A-ware

Nieuws Overname

A-ware koopt poedertorens van FrieslandCampina

14 December 2020 - Wouter Baan

A-ware is voornemens de melkpoedertorens die FrieslandCampina in het Belgische Aalter exploiteert, over te nemen. De aanstaande deal kan gezien worden als een opmerkelijke stap. 

De poedertorens van FrieslandCampina in Aalter (zie afbeelding) produceren jaarlijks 45.000 ton melkpoeder. Op hetzelfde terrein produceert FrieslandCampina ook consumentenzuivel, maar die tak wordt niet afgestoten. De deal wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2021 definitief afgerond. Welk overnamebedrag ermee gemoeid is, wil A-ware niet bekend maken.

Vijfde land
A-ware is een grote producent van diverse kaasproducten en produceert ook consumentenzuivelproducten voor Albert Heijn. Door nu ook in België melkpoeder te gaan produceren, betekent een nieuwe richting voor het bedrijf. Naar eigen zeggen is de stap bedoeld om klanten met een zo breed mogelijk productportfolio te bedienen.

De plannen in België zijn voor A-ware de vierde stap buiten de Nederlandse grenzen. In Ierland is het zuivelbedrijf, samen met zuivelcoöperatie Glanbia, voornemens een kaasfabriek te bouwen al staan die plannen door diverse rechtszaken nog on hold. Daarnaast is A-ware actief in Zwitserland en Italië. De Internationalisering van het zuivelconcern krijgt daarmee steeds meer vorm. 

De benodigde melk voor de poederproductie in Aalter zal tijdens de overgangsperiode overigens nog door FrieslandCampina worden geleverd. Of dit zo blijft, is nog niet bekend. In de loop van volgend jaar wil A-ware ontvouwen hoe hier in de toekomst mee om wordt gegaan. 

Bezuinigingen FrieslandCampina
Dat FrieslandCampina de poedertorens van de hand doet, past in de reorganisatieplannen die de zuivelcoöperatie doorvoert. In dat kader zijn recent diverse fabriekssluitingen aangekondigd met als doel om €100 miljoen per jaar te bezuinigen. De verkoop van de poedertorens betekent dat 40 arbeidsplaatsen overgaan naar A-ware. In totaal verdwijnen er zo'n 1.000 banen bij FrieslandCampina, voornamelijk in Nederland, België en Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden