Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

Minder slachtkoeien door hoge melkprijzen in VS

4 Augustus 2020

Het aantal runderslachtingen in de Verenigde Staten (VS) is over juli met een half procent teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De hoge melkprijzen van de afgelopen maand lijken hier, ondanks de dat het land ook met droogte kampt, een flinke vinger in de pap te houden.

In de week van 13 tot en met 19 juli werden 114.500 dieren geslacht, dat is 3,4% minder dan in dezelfde week in 2019. In totaal werden er in de afgelopen 4 weken 455.700 vlees- en melkkoeien geslacht, dit is inclusief een korte vakantieweek. Het aantal slachtingen is daarnaast 0,5% lager dan in het jaar ervoor. Gezien de droogte lijkt het beeld niet helemaal te kloppen. Over het algemeen gaan de slachtcijfers omhoog wanneer een land met droogte kampt. In de VS lijken de hoge melkprijzen dit tegen te houden.

Hoge melkprijzen
Van de 455.700 koeien die in de afgelopen 4 weken geslacht werden, was het merendeel vleesvee. Dit aandeel steeg met 20.300 dieren (+9%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel melkkoeien is daarentegen fors gedaald met 22.400 dieren (-10%) ten opzichte van dezelfde weken in 2019. Dit alles lijkt te maken te hebben met de melkprijzen die in de afgelopen maand een enorme verhoging doorzetten.

De Amerikaanse klasse III-melkprijs ging in juni flink over de kop. De prijs kwam uit op omgerekend zo'n €41 per 100 kilo, 73% hoger dan de prijs in mei. Er wordt gesproken van een recordstijging die opgedreven is door de fors stijgende kaasprijs in Chicago. De andere melkprijzen (klasse 2 en 4) stegen aanzienlijk minder snel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal geslachte melkkoeien is gedaald, noch dat de productie weer oploopt.

Rundvleesprijzen
Door de corona-uitbraak moesten verschillende vleesverwerkers de deuren sluiten, wat invloed had op onder andere de rundvleesprijzen. Deze daalden aanzienlijk, wat betekende dat de veehouder 25% minder kreeg voor zijn koeien. De slachtcapaciteit liep op een gegeven moment met ruim 50% terug, waardoor een 'overschot' aan slachtvee ontstond. Koeien naar de slacht sturen loonde voor veehouders niet zozeer in de afgelopen maanden.

De prijs staat inmiddels voor augustus 2020 op $103,10 per 100 pound (ongeveer 45,4 kilo), $2,00 hoger dan in de maand er voor. Naar verwachting stijgt de prijs tot het einde van dit jaar naar $111,55 per 100 pound. Per kilo rundvlees wordt $2,27 betaald.

(Prijzen zijn in Amerikaanse Dollar ($))

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Melk

Deze melkveebedrijven in VS zijn het meest efficiënt

Nieuws Zuivel

VS heeft groot tekort aan babymelkpoeder

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Melkaanvoer

Melkproductie VS opnieuw in het rood

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief