Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Ruime corona-compensatie voor Britse melker

19 Juni 2020 - Jorine Cosse

De Britse regering heeft vandaag (18 juni) een fonds opengesteld waar Engelse veehouders zich kunnen melden voor een 'corona-compensatie'. De uitbetaling kan oplopen tot een grove £10.000 (omgerekend €12.480). Agrarisch ondernemers kunnen aanspraak maken op de regeling als hun melkprijs sinds februari met ten minste een kwart gedaald is.

Het fonds is opengesteld voor melkveehouders uit het Engelse gedeelte van Groot-Brittannië en is ter compensatie voor de gekelderde melkprijzen. Als de melkveehouder in april melk geleverd heeft voor een prijs die minimaal 25% lager ligt dan de prijs van februari, dan heeft hij recht op de compensatie. De uitbetaling kan variëren tussen de £250 (omgerekend €312) en £10.000.

Verliezen
Er wordt geen compensatie uitgekeerd voor verliezen die enkel in mei gedraaid zijn. De verliezen worden berekend over de basisprijs (exclusief toeslagen) van februari tot en met april van dit jaar. Aan de hand van deze berekening wordt per melkveehouder bepaald hoe hoog de uit te keren compensatie wordt. De uitbetalingen vinden vanaf 6 juli plaats, aanmelden kan tot 14 augustus.

Het fonds is opengesteld om de melkveehouders een helpende hand te bieden in deze lastige tijd. De kosten lopen gewoon door, terwijl de opbrengsten de afgelopen weken hard zijn gedaald. Met dit extra geld is het de bedoeling dat de veehouders tot zeker 70% van hun verliezen kunnen compenseren. Hiermee hoopt de Britse regering dat de melkveebedrijven door kunnen draaien zonder dat het welzijn van de dieren in het geding komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox