Shutterstock

Nieuws Fonterra

Fonterra doet afstand van Chinese melkveebedrijven

5 Oktober 2020 - Jorine Cosse

Fonterra heeft aangekondigd haar Chinese melkveebedrijven van de hand te doen. De verkoop levert de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie $550 miljoen (NZ dollar) op. De opbrengst wil de zuivelverwerker gebruiken om schulden af te lossen, als onderdeel van het aangekondigde schuldverminderingsprogramma.

Met de verkoop is een totale som van $550 miljoen gemoeid. Dit komt enerzijds van de verkoop van de landbouwhubs in Ying en Yutian aan Inner Mongolia Natural Dairy ter waarde van $513 miljoen. Aan de andere kant verkoopt Fonterra haar belang van 85% in de Hangu-boerderij aan Beijing Sanyuan Venture Capital (Sanyuan) voor een bedrag van $42 miljoen. Sanyuan had de overige 15% al in handen en heeft aangegeven ook interesse te hebben in het resterende deel.

Strategie
CEO Miles Hurrell laat weten dat deze ontwikkeling past bij de strategie die Fonterra heeft opgesteld. "We hebben nauw samengewerkt met lokale spelers, onze expertise op het gebied van landbouwtechnieken en veeteelt gedeeld en bijgedragen aan de groei van de industrie. Na de bedrijven zorgvuldig gemonitord te hebben en klaar te zetten voor overname, is het nu tijd om het stokje over te dragen aan Youran en Sunyuan zodat zij de ontwikkelingen van deze bedrijven voort kunnen zetten," aldus Hurrell. Met de beslissing weerlegt Fonterra de focus weer op de melk van de eigen Nieuw-Zeelandse melkveehouders. 

China als afzetmarkt
De verkoopt wil overigens niet zeggen dat Fonterra zich volledig terugtrekt uit Azië. China is nog altijd een belangrijke afzetmarkt voor de Nieuw-Zeelandse verwerker, aangezien het land ongeveer een kwart van de totale productie afneemt. Door de boerderijen te verkopen kan Fonterra zich volgens Hurrell richten op het versterken van de foodservice, consumer brands en ingrediënt-activiteiten in China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden