Fonterra

Nieuws Nieuwe melkstroom

Fonterra gaat overstag en kopieert het Cono-model

23 Juni 2020 - Wouter Baan

Fonterra is voornemens een nieuwe melkstroom te introduceren die aan hogere eisen voldoet. Daarmee volgt de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie de trend die in Europa al een tijdje gaande is. De plus op de melkprijs wordt gestoeld op een aantal duurzaamheidscriteria, zoals ook Cono Kaasmakers dat doet met 'Caring Dairy'.

De melkstroom, die in juni 2021 operationeel wordt, maakt onderdeel uit van de nieuwe strategie die Fonterra vorig jaar introduceerde. Die heeft als doel waarde toe te voegen aan de melk en zodoende tot betere financiële resultaten te komen. De introductie is naar eigen zeggen een belangrijke verandering in de manier waarop de ruim 10.000 leden-melkveehouders worden uitbetaald. Tot voorheen was de uitbetalingsprijs voor iedereen gelijk, op basis van de resultaten uit de markt.

Vanaf het komende seizoen komt daar verandering in. De premie voor de deelnemende melkveehouders is voor het eerste jaar vastgesteld op maximaal 10 Nieuw-Zeelandse dollarcent per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). De premie is oplopend, afhankelijk in hoeverre de melk voldoet aan de verschillende duurzaamheidscriteria. Wat de eisen precies gaan zijn, moet de komende maanden nog verder worden uitgewerkt. Hierbij worden de leden-melkveehouders nadrukkelijk betrokken, zo wordt aangegeven. 

Afhankelijk van indicatoren 
Fonterra noemt de nieuwe aanpak zelf 'The Co-operative Difference'. Het heeft wel wat weg van de manier hoe Cono Kaasmakers vormgeeft aan het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Ook hier is de premie geen vast gegeven, maar afhankelijk van 18 indicatoren (zoals levensduur koe, agrarisch natuurbeheer en geen glyfosaat gebruik) oplopend tot max €0,75 per 100 kilo.

Het opknippen van melk is volgens de top van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie al met al noodzakelijk, gezien de klanten hierom vragen. Fonterra is ervan overtuigd dat melkstromen, waarbij melkveehouders voor hun duurzaamheidseisen worden beloond, de toekomst is. De hoogte van de premie en de doelstelling worden per jaar opnieuw bekeken. Overigens blijft het bedrag dat in de toekomst beschikbaar komt voor het melkgeld gelijk, de premies zullen verdeeld worden op basis van herverdeling melkgeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Cono noteert bescheiden plus melkprijs over maart

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws Melk

Cono Kaasmakers verrast met nabetaling

Nieuws Melk

Cono plust opnieuw bij met voorschotprijs februari

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden