Shutterstock

Nieuws Investering

Canadees pensioenfonds koopt in op zuivelmarkt NZ

2 Juli 2020 - Jorine Cosse

Het tot nu toe volledig Nieuw-Zeelandse bedrijf Dairy Holdings, is voor 25% verkocht aan Sooke Investments, onderdeel van een Canadees pensioenfonds. Diary Holdings is met ruim 16 miljoen kilo melk Fonterra's grootste leverancier.

Het is opmerkelijk dat een Canadese investeerder, in eigendom van een staatspensionfonds, zich inkoopt bij een grote coöperatie van melkveehouders. Zeker gezien Dairy Holdings op de website tot op heden pronkt met het feit dat het bedrijf volledig in Nieuw-Zeelandse handen is.

Dairy Holdings
Dairy Holdings is in eigendom van 5 grote investeerders. Nog een investering vanuit een andere investeringsmaatschappij is in die zin te verklaren. Toch blijft het onbekend, ondanks dat Sooke zich in Nieuw-Zeeland niet op onbekend terrein bevindt, waarom het Canadese bedrijf zich mengt op de Nieuw-Zeelandse zuivelmarkt. Vooral omdat Dairy Holdings vrijwel elke druppel melk levert aan, en aandeelhouder is van, de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra.

Ondanks dat de prestaties van Fonterra de afgelopen 2 jaar te wensen over laten, is Dairy Holdings wel de grootste speler voor de zuivelverwerker. Naast de grootste leverancier is de coöperatie namelijk ook de grootste aandeelhouder. Dit uit zich in een eigendom van meer dan €12 miljoen aan aandelen en $1 miljard aan activa.

Onder de 5 investeerders die gezamenlijk Dairy Holdings vormen, zijn 59 melkveehouders werkzaam die allemaal gelokaliseerd zijn op het Zuidereiland en in totaal 50.000 melkkoeien houden. Met 54 van deze bedrijven wordt er 16,1 miljoen kilo melk aan Fonterra geleverd. De andere 5 melkveehouders leveren 1,2 miljoen melk aan Westland Milk Products Limited (Westland) zo blijkt uit cijfers over seizoen 2018/19.

Canadese investeerder
Sooke Investments is een dochteronderneming van een Canadees pensionfonds uit Quebec, dat in eigendom is van de staat. De investeringsmaatschappij is overigens niet op onbekend terrein in Nieuw-Zeeland. Eerder al kocht het zich voor 69,5% in bij Kaingaroa Timberlands, dat eigenaar is van een grote boomstammenleverancier, en is tevens eigenaar van een investeringsmaatschappij genaamd Global Herd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden