Shutterstock

Nieuws Melk

Britten krijgen gedragscode voor eerlijke zuivelketen

4 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Het Verenigd Koninkrijk gaat een gedragscode opstellen voor de gehele zuivelketen. Met deze gedragscode hoopt de Britse regering oneerlijke handelspraktijken, zoals het op korte termijn aanpassen van contracten tussen de afnemer en de producenten, tegen te gaan. "Melkveehouders kunnen hopelijk zo weer concurrerend zijn", stelt landbouwminister Victoria Prentis.

Aan het begin van deze week maakte de Britse regering bekend een gedragscode voor de zuivelketen te willen opstellen. Deze code moet helpen om een eerlijke toeleveringsketen voor zuivel te garanderen. "De onbalans in de macht van de toeleveringsketen zou voor onzekerheden zorgen bij veel melkveehouders, bijvoorbeeld wanneer de afnemers een mogelijkheid hebben om de voorwaarden van een contract op een korte termijn vast te stellen of te wijzigen", zo laat de regering weten.

Minimumnormen instellen
Ook moet de gedragscode de melkveehouders helpen competitiever te zijn. Zo worden minimumnormen ingesteld en moet de code bedrijven de flexibiliteit geven om contracten aan te passen aan de individuele omstandigheden van een boer. "Het is voor ons belangrijk dat de contracten tussen de producenten en zuivelverwerkers onder eerlijke voorwaarden zijn opgesteld. Alleen dan kunnen melkveehouders concurrerend blijven", schrijft landbouwminister Prentis in een reactie op het voorstel.

'Vrijwillige gedragscode werkt niet'
Volgens Lesley Griffiths, minister van Milieu, Energie en Plattelandszaken, is deze wettelijk vastgestelde gedragscode ook noodzakelijk. "Binnen de sector hebben veel producenten afgelopen periode gemeld dat afnemers zich niet altijd houden aan een eerder ingestelde vrijwillige gedragscode. Als een code op vrijwillige basis dus niet werkt, dan is een wettelijke gedragscode de enige overgebleven oplossing."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden