Rijksoverheid

Nieuws Stikstofcrisis

Kosten stikstofplan kabinet lopen op tot 6 miljard

13 Oktober 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

De helft van de Natura 2000-gebieden staat over 10 jaar op een gezond stikstofniveau, zo verzekert landbouwminister Carola Schouten. In totaal kosten de plannen, die vanmiddag (13 oktober) naar de Tweede Kamer zijn verstuurd, zo'n €6 miljard. Een miljard meer dan eerder was aangekondigd. 

De helft van het budget gaat naar natuurherstel, terwijl €2 miljard wordt uitgetrokken om stikstofdepositie uit landbouw, verkeer en industrie te reduceren. Nog eens een miljard wordt beschikbaar gesteld om de bouw weer op gang te helpen.

€175 miljoen naar boeren
Binnen de €2 miljard aan reductiemaatregelen gaat €175 miljoen naar boeren die willen verduurzamen. Schouten richt hiervoor een zogeheten Omschakelfonds in. Bijvoorbeeld middels investeringen in stallen, of minder eiwit in veevoer, andere mestaanwending of bedrijfsbeëindiging. Elke sector moet bijdragen aan het herstel van de natuur. Over de legalisering van de PAS-melders is nog geen duidelijkheid. Schouten geeft aan samen met de sector te zoeken naar een oplossing.

Reductie komt eerst
Het doel om in 2030 de helft van de natuur op een gezond stikstofniveau te hebben, zijn bepaald niet vrijblijvend. Linksom of rechtsom moet dit gerealiseerd worden. Op de pof leven, waar het in de PAS op mank ging, is er ook niet meer bij. Het credo van het kabinet is: eerst stikstofruimte winnen, pas dan weer beperkt uitgeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan 13 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889656/kosten-stikstofplan-kabinet-lopen-op-tot-6-miljard]Kosten stikstofplan kabinet lopen op tot 6 miljard [/url]
hier stoppen we 6 miljard in natuur en in Afrika sterven mensen van de honger we zijn helemaal gek hier in dit land.
Abonnee
Xandur 14 Oktober 2020
Toch fantastisch hoe het loop, 6 miljard voor een modelmatig probleem. Door andere uitgansmodellen of keuzes te maken kun je het sturen.
Zo kun je het gevecht om de schaarse grond wel aangaan.

Mocht het niet genoeg zijn, maken we inmiddels de bodem tot probleem (RLi - De bodem bereikt), of eisen 25% biologisch ed (EU: farm-to-fork), waterschaarste en zo gaat het voort.

Linksom of rechtsom, het ruimte-verdelingsvraagstuk zal in dit volle landje ten koste gaan van de huidige grootgrondbezitter (~54%) de boer.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden