Royal A-ware

Nieuws Jaarcijfers

Hogere omzet en meer winst voor A-ware

5 Augustus 2020

A-ware zag de omzet vorig jaar met 5% groeien tot €1,5 miljard. Onderaan de streep houdt de zuivelproducent ook meer winst over, ondanks de forse investeringen die werden gedaan. 

Uit de jaarcijfers, die het bedrijf vandaag (5 augustus) heeft gepubliceerd, blijkt dat de winst met €3,5 miljoen is toegenomen tot €21,5 miljoen. A-ware zelf spreekt van stabiele omzetcijfers en een bescheiden resultaatverbetering. CEO Jan Anker noem het een prima resultaat.

Onderliggend noteert de brutowinst (Ebitda) €72 miljoen, tegenover €64 miljoen in 2018. Wat verder opvalt, is dat er steeds meer mensen bij A-ware op de 'payroll' komen. Het aantal medewerkers steeg vorig jaar met 7% tot ruim 2.800. Qua gemiddelde melkprijs scoorde A-ware vorig jaar, afhankelijk van de melkstroom, in de middenmoot, zo blijkt uit de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Melkveehouders deelden in december mee in de betere resultaten en ontvingen een 'eindejaarstoeslag' van €1 per kilo, bovenop de melkprijs.

Nieuwe fabriek in Heerenveen
A-ware investeerde ruim €100 miljoen in de bouw van een nieuwe mozzarella- en roomfabriek in Heerenveen die eind 2019 in gebruik is genomen, al met al een fors bedrag. In de exploitatie gaat het bedrijf kaas produceren voor 'concurrent' FrieslandCampina, waarvan A-ware in de achterliggende jaren veel melkveehouders als leverancier verwelkomde. Aanvankelijk zou de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra de fabriek in gebruik nemen, maar die zag hier toch vanaf.

Ook is A-ware bezig met de bouw van een nieuwe kaasfabriek in Ierland, die gezamenlijk met de Ierse zuivelcoöperatie Glanbia wordt gerealiseerd. Ondanks de onzekere vooruitzichten vanwege de coronacrisis worden de bouwplannen niet uitgesteld. Om die reden waagt A-ware zich, net als veel andere bedrijven, niet aan een resultaatvoorspelling.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Bouwstart Kilkenny Cheese nationale gebeurtenis Ierland

Nieuws melk

Royal A-ware presenteert stevig beter resultaat

Nieuws bedrijven

Van Ballegooijen van A-ware naar Van Loon

Nieuws Zuivel

A-ware neemt kaasbedrijf uit Bodegraven over

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief