Royal A-ware

Nieuws Jaarcijfers

Hogere omzet en meer winst voor A-ware

5 Augustus 2020 - Wouter Baan

A-ware zag de omzet vorig jaar met 5% groeien tot €1,5 miljard. Onderaan de streep houdt de zuivelproducent ook meer winst over, ondanks de forse investeringen die werden gedaan. 

Uit de jaarcijfers, die het bedrijf vandaag (5 augustus) heeft gepubliceerd, blijkt dat de winst met €3,5 miljoen is toegenomen tot €21,5 miljoen. A-ware zelf spreekt van stabiele omzetcijfers en een bescheiden resultaatverbetering. CEO Jan Anker noem het een prima resultaat.

Onderliggend noteert de brutowinst (Ebitda) €72 miljoen, tegenover €64 miljoen in 2018. Wat verder opvalt, is dat er steeds meer mensen bij A-ware op de 'payroll' komen. Het aantal medewerkers steeg vorig jaar met 7% tot ruim 2.800. Qua gemiddelde melkprijs scoorde A-ware vorig jaar, afhankelijk van de melkstroom, in de middenmoot, zo blijkt uit de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Melkveehouders deelden in december mee in de betere resultaten en ontvingen een 'eindejaarstoeslag' van €1 per kilo, bovenop de melkprijs.

Nieuwe fabriek in Heerenveen
A-ware investeerde ruim €100 miljoen in de bouw van een nieuwe mozzarella- en roomfabriek in Heerenveen die eind 2019 in gebruik is genomen, al met al een fors bedrag. In de exploitatie gaat het bedrijf kaas produceren voor 'concurrent' FrieslandCampina, waarvan A-ware in de achterliggende jaren veel melkveehouders als leverancier verwelkomde. Aanvankelijk zou de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra de fabriek in gebruik nemen, maar die zag hier toch vanaf.

Ook is A-ware bezig met de bouw van een nieuwe kaasfabriek in Ierland, die gezamenlijk met de Ierse zuivelcoöperatie Glanbia wordt gerealiseerd. Ondanks de onzekere vooruitzichten vanwege de coronacrisis worden de bouwplannen niet uitgesteld. Om die reden waagt A-ware zich, net als veel andere bedrijven, niet aan een resultaatvoorspelling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden