Shutterstock

Nieuws Nieuw-Zeeland

Van kurkdroge zomer naar natte voeten in de winter

23 Juli 2020

Het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland kampt met heftige overstromingen. Een enorme weersomslag na een kurkdroge zomerperiode. Waar de gewassen in januari nog verdroogden worden ze nu letterlijk overspoelt met water. (Melk)veehouders moeten noodgedwongen vee verplaatsen om aan de overstromingen te ontkomen.

Vorige week 'loosde' en fikse storm op sommige plekken ruim 250 millimeter regen binnen 24 uur in de regio Northland. Enkele wegen werden afgesloten door overstromingen, maar ook door aardverschuivingen die veroorzaakt werden door de hoeveelheid water wat naar beneden kwam. Ook (melk)veehouders kwamen in de problemen, omdat hun landerijen onderliepen. Door de aanhoudende regenval kon het water niet weglopen, de grond was te verzadigd.

Koeien verplaatsen
Veel veehouders komen door de heftige regenval in de problemen met de huisvesting van hun vee. Nieuw-Zeelandse veehouders beweiden hun dieren nagenoeg het hele jaar. Nu landerijen onder water staan moet er een ander onderkomen voor het vee gevonden worden. Een melkveehouder uit het zwaar getroffen Hikurangi gebied, ten midden van Northland, heeft al zijn koeien een eind van zijn bedrijf af weten te huisvesten.

De melkveehouder is gevestigd in het dorp Hikurangi, wat op 15 minuten rijden van de dichtbijgelegen stad Whangerei ligt. In de stad zijn mensen geëvacueerd vanwege de heftige regenval en bijkomende overstromingen. Ook de koeien van de veehouder zijn letterlijk geëvacueerd. Voor de overstromingen weidde hij zijn 600 koeien op 40 hectare in de buurt van Hikurangi, inmiddels zijn ruim 200 koeien vertrokken naar het veel noordelijkere Kaitaia en de rest vertrok richting het zuidelijk gelegen Auckland. Kaitaia ligt op ruim 2 uur rijden van zijn bedrijf, Auckland zelfs op 2,5 uur. De melkveehouder verwacht dat het nog zeker 2 maand gaat duren voordat hij zeker weet waar hij aan toe is wat betreft zijn weides, voer en beweiding.

Regen, regen en nog eens regen
Voor de komende week wordt er nog meer regen verwacht over hele eiland. De hevige regenval is veroorzaakt door een groot lagedrukgebied dat boven Northland bleef hangen. Hierdoor heeft het Zuidereiland beduidend minder regen gehad. Daar kregen de inwoners te maken met lage temperaturen gecombineerd met heldere lucht.

Het is de tweede keer in een maand tijd dat het land te maken krijgt met hevige regenval. Eind juni viel er ook meer dan 200 millimeter. Destijds was de regen zeer gewenst, omdat het de vochthuishouding in de grond en de waterstanden in de rivier weer op peil wist te brengen. De huidige regenval is daarentegen gewoonweg teveel. De grond is grotendeels verzadigd, waardoor het water niet weg kan lopen.

Medio juni stelde de Nieuw-Zeelandse regering 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar beschikbaar aan de akkerbouwers en veehouders die getroffen waren door de droge zomer. Inmiddels mag het geld wel gebruikt worden voor de waterschade waar de agrarische sector mee kampt, over tegenstellingen gesproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox