FrieslandCampina

Achtergrond Halfjaarcijfers

RFC gaat nóg meer op kleintjes letten

23 Juli 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

FrieslandCampina gaat extra in de kosten snijden. Er wordt gewerkt aan een plan, waarbij de hele organisatie van A tot Z wordt doorgelicht. Met het oog op de kostenbesparing is het meevaller dat de ledenraad gisteravond (22  juli) heeft ingestemd met de expliciete achterstelling van het melkgeld.

In een toelichting op de halfjaarcijfers kondigt FrieslandCampina aan maatregelen te treffen in de kostenstructuur. De aankondiging komt niet helemaal uit de lucht vallen, want kostensanering was al een thema op het hoofdkantoor in Amersfoort. Zo ging in oktober vorig jaar al een streep door de bouw van een nieuwe fabriek in het Groningse Bedum.

Kortgeleden kondigde het zuivelconcern tevens aan dat het doek valt voor de kaasfabriek in Rijkevoort (Noord-Brabant). De tegenvallende resultaten door de coronacrisis heeft de urgentie ongetwijfeld vergroot om de kosten nog meer tegen het licht te houden.

Meerdere fabriekssluitingen?
Tussen de regels door valt in de verklaring op te maken dat ook in de komende maanden fabriekssluitingen voor de hand liggen. Al wil FrieslandCampina niet op de zaken vooruitlopen. Een woordvoerder vertelt dat de gehele organisatie onder de loep wordt genomen. Dit is niet in de laatste plaats de supply chain, zo valt uit zijn woorden op te maken. Het saneren van banen is volgens de woordvoerder geen doel op zich. Wel lijkt dit waarschijnlijk.

"We letten scherp op de kosten, de sluiting van de Rijkevoort-fabriek is hier een voorbeeld van. We streven continu naar een balans tussen de melkaanvoer en de marktvraag en handelen hiernaar", aldus de woordvoerder. Na jarenlange krimp ziet FrieslandCampina ondertussen de melkaanvoer weer toenemen. In het eerste half jaar groeide deze met 1,1% tot 5.144 miljoen kilo.

De toename is qua timing ongelukkig, nu de vraag naar zuivel een knauw heeft gekregen door de coronacrisis. Bovendien is de groei geen gunstige ontwikkeling voor melkveehouders die de productie hebben opgeschaald. Zij riskeren een korting op het melkgeld wanneer de groei boven de 1,5% uitkomt ten opzichte van basisjaar 2018. Omdat de productie in 2019 lager uitkwam en er sprake is van een rollend gemiddelde is er meer ruimte dan de 0,4 procentpunt doet vermoeden. Hoeveel die ruimte is, wil FrieslandCampina uit concurrentie-oogpunt niet zeggen. Wel wordt aangegeven dat de eventuele korting voorlopig nog niet aan de orde is. 

Bank boven melkveehouder
Met het oog op kostenbesparing is de directie ongetwijfeld opgelucht dat de ledenraad deze week heeft ingestemd met de expliciete achterstelling van het melkgeld. Dit is een vrij technische ingreep in de statuten. Simpel gezegd, betekent dit dat banken en andere kredietverstrekkers als schuldeiser voorrang krijgen op de leden-melkveehouders mocht FrieslandCampina failliet gaan of surceance van betaling moet aanvragen. De ondernemersraad buigt zich morgen over het plan, al lijkt groen licht ook vanuit die hoek een formaliteit te zijn.

Aan de ingreep kleven namelijk voordelen. Met de expliciete achterstelling van het melkgeld kan FrieslandCampina tegen aantrekkelijke rentetarieven lenen, doordat geldverstrekkers meer zekerheid hebben. Naar verluidt levert dit een jaarlijkse besparing op miljoenen euro's op aan rentekosten, wat ten goede komt aan het bedrijfsresultaat. Over het bedrijfsresultaat gesproken. Hoewel FrieslandCampina geen concrete raming voor de tweede helft van 2020 geeft, ligt een herstel niet voor de hand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 23 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888466/frieslandcampina-gaat-n-g-meer-op-kleintjes-letten]FrieslandCampina gaat nóg meer op kleintjes letten[/url]
Laat ik nu denken, na het lezen van de kop boven het artikel,
dat RFC de kleinere melkveehouders nog nadrukkelijker in de gaten gaat houden qua regels.
(En dan niet met het oogmerk hen te ontlasten, maar om de aanvoer van melk nog "concurerender" te verkrijgen, lees minder maar grotere aanvoerpunten).
Abonnee
Dick 23 Juli 2020
Moeten wij als melkveehouders al jaren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden