Shutterstock

Analyse DCA Melkvee Index

Rendement melkveehouder blijft kwakkelen

12 November 2020 - Jorine Cosse

De melkprijsverhogingen die in september zijn doorgevoerd blijken niet voldoende om de rendementsstijging voor veehouders vast te houden. Dit blijkt uit de DCA Melkvee Index over oktober. Krijgt corona vat op het primaire bedrijfsniveau? 

Eind september zette de DCA Melkvee Index een forse stap omhoog van 82 punten (week 37) naar 86,20 punten (week 38). Dit was nog voor de meeste melkprijzen een verhoging doorvoerden. Helaas heeft de Index de stijgende lijn niet weten vast te houden. Tot in week 43 bleef het puntenaantal stabiel rond de 86, maar in de laatste week van oktober ging de Index toch onderuit. In deze week scoort het rendement op 84,5 punten, bijna 2 punten lager dan in de week er voor.

Met de ontwikkeling van de laatste weken had de Index koers gezet naar het niveau van het 5-jarig gemiddelde. Doordat het puntental nu weer afbuigt, ontstaat er opnieuw een groter gat tussen het huidige niveau en dat van het 5-jarig gemiddelde. Het is geen 15 punten verschil meer zoals deze zomer grotendeels het geval was, maar nog altijd net geen 10 punten. Is er zicht op herstel?

Melkprijs verhoging
De daling is opvallend gezien de melkprijsverhogingen die zijn doorgevoerd. Elke melkverwerker uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker deed een schepje bovenop de melkprijs van september. Ondanks deze positieve prijsverandering wist het rendement de stijgende lijn niet vast te houden. De prijsstijging weegt dus niet op tegen de kosten die melkveehouders maken.

Zuivelmarkt en kosten
Er is nog onvoldoende aanleiding om te stellen dat corona vat begint te krijgen op de primaire bedrijven. Wel is de zuivelmarkt duidelijk onder invloed van corona. De lockdowns doen opnieuw een aanslag op de vraag naar zuivel en tot op heden is er nog weinig zicht op herstel. Dit probleem dringt uiteindelijk door op bedrijfsniveau, al is ook dit nog altijd geen duidelijke reden voor de rendementsdaling.

Het is mogelijk de onzekerheid die in zuivelland overheerst, die zorgt voor een negatieve werking op het rendement. Ook is het nog altijd niet duidelijk welke definitieve stikstofmaatregelen er voor de melkveehouderij uitgerold worden. Wat op dit moment wel duidelijk is, zijn de stijgende voerkosten. Zo nemen de voerprijzen bijna wekelijks toe. De ruwvoederprijzen liggen relatief hoog voor de tijd van het jaar en ook de brokprijzen zitten sinds oktober in de lift. Dit laatste komt doordat de prijzen van grondstoffen begin deze zomer omhoog schoten.

Vooruitzichten 180 graden gedraaid
De vooruitzichten leken in de afgelopen maanden positief. In de prognose van de DCA Melkvee Index liep het puntentotaal op tot over de 90 punten in 2021. Inmiddels is het tij volledig gekeerd en is er een dal zichtbaar dat zich tot medio 2021 meer weet te herstellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden