van het RIVM. Dit model kan fijnmazig het effect doorrekenen, in plaats van een benadering die slechts de trend weergeeft voor grotere gebieden.

Einde aan onzekerheid?
Minister Schouten bracht dit nieuws donderdagmiddag in het debat over de noodzaak om natuurherstel te combineren met het weer op gang brengen van de economie. Schouten realiseert zich hoeveel kritiek er is op haar voerspoor, met name ook vanuit de voerindustrie. Terwijl juist deze sector een cruciale rol speelt bij het verminderen van de stikstofuitstoot via het voerspoor.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) hamerde er bij de minister op dat zij de duizenden bedrijven eindelijk eens duidelijkheid moet geven. Zij zitten sinds de nietigverklaring van de PAS-wetgeving in mei 2019 in onzekerheid. Tweede Kamerlid Mark Harbers (VVD) refereerde ook aan financiers die zich vanwege de aanhoudende onzekerheid kunnen terugtrekken. Schouten zegde daarop toe de eerder gedane belofte, om de PAS-melders te legaliseren,na te komen.

Kamerbrief op laatste moment
Woensdagavond laat informeerde de minister de Tweede Kamer in een slechts 2 pagina's tellende brief met daarin de reactie op het eindadvies van het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes. Schouten kreeg veel kritiek op de Kamerbrief die op het laatste moment werd verstuurd, wat volgens haar echt niet anders kon. 2 pagina's reactie op het rapport van de commissie Remkes, dat maar liefst 156 aanbevelingen bevat is te karig, oordelen velen in de Tweede Kamer. In de Kamerbrief gaat ze bovendien niet in op de uitkomsten van het rapport van de commissie om de stikstofrekenmethoden van het RIVM te toetsen. De commissie Hordijk concludeert dat het AERIUS rekenmodel een fijnmazigheid verondersteld die in de praktijk niet hard te maken is.

Effect massa immigratie
De minister kwam in botsing met Tweede Kamerlid Thierry Baudet van FvD, die haar een "sluipmoordenaar van de agrarische sector" noemde. Op verzoek van de Kamervoorzitter veranderde Baudet zijn formulering in: "Wordt er een sluipmoord op de agrarische sector uitgevoerd."

Schouten ging niet in op vragen van Baudet over het effect van massa immigratie op de stikstofuitstoot en de samenleving als geheel. Toen Barry Madlener van de PVV het, minder scherp geformuleerd, opnieuw probeerde gaf ze wel antwoord: "In het verleden was er meer stikstofuitstoot met minder mensen. Stikstofreductie en natuurherstel kan met 17 miljoen mensen, maar ook met 18 miljoen mensen."

Komt er een systeem omslag?
PvdA'er William Moorlag is erg teleurgesteld dat de minister de kritiek van de commissie Remkes - dat er een systeemverandering plaats moet vinden - onvoldoende oppakt. In het verleden is het nooit gelukt om tot een systeemverandering te komen. Schouten: "Wat betekent de commissie Remkes voor de keuzes die we maken? Wegen zoeken om de natuur te verbeteren maar ook oog houden voor economische activiteiten. In de landbouw betekent dit de transitie bespoedigen, perspectief bieden aan de blijvers maar ook het stoppen stimuleren."

De partijen SP, Groen Links en de Partij van de Dieren benadrukten dat er bij lange na niet genoeg wordt gedaan om de verslechtering van de natuur tegen te gaan in het wetsvoorstel. Dit moet de minister voor de start van de Haagse politieke zomer medio juli aan de Kamer versturen. In dit wetsvoorstel komt de juridische houdbaarheid op de eerste plaats, benadrukte Schouten. Dit is in lijn met het advies van de commissie Remkes, die de minister waarschuwt dat ook de nieuwe wet - net als de PAS wetgeving - door de rechter nietig kan worden verklaard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Willie van Gemert 18 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887911/melkveesector-stuurt-aan-op-nieuw-voerspoor]Melkveesector stuurt aan op nieuw voerspoor[/url]
Heeft Schouten het rapport van de commissie Hordijk niet gelezen ?
Arieus is ongeschikt voor berekening van lokale neerslag van stikstof en de minister eist nu dat via dit ongeschikte systeem een lagere uitstoot wordt aangetoond. Groep 4 niveau: dat is onmogelijk !!!!! Zo de wind waait zo waait mijn jasje, past precies bij Schouten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden