Shutterstock

Analyse DCA Melkvee Index

Melkveeindex laat voorzichtig herstel zien

9 Juli 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

De stijging in het rendement van de melkveehouders zet ook in eind juni en begin juli voort, zo blijkt uit de DCA Melkvee Index. De toekomst lijkt rooskleuriger, maar er zijn nog veel ontwikkelingen gaande die het vooruitzicht kunnen laten draaien.

Het herstel van de DCA Melkvee Index is in de afgelopen wat gestagneerd, maar beweegt zich nog altijd opwaarts richting de 100 punten-grens. Van april naar juni maakte de index een ontwikkeling door van 15 punten en eindigde op 80 punten. Over juni tot begin juli trok het rendement in de index met 4 punten aan tot 84,1 punten. Met deze ontwikkeling komt het rendement in de buurt van de score in dezelfde periode in 2019.

Onzekerheden
Momenteel zijn er veel ontwikkelingen gaande die een effect kunnen hebben op het rendement van Nederlandse melkveehouders. De toekomst is dan ook relatief onzeker. De hoge seizoenskosten lopen gewoon door, de melkprijzen zijn niet meer wat ze geweest zijn en daarbij is er veel onzekerheid over het voerspoor van de overheid: wordt dit in werking gesteld of komt er een ander alternatief?

Daarnaast blijft ook de coronacrisis zoals het nu lijkt nog wel enige tijd druk uitoefenen op de zuivelsector. Hoewel de melkprijzen wat lijken te stabiliseren, kan het nog wel enige tijd duren voordat ze weer terug komen op het niveau van voor de crisis. De seizoenskosten voor onder andere loonwerk lopen ook door.

Toch is er ook een klein lichtpuntje: de zorgen over een volgende droge zomer zijn enigszins weggenomen door de regen van de afgelopen weken. Daarbij zijn de kosten voor ruwvoer op het moment stabiel, sommige misschien wat aan de hoge kant, maar er zijn ook prijzen van onder andere stro en weidehooi die juist relatief goedkoop zijn gebleken in de afgelopen weken.

Toekomstverwachting
Voor nu ziet de toekomst er relatief rooskleurig uit. Waar de vooruitzichten vorige maand nog gericht waren op een eindejaarsstand van 86 punten, met het 10-jarig gemiddelde als 100 punten-grens, staat deze nu op ongeveer 91 punten. Opvallend is wel dat er na het bereiken van de 91 punten in week 52, er volgens de verwachting een stabilisatie plaats vindt tot in ieder geval week 4 van 2021.

Hoewel het rendement in de DCA Melkvee Index verder aantrekt, is het maar de vraag hoe lang dit zo blijft. Momenteel is de verwachting tot het eind van het jaar positief gestemd, maar stel dat de voermaatregel van minister Schouten doorgezet wordt en per september van kracht gaat, is het maar de vraag of de positieve tendens blijft hangen. De voermaatregel kan melkveehouders extra geld kosten, zolang de opbrengsten hier niet tegenop wegen, betekend dat voor het rendement waarschijnlijk weinig goeds.

Klik hier voor meer grafieken

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
mt 9 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888298/melkveeindex-laat-voorzichtig-herstel-zien]Melkveeindex laat voorzichtig herstel zien [/url]

Zie er totaal niets van...Leg eens uit, voorzichtig herstel??? Melkprijs zakt verder, dik onder kostprijs
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden