Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotesten

Waarom Europese boeren in Koblenz protesteren

1 September 2020

De Duitse stad Koblenz is op dit moment het podium van een 3-dagen-groot boerenprotest dat afgelopen zondag van start ging. Voornamelijk melkveehouders uit heel Europa hebben zich in de stad verzameld vanwege een bijeenkomst van de Europese landbouwministers. Melkveehouders willen inspraak in het Europese landbouwbeleid.

De Europese 'Green Deal' is de aanleiding voor de bijeenkomst van de Europese landbouwministers. In deze deal worden aspecten besproken met als doel Europa klimaatneutraal maken tegen 2050. Er wordt ook gesproken over de toekomst van de landbouw en dat is nou net de reden waarom boeren zich verzameld hebben in Koblenz. Naar verwachting parkeren vandaag (1 september) zo'n 400 trekkers in de binnenstad.

Praten met, niet over
Volgens de Duitse boeren kan landbouwminister Julia Klöckner wel samen met haar collega-ministers gaan beslissen over de toekomst van de boeren, maar ze hoeft niet te verwachten dat dit een makkelijk verhaal gaat worden. Met het protest willen de boeren laten zien dat ze er zijn. Ze vinden dat zij ook inspraak verdienen, aangezien het over hun toekomst gaat. De insteek is dan ook dat er mét hen gepraat moet worden, niet óver hen.

Duitse boeren willen met het protest graag een paar punten onder de aandacht brengen. Zo zien zij graag dat de aanscherping van de Duitse mestverordening ingetrokken wordt. Het 'insectenbeschermingspakket' moet opgeschort worden tot er betrouwbare, op feiten gebaseerde, onderzoeken beschikbaar zijn. Verder moet de voedselveiligheid gewaarborgd worden door binnenlandse landbouw, handelsovereenkomsten als CETA en Mercosur moeten uitgezwaaid worden omdat dezen niet aan de productie-eisen van de Europese landbouw voldoen. Daarbij zien zij graag dat Europa afziet van een voedseltaks waarvoor boeren de prijs moeten betalen en het duidelijk 'nee' zeggen tegen een vleestaks.

Naast de genoemde bezwaren zijn er meerdere aspecten die ook andere Europese boeren graag onder de aandacht willen brengen. Zo komt een betere en vooral kostendekkende melkprijs aan bod. Daarbij vinden boeren dat zij gecompenseerd moeten worden voor de extra kosten die zij maken om aan de steeds strenger wordende dierwelzijnseisen te voldoen.

Nederlandse hulp
De protesten zijn op zondag gestart en duren tot vanavond. Ook Nederlandse boeren doen mee en zijn met trekkers afgereisd naar de Duitse stad om de oosterburen en collega's te steunen. Ook Farmers Defence Force en European Milk Board zijn aanwezig.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Boerenprotest

Blog: terugblik op boerenprotest in Stroe

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief