Shutterstock

Nieuws Melk

Fonterra: Nieuw-Zeelandse zuivelexport in de lift

1 September 2020 - Chanti Oussoren

De export van Nieuw-Zeelandse zuivel trekt aan, zo vermeldt het zuivelconcern Fonterra in haar maandelijkse marktrapport. Naast meer uitvoer wist de coöperatie ook meer melk te collecteren.

Het melkseizoen is in Nieuw-Zeeland goed van start gegaan. De melkproductie lag over de maand juli ruim 4% hoger dan vorig jaar. Hiermee maakt het melkseizoen de tegenvallende eerdere maanden enigszins goed. Over de afgelopen 12 maanden lag de productie namelijk gemiddeld 0,5% lager dan vorig jaar.

Fonterra heeft over de maand juni circa 4,1% meer melk gecollecteerd dan vorig jaar. Op het Noordereiland werd een groei van 4,2% gerealiseerd, het Zuidereiland groeide met 3,5%. Ook in Australië wist Fonterra meer melk te collecteren, zo'n 6,5% meer dan vorig jaar.

Zuivelexport omhoog
In het marktrapport wordt ook benoemd dat Nieuw-Zeeland haar zuivelexport heeft weten te verhogen. Er werd in juni zo'n 9% meer zuivel uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit kwam vooral voort uit een toenemende vraag naar volle melkpoeder uit het Midden-Oosten. In Australië realiseerde de zuivelexport een grotere groei, de uitvoer over de maand juni lag daar 14,8% hoger dan vorig jaar. De Verenigde Staten heeft zelfs een toename van 26,5% behaald.

China importeert bijna een kwart meer
De Chinese volumes van zuivelimport zijn ook flink omhoog gegaan. Over de maand juni heeft het land in totaal 21,4% meer zuivel geïmporteerd dan vorig jaar, deze cijfers zijn echter globaal en niet alleen gebaseerd op de invoer van Nieuw-Zeelandse zuivel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden