Shutterstock

Business Zuivel

Europese boterexport zet forse stap omhoog

17 Augustus 2020 - Chanti Oussoren - 1 reactie

Over de eerste helft van 2020 is de Europese zuivelexport toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Met name de export van boter heeft een behoorlijke groei weten te realiseren, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. 

De Europese export van boter komt over de eerste 6 maanden van 2020 uit op 141.000 ton, een stijging van 36% ten opzichte van afgelopen jaar. Ook de uitvoer van volle melkpoeder ligt hoger dan vorig jaar: met een toename van 11% komt de uitvoer uit op 169.000 ton. Daarentegen is er wel minder magere melkpoeder geëxporteerd: -15% tot 432.000 ton. De kaasexport ligt met 651.000 ton op een vergelijkbaar niveau ten opzichte van vorig jaar.

Afzetbestemmingen
De meeste Europese boter is dit jaar, evenals vorig jaar, richting het Verenigd Koninkrijk gegaan. Ook de Verenigde Staten en Saudi-Arabië zijn grote afzetmarkten voor Europese boter. Daarnaast gaat ook van kaas de grootste hoeveelheid richting het Verenigd Koninkrijk: van de 651.000 ton ging maar liefst circa 204.000 ton richting Engeland. Verder zijn Japan en de Verenigde Staten grote afnemers van Europese kaas.

Het merendeel van de volle melkpoeder heeft over de eerste helft van 2020 een bestemming gevonden in het Midden-Oosten, want ongeveer 25.000 ton gaat naar Oman. Verder importeren Algerije en Nigeria beide bijna 13.500 ton, waarmee ze op een tweede en derde plek staan als de belangrijke afzetmarkten. Van magere melkpoeder gaat het merendeel richting Algerije, zo'n 75.500 ton. China noteert met een import van bijna 56.000 ton een tweede plaats en Egypte staat met bijna 26.000 op een derde positie.

Chinese import
's Werelds grootste zuivelimporteur, China, heeft over de eerste helft van 2020 weer forse hoeveelheden zuivel geïmporteerd. In tegenstelling tot diverse zuivelproducten is enkel de import van magere melkpoeder (in vergelijking met vorig jaar) gekrompen: -12% afgenomen tot 157.000 ton. Het Europese aandeel vertoont hierbij een afname: van 31% vorig jaar naar 29% dit jaar.

Overigens heeft Europa haar marktaandeel in de kaasexport richting China wel weten te vergroten. China importeerde in de eerste helft van het jaar 62.000 ton kaas, een toename van 5% in vergelijking met vorig jaar. Het Europese aandeel hierin is gegroeid van 14% tot 17%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
mt 17 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888807/europese-boterexport-zet-forse-stap-omhoog]Europese boterexport zet forse stap omhoog[/url]

Resulteert in schofterig lage melkprijzen!! Waar blijft ONS geld
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden