Shutterstock

Nieuws Stikstof

NMV: ministerie heeft ons uit stikstofoverleg gezet

25 Februari 2021

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) doet niet meer mee aan het stikstofoverleg met het ministerie van Landbouw. De bond is naar eigen zeggen door het ministerie uit het overleg gezet. Begin deze maand heeft Agractie het overleg al gestaakt.

Jeroen van Maanen, vice-voorzitter van de NMV, laat in een verklaring weten dat het ministerie waarschijnlijk de kritische noten die zijn organisatie plaatst bij het stikstofbeleid zat is. Zo zat de NMV aan bij 3 werkgroepen die opties bespraken om de stikstofuitstoot te reduceren. Dit zijn: Meer water bij mestaanwending, Minder eiwit in het totale voerrantsoen en het Stimuleren van meer weidegang. "De NMV heeft de afgelopen maanden veel praktische input geleverd voor de 3 managementmaatregelen, maar moet concluderen dat daarmee weinig werd gedaan."

Kosten/baten weigeren
Volgens de organisatie was het breekpunt in het overleg de wens van de NMV om een kosten/baten analyse op te stellen voor alle maatregelen. "Voor boeren moet het inzichtelijk zijn wat maatregelen opleveren en wat ze kosten. De overheid weigert dit." De NMV besloot daarom te stoppen met de participatie in de werkgroepen. "Die liepen toch al op zijn einde en de voorstellen gaan nu richting doorrekening door het PBL" 

Hierna volgen pilots, waarbij volgens de NMV het gevaar wederom opdoemt dat innovatiegelden bestemd voor veehouders, in de zak verdwijnen van project- en onderzoeksorganisaties. "Als reactie op het uitstappen van de werkgroepen, werden we door het ministerie van LNV uit het bestuurlijk overleg gezet",  aldus Van Maanen.

Onbehoorlijk bestuur
De NMV benadrukt in de verklaring een fel tegenstander te blijven van de stikstofwet. Die moet volgens de organisatie zo snel mogelijk van tafel en moet het beleid vanaf het fundament opnieuw worden opgebouwd. Volgens de bond biedt onder meer de gekozen oplossing voor PAS-melders enkel schijnzekerheid. "De ruimte voor deze groep zit al in het systeem en dient door bestuurlijk lef via een generaal pardon te worden opgelost."

Daarbij is het Aerius-systeem ongeschikt, vindt de NMV. De Commissie Hordijk oordeelde hier al over, maar deze conclusie wordt nog steeds terzijde geschoven. Ook de sociaal economische doorrekening van het stikstofbeleid ontbreken en de Habitats van N2000-gebieden worden voortdurend aangepast op niet transparante wijze. "Waardoor de uitkomsten van de Aerius-berekeningen steeds weer andere uitkomsten geven. Dit is onbehoorlijk bestuur."

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws belangenbehartiging

Opkoop bij natuur is voor NMV oorlogsverklaring

Opinie Bart Kemp

Focus op het fundament van het stikstofbeleid

Achtergrond Stikstof Stemming

Broeierige anticlimax na stikstofgesprek bij Remkes

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief