Nieuws Zuivelmarkt
Rabobank waarschuwt voor overaanbod melk
De negatieve impact van de coronacrisis houdt voorlopig nog grip op de zuivelmarkt, zo is de verwachting van de Rabobank. Tot het tweede kwartaal van 2021 zien analisten van de bank geen ruimte voor herstel.
Er zal op de zuivelmarkt een nieuwe balans moeten ontstaan tussen vraag en aanbod. Die is nu namelijk zoek. Door de lockdowns in veel landen is de vraag behoorlijk teruggevallen, onder meer Arla benoemde dit afgelopen week nog bij een toelichting op de melkprijs voor december.
Na een forse terugval dit voorjaar tijdens de eerste golf, hebben de melkprijzen in veel productieregio's zich hersteld. In Nederland is dat het geval, maar ook in omliggende Europese landen. Ook in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zijn de melkprijzen niet slecht. Daarom verwacht de Rabobank dat de groeiende melkproductie volgend jaar doorzet, een trend die in veel regio's al een tijdje zichtbaar is.
Oude normaal nog ver weg
De Rabobank verwacht ook dat overheidsmaatregelen om melkveehouders en zuivelverwerkers tijdens de coronacrisis te helpen in 2021 meer naar de achtergrond verdwijnen. De vraag naar zuivelproducten zal bovendien tijd nodig hebben om weer op niveau te komen. Temeer omdat het 'oude normaal' nog ver weg is en de koopkracht van consumenten wordt aangetast door de economische teruggang die corona in veel landen veroorzaakt.
Al deze factoren maken dat de vraag waarschijnlijk zwak blijft, terwijl het aanbod toeneemt. Wanneer de melkproductie blijft stijgen, ligt zelfs een mondiaal overaanbod op de loer. Het sentiment op de zuivelmarkt blijft ten minste tot het tweede kwartaal van volgend jaar zwak blijft, zo prognosticeert Rabobank.
boerenbusiness.nl
Wouter Baan
Wouter Baan is marktexpert Varkens & Melk bij Boerenbusiness. Hij focust zich onder meer op de zuivel- en varkensmarkten en presenteert daarnaast wekelijks marktupdates Melk en Varkens.
© DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.
Gerelateerde artikelen
BB abonnee
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890151/rabobank-waarschuwt-voor-overaanbod-melk]Rabobank waarschuwt voor overaanbod melk [/url]
En bedankt weer, daar sta je nu iedere morgen om half 6 voor op!!
Ook in het weekend heren! Slap gekletst voor de handel weer, want die draaien nog prima... Nogmaals BEDANKT
BB abonnee
Wanneer de bank iets zegt, gebeurt meestal het tegenovergestelde
BB abonnee
Juist!! De uit de pan vliegende voerprijzen doen er niet toe??
Alles komt samen op het erf...en het kan niet uit!! Waar is het complete verhaal ipv dat selectieve geleuter
Ik dacht dat de melkfabriek verantwoordelijkheid droeg voor de afzet van onze melk. Dat is toch altijd de toegevoegde waarde die ze zeggen te leveren.
We worden als boeren gestimuleerd een constante en voorspelbare stroom van hoogwaardig product te leveren ( dat is de toegevoegde waarde die de boer levert) en nu stokt de afzet bij onze afnemer en nu dumpen ze de kosten daarvan weer terug bij de boer.
Ja we willen met zijn alle zo graag exporteren, 70-75% van de melk of varkensvlees exporteren we. We maken ons zelf onterecht wijs dat we raket-geleerden zijn omdat we een product maken dat niemand anders kan. Terwijl de kennis en kunde makkelijker te exporteren is dan het product zelf. We zijn zo dom om de productie van een stoppend bedrijf zo snel mogelijk weer in te vullen.
Je ziet het in de melkveehouderij, we lachten als melkveehouders die 'domme' intensieve veehouders uit, met hoge mestafzetkosten en lage prijzen voor het product. Nu zitten we in het zelfde schuitje. Melkveehouders die voor mestafzet moeten concurreren met varkenshouders en een dikke prijs moeten betalen voor mestafzet. De melkfabriek vindt het allemaal prima, een goedkope aanvoer van melk in overvloed.
Voor elke nieuwe toekomstvisie komt de melkfabriek met het zinnetje; "het aantal bedrijven krimpt maar de productie blijft gelijk". Zolang als dit zo blijft gaan we niks verdienen. De schaalnadelen van schaalvergroting wegen zwaarder dan de schaalvoordelen. En dan zie ik mensen het hebben over in Europees verband de productie beperken. Ik denk dat Europa dan tot de conclusie komt : laat de landen met de hoogste zelfvoorzieningsgraad en hoogste 'druk op het milieu en omgeving' maar de productie beperken. We zijn ook een beetje kinderachtig, wanneer we profiteren van de export door toren hoge prijzen, melkpoeder voor China of varkenspest in China, 'dan wordt het nooit meer slecht' en nu we de nadelen ervaren moeten we als collectief (binnen Europa) minder gaan produceren.
We laten ons door de accountmanagers en adviseurs van de aanverwante bedrijven opjagen om de totale veestapel/productie gelijk te houden, zodat zij hun baan kunnen behouden, terwijl dit tegen de natuurlijke werking is van de 'varkens'cyclus. De aanverwante bedrijven weten toch dat bij calamiteiten de boer opdraait voor de kosten, het risico voor de gehele keten ligt bij de boer.
U kunt niet meer reageren.