Nikolay Antonov / Shutterstock.com

Nieuws Reorganisatie

Danone schrapt duizenden banen door coronacrisis

23 November 2020

Zuivelgigant Danone kondigde zondag (22 november) aan te gaan snijden in het werknemersbestand. Er worden zo'n 2.000 banen geschrapt om de winstgevendheid een boost te geven. Net als vele andere bedrijven heeft ook Danone last van de coronacrisis.

Mede door de afgenomen verkoop van flessen bronwater aan de horeca ziet de zuivelverwerker zich genoodzaakt een groot aantal banen te schrappen. Een kwart van de posities die verloren gaan zijn in het hoofdkantoor in Parijs. Met de reorganisatie wil het bedrijf in 2023 een doorlopende kostenbesparing van ruim €1 miljard realiseren. De totale eenmalige besparingskosten bedragen €1,4 miljard in de periode 2021 - 2023.

Internationale reorganisatie
Danone heeft wereldwijd zo'n 100.000 medewerkers in dienst. Naast de banen op het hoofdkantoor verdwijnen in de rest van Frankrijk nog eens 400 tot 500 banen. De overige te schrappen posities worden elders doorgevoerd. Het is tot dusver onbekend of er ook in Nederland banen op de tocht staan.

Volgens CEO Emmanuel Faber wil het zuivelconcern zich met deze reorganisatie meer focussen op geografische gebieden in plaats van op productcategorieën. Hierdoor hoopt het bedrijf wendbaarder te worden en onverwachte gebeurtenissen als de coronapandemie beter op te kunnen vangen. Door alle gebeurtenissen zijn de aandelen van Danone dit jaar met net geen 30% in waarde gedaald.

FrieslandCampina
Niet alleen Danone voert een flinke reorganisatie door, onlangs liet ook FrieslandCampina weten het bedrijf aan een aantal flinke veranderingen te onderwerpen. Ook hier vindt er een flinke ontslaggolf plaats. waarbij 1.000 van de 24.000 banen worden geschrapt. Daarbij worden fabrieken gesloten, komen merken te koop en verplaatst het bedrijf het nu nog Nederlandse financiële hart naar Boedapest. Dit alles moet de zuivelverwerker jaarlijks €100 miljoen besparen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Halfjaarcijfers

Danone ziet zuivelafzet wereldwijd groeien

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief